Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Νικέλιο και ΛΑΡΚΟ ΓΜΜΑΕ: ο απολογισμός του 2015

Aπο: oryktosploutos.net
Η ΛΑΡΚΟ Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρεία, είναι παραγωγός σιδηρονικελίου, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη και μία από τις πέντε μεγαλύτερες παγκόσμια, αξιοποιώντας τα ελληνικά σιδηρονικελιούχα μεταλλεύματα (λατερίτες). Είναι καθαρά εξαγωγική επιχείρηση, συνεισφέροντας στην Εθνική Οικονομία περίπου 200 με 300 εκ. ευρώ ετήσια.
Κατά το έτος 2015, η ΓΜΜΑΕ ΛΑΡΚΟ παρήγαγε 17.113 τόνους νικελίου έναντι 18.481 της παραγωγής του 2014, σημειώνοντας μείωση παραγωγής κατά 7,4%. Αντίστοιχα, οι εξαγωγές του έτους ανήλθαν σε 17.541 τόνους, ποσότητα που αντιστοιχεί σε μείωση 1,9%. Η Εταιρεία κατάφερε να εξυπηρετήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις με συνέπεια και έτσι διατήρησε τη σημαντικότατη θέση που κατέχει στην ευρωπαϊκή αγορά σιδηρονικελίου για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, έχοντας πελάτες τους μεγαλύτερους παραγωγούς όπως οι Outokumpu, Acerinox, Ast και Aperam.








Οι ανάγκες της μεταλλουργικής μονάδας σε πρώτη ύλη, καλύφθηκαν αποκλειστικά με σιδηρονικελιούχα μεταλλεύματα (λατερίτες) που προήλθαν από τα μεταλλεία Ευβοίας, Αγίου Ιωάννη Βοιωτίας και Καστοριάς, με συνολική παραγωγή που ανήλθε σε 2.264.000 τον. 

Για το 2015, η παγκόσμια παραγωγή νικελίου ανήλθε σε περίπου 1,94 εκ. τόνους, σημειώνοντας μείωση 3% σε σχέση με το 2014.  Η Κίνα, η Ρωσία και η Ιαπωνία διατήρησαν την ηγεμονία τους στην παραγωγή νικελίου με ποσοστό που αντιστοιχεί σε πάνω από το 50% της παγκόσμιας συνολικής παραγωγής. Στην Ευρώπη αντίστοιχα, παρατηρήθηκε μείωση της παραγωγής για τέταρτη συνεχή χρονιά, η οποία άγγιξε το -0,7% με συνολική παραγωγή περίπου 466.770 τόνους. Η ζήτηση του νικελίου σημείωσε μικρή μείωση -1% με το σύνολο της παγκόσμιας κατανάλωσης νικελίου να υπολογίζεται σε 1,88 εκ. τόνους. Υπολογίζεται ότι το 65% του νικελίου που παράχθηκε, καταναλώθηκε για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα.

Η τιμή του νικελίου LME (London Metal Exchange) κινήθηκε πτωτικά κατά τη διάρκεια του 2015, χάνοντας το 41% της αξίας της, επηρεαζόμενη κυρίως από την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, τη συσχέτιση με τις τιμές του πετρελαίου, αλλά και το αρνητικό κλίμα στις αγορές. Ο μέσος όρος του έτους ήταν 11.886 $/τόνο νικελίου με το υψηλό του έτους στα 14.837 $/τόνο τον Ιανουάριο, και το χαμηλό στα 8.738 $/τόνο τον Δεκέμβριο.Για να κατορθώσει η Εταιρεία, μέσα στο πλαίσιο της κρίσης και της πτώσης ζήτησης της διεθνούς αγοράς, να παγιώσει τη θέση της σε αυτήν, απαιτείται περισσότερο από ποτέ, η διατήρηση ισχυρών σχέσεων με τους υπάρχοντες πελάτες. Αυτό προϋποθέτει παραγωγικές βελτιώσεις στο εργοστάσιο, που θα συντείνουν στην αύξηση της  παραγωγικότητας, τη μείωση του κόστους και τη συνέχιση της παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας προς τους πελάτες της, με έγκαιρες παραδόσεις και βέλτιστες συνθήκες εκφόρτωσης στα λιμάνια προορισμού καθώς και αποθήκευσης του προϊόντος.

Παράλληλα, η ΛΑΡΚΟ παρήγαγε 249.000 τον. λιγνίτηαπό το ορυχείο της στα Σέρβια Κοζάνης,
το κύριο μέρος της οποίας διατέθηκε στη ΔΕΗ για τροφοδοσία των ΑΗΣ Δ. Μακεδονίας και
δευτερευόντως για τη μεταλλουργική μονάδα της Λάρυμνας.

Σημαντικό θέμα για την βιωσιμότητα της  ΛΑΡΚΟ, αποτελεί η κατανάλωση και το συνολικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία του πυρομεταλλουργικού εργοστασίου της Λάρυμνας. Απαιτούνται ετήσια 1,2 GWh με κόστος περίπου 70 εκ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των χρεώσεων τρίτων και των σχετικών τελών). Αυτό εκφράζεται σε χρεώσεις 58 ευρώ ανά MWh, ενώ η συμμετοχή της ενέργειας στο συνολικό κόστος, υπερβαίνει το 30%. Σημειώνουμε ότι ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος σε ανάλογες βαριές ενεργοβόρες βιομηχανίες, δεν υπερβαίνει τα 35 ευρώ ανά ΜWh.

Από το Μάρτιο του 2006, όπου σταμάτησε να ισχύει η ειδική τιμολόγηση για τη ΛΑΡΚΟ, η Εταιρεία έχει προτείνει επισήμως στη Δ.Ε.Η. τη σύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας με την τιμή του νικελίου στο LME. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από ένα εξατομικευμένο τιμολόγιο, ύστερα από διμερείς διαπραγματεύσεις, όπως προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις και ο Κώδικας Προμήθειας της Ρ.Α.Ε., γεγονός που εξασφαλίζει ένα δίκαιο και εύλογο τίμημα για τη Δ.Ε.Η. και εύλογο κόστος για τη μεταλλουργία.Στις απαιτούμενες ρυθμίσεις κόστους, πρέπει να ληφθεί υπόψη και η «Υπηρεσία Διακοπτόμενου Φορτίου». Μόνο έτσι, μπορεί να εδραιωθεί η βιωσιμότητα της ιστορικής και πολύτιμης, για τις εξαγωγές, την εθνική οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη, ΛΑΡΚΟ ΓΜΜΑΕ.

Τέλος, επισημαίνεται ότι ολοκληρώθηκε η η κατασκευή του χώρου (πρώτο κύτταρο) της χερσαίας απόθεσης σκωρίας ηλεκτροκαμίνων της ΓΜΜΑΕ ΛΑΡΚΟ, στη θέση Λιάβδα Ν. Φθιώτιδας. Επίσης, από τα μέσα του 2014 έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο αξιοποίησης των «κόνεων» των περιστροφικών καμίνων δια μετατροπής τους σε green pellets και επανατροφοδοίας τους στο παραγωγικό κύκλωμα του Εργοστασίου. Το υφιστάμενο απόθεμα εκτιμάται πλέον των 2.000.000 τόνων και η σχετική ΜΠΕ κατατέθηκε στις αρμόδιες αρχές.

[Πηγή: ΣΜΕ, έκθεση δραστηριοτήτων για το 2015]

[Eπιμέλεια:  Π. Τζεφέρης]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους