Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Οι 24 τρόποι με τους οποίους η δουλειά γραφείου καταστρέφει την υγεία σας

ΜΗΠΩΣ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ ΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ;



Το στρες, οι ατέλειωτες ώρες δουλειάς και η καθιστική ζωή της σύγχρονης μορφής απασχόλησης μπορεί στην κυριολεξία να κλέβει χρόνια από τη ζωή σας.
Και δεν είναι μόνο οι προσθεσμίες που σας πνίγουν, τα "πλαστικά" ντόνατς και οι συνάδελφοι που φταρνίζονται όλη την ώρα. Κινδυνεύετε ακόμη κι από το ίδιο σας το πληκτρολόγιο. Το είχατε σκεφτεί ποτέ;





Από τον υπολογιστή μέχρι τον προϊστάμενό σας, οι κίνδυνοι που παραμονεύουν σε ένα αθώο φαινομενικά γραφείο μπορεί να επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική σας υγεία. Μήπως πρέπει να αλλάξετε συνήθειες; Μην ψάχνετε αλλού τη λύση. Την έχουμε εμείς. 
Οι Rachel Sugar, Vivian Giang, και Kim Bhasin συνεισέφεραν στην σύνταξη του άρθρου αυτού.

Η ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΣΑΣ ΑΦΑΙΡΕΙ ΧΡΟΝΙΑ




Το γεγονός ότι κάθεστε όλη μέρα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία σας. Το λιγότερο που μπορείτε να πάθετε είναι να πονάτε στην πλάτη, στα πόδια και αλλού. Η καθιστική ζωή όμως μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο. Κινδυνεύετε από παχυσαρκία, διαβήτη, καρκίνο και καρδιοπάθεια ακόμη κι εάν ασκείστε τακτικά. 
Το 86% περίπου των Αμερικανών εργαζόμενων κάθονται όλη μέρα στη δουλειά. Εάν είστε κι εσείς ένας από αυτούς ο Alan Hedge, καθηγητής εργονομίας στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ συστήνει να αλλάζετε στάσεις κάθε οκτώ λεπτά και να σηκώνεστε για δύο λεπτά τουλάχιστον δύο φορές την ώρα. 


ΚΑΜΠΟΥΡΙΑΖΟΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΤΕ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ



Εάν η δουλειά σας σας αναγκάζει να είστε όλη την ημέρα καθιστοί καλό θα ήταν να επιλέξετε ένα κάθισμα που να σας επιτρέπει να κρατάτε ίσια την πλάτη σας. Εάν το αμελήσετε κινδυνεύετε να πάθετε αρθρίτιδα ή θυλακίτιδα. 

ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΓΡΑΦΕΙΑ-ΔΙΑΔΡΟΜΟΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ



Παρόλο που δεν τα βλέπουμε στην Ελλάδα, στο εξωτερικό τείνουν να χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο. Ο λόγος για τα περίφημα γραφεία-διαδρόμους με τα οποία ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να κινείται στον κυλιόμενο διάδρομο και να αποφεύγει την παχυσαρκία και τις κάθε είδους καρδιοπάθειες. Παρόλα αυτά, ακόμη κι αυτό εγκυμονεί κινδύνους καθώς επιβαρύνει τους καρπούς των χεριών και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να πέσετε. 


ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΤΡΩΤΕ ΠΡΩΙΝΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΔΙΑΡΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΡΕΣ



Είστε μονίμως στο τρέξιμο και δεν προλαβαίνετε να φάτε το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας; Εάν όντως το κάνετε αυτό τότε βάζετε το σώμα σας σε μια διαρκή κατάσταση στρες η οποία επηρεάζει αρνητικά τον μεταβολισμό σας. 
Τα άτομα που δεν τρώνε πρωινό διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν υψηλή πίεση, να είναι υπέρβαρα και να αντιμετωπίσουν καρδιακά προβλήματα σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε μέσα σε δύο ώρες από την ώρα που θα ξυπνήσουν. 


ΕΑΝ ΣΥΝΗΘΙΖΕΤΕ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΕΤΟΙΜΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΣ



Οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν τη συνήθεια να παραγγέλνουν  μία στις τόσες κάποιο έτοιμο φαγητό από έξω, κάποιοι πιο συχνά από άλλους, αλλά ακόμη κι αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία. 
Μια μερίδα έτοιμου φαγητού έχει συνήθως τις διπλάσιες θερμίδες από κάποιο άλλο φαγητό που ετοιμάζετε μόνοι σας καθώς και οξειδωμένο λίπος το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. 


ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΡΟΒΛΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ



Εάν η δουλειά σας απέχει περισσότερα από 15 χλμ. από το σπίτι σας και χρησιμοποιείτε καθημερινά το αυτοκίνητό σας κινδυνεύετε από διαβήτη και υψηλή χοληστερόλη σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Σεν Λούις. Αντιμετωπίζετε επίσης αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, άγχους και γενικότερης κακουχίας.
Και τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν βοηθούν την κατάσταση. Σύμφωνα με βρετανική μελέτη τα άτομα που κάνουν μια διαδρομή 30 λεπτών για να πάνε στη δουλειά τους δεν αισθάνονται ικανοποιημένα από τη ζωή τους κι ακόμη και οι ποδηλάτες δεν βρίσκονταν σε πολύ καλύτερη μοίρα εφόσον η απόσταση είναι μεγάλη. 


ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ



Στην προσπάθειά τους να κινητοποιήσουν τους εργαζόμενούς τους και να τους δώσουν κίνητρα για να αποδίδουν καλύτερα, οι εργοδότες κάποιες φορές οργανώνουν ειδικές συναντήσεις και ασκήσεις που προάγουν το ομαδικό πνεύμα.
Σύμφωνα με έρευνες όμως όταν προσπαθείς να αναγκάσεις τους άλλους να αισθανθούν θετικά για κάτι που δεν είναι σίγουροι υπάρχει περίπτωση να τονίσεις το γεγονός ότι δεν είναι ευχαριστημένοι και να τους κάνεις να αισθανθούν πιο άσχημα.


Ο ΑΕΡΑΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΡΑΞΕΙ ΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ ΣΑΣ



Το λεγόμενο "Σύνδρομο του Άρρωστου Κτιρίου". Ο αέρας που κυκλοφορεί σε ένα κτίριο μπορεί να είναι και 100 φορές πιο μολυσμένος από τον αέρα που υπάρχει έξω ενώ οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε διάφορα ανθυγιεινά αέρια και χημικά. 
Τα κλιματιστικά περιέχουν ρύπους, τοξικά σωματίδια, επικίνδυνα βακτήρια και μούχλα που κυκλοφορεί παντού, ειδικά σε κτίρια που δεν συντηρούνται σωστά. 


Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΦΩΤΟΤΥΠΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΥΠΩΤΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΒΛΑΒΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ



Εάν το φίλτρο του φωτοτυπικού δεν αλλάζεται συχνά τότε μπορεί να προκληθούν πόνοι στο στήθος και ερεθισμός. 
Οι εκτυπωτές λέιζερ επίσης μπορεί να εκλύουν σωματίδια από το toner τα οποία εισέρχονται στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να προκαλέσουν πνευμονικές παθήσεις και άλλες ασθένειες. 

ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΣΑΣ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΤΕ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΑΔΥΝΑΜΟ ΣΠΕΡΜΑ



Εάν αντί να βάζετε τον υπολογιστή σας στο γραφείο, τον έχετε στα πόδια σας μπορεί να παρουσιάσετε δερματικά προβλήματα και τα νέα είναι πιο σοβαρά για τους άντρες. 
Σύμφωνα με μελέτες από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης οι υπολογιστές αυξάνουν τη θερμοκρασία και μειώνουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στους άντρες. 


ΕΑΝ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΤΕ ΑΠΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ



Ευρωπαίοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που εργάζονται περισσότερες από δέκα ώρες την ημέρα διατρέχουν 60% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα και να πάθουν έμφραγμα. 


ΟΙ ΔΥΣΑΡΕΣΤΟΙ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Μια σουηδική μελέτη αποκάλυψε ότι το χρόνιο στρες που προκαλεί ένας δύσκολος εργοδότης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιπάθειας και ότι όσο περισσότερο εργάζεσαι για το άτομο αυτό τόσο περισσότερο κινδυνεύεις. 
Κι αυτό είναι μόνο η αρχή. Άλλες μελέτες έδειξαν ότι μπορεί να οδηγήσει και σε μια σειρά από άλλα προβλήματα όπως υπέρταση, προβλήματα στον ύπνο, κατάθλιψη και παχυσαρκία. 

ΚΟΙΤΩΝΤΑΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΒΛΑΠΤΕΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ



Παρόλο που οι οθόνες δεν εκπέμπουν πλέον ακτινοβολία, η προσπάθεια που κάνετε να κοιτάτε συνεχώς την οθόνη μπορεί να βλάψει την όρασή σας παρόλο που κάποια από τα προβλήματα αυτά μπορεί να είναι προσωρινά. Πέρα από αυτό η συνήθεια αυτή μπορεί να σας προκαλέσει πονοκέφαλο και ημικρανία. 


ΕΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΒΛΕΠΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΝΟΥ



Το τεχνητό φως δεν είνα απλά δυσάρεστο, μπερδεύει επιπλέον και το εσωτερικό σας ρολόι και σας κάνει να αισθάνεστε υπνηλία και κόπωση. 
Σύμφωνα με έγκυρες μελέτες οι εργαζόμενοι που δεν εκτείθενται στο φυσικό φως κατά τις ώρες εργασίας τους κοιμόντουσαν 46 λεπτά λιγότερο την ημέρα και ο ύπνος τους δεν ήταν ξεκούραστος. 


Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΑΝΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΕΜΦΡΑΓΜΑ Η ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ



Δεν είναι υπερβολή, μπορεί όντως να βαρεθείτε μέχρι θανάτου.
Σύμφωνα με έρευνα τα άτομα που παραπονιούνται ότι βαριούνται είναι πιθανόν να πεθάνουν σε μικρότερη ηλικία από έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Κινδυνεύουν επίσης περισσότερο από εργατικά ατυχήματα. 


ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΣΤΙΑ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ



Εάν δεν φροντίζετε να καθαρίζετε το πληκτρολόγιό σας τότε εκείνο μετατρέπεται στη χειρότερη εστία μικροβίων. 
Οι μικροβιολόγοι ανακάλυψαν ότι τα πληκτρολόγια έχουν μέχρι και δέκα φορές περισσότερα βακτήρια από την τουαλέτα. 


ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ



Και το πληκτρολόγιο δεν είναι το μόνο σημείο που είναι γεμάτο μικρόβια. Οι πόρτες, τα χερούλια, το ασανσέρ και τα κουμπιά του εκτυπωτή είναι κι αυτά εστίες μόλυνσης. 


ΕΑΝ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΕΙΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΤΕ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ



Εάν η δουλειά σας απαιτεί να πληκτρολογείτε πολλές ώρες την ημέρα κινδυνεύετε να πάθετε το λεγόμενο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα το οποίο εάν δεν προσέξετε μπορεί να σας δημιουργήσει μόνιμη βλάβη στα νεύρα και στους μυς. 


ΤΑ "ΑΝΟΙΚΤΑ" ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΑΡΡΩΣΤΗΣΕΤΕ



Σχεδόν το 70% των γραφείων όλου του κόσμου είναι πλέον "ανοικτά", αλλά παρόλο που μπορεί να βοηθούν στην επικοινωνία και στη συνεργασία από την άλλη μας αρρωσταίνουν. 
Σύμφωνα με μελέτη από τη Δανία όσο αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται στον ίδιο χώρο τόσο αυξάνονται και οι αναρρωτικές άδειες. 


ΟΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΣΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ



Όταν καλείσθε να καλύψετε κάποια επείγουσα προθεσμία, επηρεάζεται η μαθησιακή σας ικανότητα και η μνήμη σας σύμφωνα με μελέτες. Το βραχυπρόθεσμο αυτό στρες μπορεί να είναι εξίσου κακό με το μακροχρόνιο. 


ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΤΕ ΑΠΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΥΠΕΡΧΡΗΣΗΣ



Εάν έχετε το ποντίκι συνέχεια στην ίδια θέση κινδυνεύεται να πάθετε σύνδρομο υπερχρήσης (RSI) που σημαίνει κάποια κάκωση στους μυς από τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις.
Το σύνδρομο αυτό συμβαίνει όταν οι τένοντες κουράζονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα λόγω λανθασμένης στάσης ή επαναλαμβανόμενων κινήσεων σε σκληρές επιφάνειες. 


Η ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥ SMARTPHONE ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΣΑΣ



Τα άτομα που χρησιμοποιούν το κινητό τους για να στέλνουν μηνύματα και μέιλ μπορεί να εμφανίσουν κόπωση στους μυς. 
Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι τόσο άσχημες που ο πόνος να φτάσει ψηλά στον καρπό και να δυσκολέψει τις κινήσεις των χεριών. 

ΤΑ ΑΒΟΛΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΟΥΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥΣ



Τα τακούνια σας μπορεί να είναι ένα από τα όπλα εκείνα που σας κάνουν να αισθάνεστε ψηλή και με αυτοπεποίθηση αλλά στην ουσία βλάπτουν το σώμα σας με τρόπους που δεν φαντάζεστε. 
Το να φοράτε άβολα παπούτσια μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στην σπονδυλική στήλη, μυικούς σπασμούς, πονοκεφάλους και ημικρανίες. Επιπλέον όσο πιο πολύ σας ενοχλούν τόσο λιγότερο κινήστε, με αποτέλεσμα να μένετε καθιστοί και αδρανείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.


Aπο: Business Insider


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους