Της Χαράς Καλημέρη
Μαζική φυγή Ελλήνων, κυρίως νέων, απογυμνώνει την Ελλάδα από λαμπρά μυαλά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έξοδο από την κρίση. Είναι ενδεικτικό ότι το 71% των Ελλήνων που μεταναστεύει στο εξωτερικό προς αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης είναι ηλικίας έως 35 ετών, με υψηλή εξειδίκευση αφού είναι κάτοχος μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου σπουδών, ενώ δεν έχει οικογενειακές υποχρεώσεις. Ο κυριότερος λόγος που οδήγησε τους νέους για εργασία στο εξωτερικό είναι η μειωμένη αξιοκρατία και η διαφθορά στην Ελλάδα, ενώ πίσω στη χώρα μας...
θα γύριζαν ελάχιστοι -μόλις το 3% εκφράζει τέτοια επιθυμία- κυρίως, για το κλίμα και τον τρόπο ζωής.
ΕΡΕΥΝΑ
Τις τεράστιες διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο της «διαρροής εγκεφάλων» (brain drain) στη χώρα μας αναδεικνύει έρευνα που πραγματοποίησε η ICAP Advisory με τη συμμετοχή 853 Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Τα βασικά σημεία της έρευνας, που διεξήχθη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, καταδεικνύουν τα εξής:
Το 78% των συμμετεχόντων στην έρευνα πήρε την απόφαση να μεταναστεύσει τα τελευταία πέντε χρόνια, δηλαδή κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ενώ μεγάλος αριθμός ατόμων έφυγε κατά το τελευταίο έτος. Μάλιστα, το 97% των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό δεν επιθυμεί να επιστρέψει στη χώρα μας. Επίσης, περισσότεροι από τους μισούς (54%) έχουν στο μυαλό τους χρονικό ορίζοντα άνω των πέντε χρόνων παραμονής στο εξωτερικό. Οι κυριότεροι λόγοι που οδηγούν τους νέους για εργασία στο εξωτερικό είναι η μειωμένη αξιοκρατία και η διαφθορά στην Ελλάδα (ποσοστό 40%), η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα στη χώρα (37%) και οι προοπτικές εξέλιξης στη χώρα του εξωτερικού (34%). Στον αντίποδα, οι παράγοντες που θα τους οδηγούσαν πίσω στη χώρα μας είναι το κλίμα και ο τρόπος ζωής στην Ελλάδα (50%), η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα (41%) και ένα αντίστοιχο ή καλύτερο επίπεδο αποδοχών σε σχέση με αυτό που απολαμβάνουν στο εξωτερικό (39%). Το 80% των Ελλήνων μεταναστών έχει ολοκληρώσει τις προπτυχιακές του σπουδές στην Ελλάδα και έχει φύγει στην Αγγλία (49%) για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και για διδακτορικό (40%). Το 19% όσων μεταναστεύουν είναι μηχανικοί, ακολουθούν οι κάτοχοι πτυχίων Πληροφορικής (12%), Διοίκησης Επιχειρήσεων (10%), Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών (9%), Οικονομικών Επιστημών (7%).Όσον αφορά στο επίπεδο της θέσης εργασίας που κατέχουν, το 70% εργάζεται χωρίς διοικητική ευθύνη, ενώ το 57% αμείβεται με 21.000 ευρώ μέχρι 60.000 ευρώ.
Aπο: imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου