Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Σύσκεψη με θέμα τον περιορισμό της παραγωγής στα ορυχεία της ΛΑΡΚΟ και της ΜΕΤΕ στην περιοχή των Σερβίων - (video)


Στην «κόψη του ξυραφιού» η ομαλή συνέχιση λειτουργίας 

των ορυχείων της ΛΑΡΚΟ και της Μ.Ε.ΤΕ. στην περιοχή των 

Σερβίων - Απειλούνται δεκάδες θέσεις εργασίας (ΒΙΝΤΕΟ 20')

Δραματικές διαστάσεις, ως προς το μέγεθος του προβλήματος συρρίκνωσης του απασχολούμενου προσωπικού (απολύσεων) στις εξορυκτικές επιχειρήσεις ΛΑΡΚΟ και Μ.Ε.ΤΕ. Α.Ε., που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή των Σερβίων, αποκάλυψε η επείγουσα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Σερβίων Γιάννη Θύμνιου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων – Βελβεντού, το βράδυ της Παρασκευής 3 Ιουνίου 2016.
Κατά τη συζήτηση καταδείχτηκαν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ως άνω εταιρείες, με βασικό αίτιο τον περιορισμό της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αφού η ΔΕΗ ήταν ο κύριος παραλήπτης του λιγνίτη που εξόρυσσαν. 
Τα επιμέρους προβλήματα που αναφέρθηκαν για καθεμιά από τις δύο εταιρίες, έχουν ως παρακάτω:







- Για το ορυχείο της ΛΑΡΚΟ τις περισσότερες πληροφορίες τις έδωσε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σερβίων και πρώην εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ Γιάννης Θύμνιος, αφού δεν προσήλθε στη σύσκεψη εκπρόσωπος της εταιρείας. Σύμφωνα με τα λεχθέντα, η μητρική ΛΑΡΚΟ (Μεταλλευτική Εταιρεία υπό Δημόσιο έλεγχο, με μεγάλα οικονομικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια) στη Λάρυμνα, έχει περιορίσει στο ελάχιστο την παραλαβή λιγνίτη από το ορυχείο της ΛΑΡΚΟ στα Σέρβια, λόγω υψηλού κόστους εξόρυξης και μεταφοράς και προμηθεύεται «καραβιές» λιθάνθρακα από το εξωτερικό. Η σύμβαση της ΛΑΡΚΟ με τη ΔΕΗ για προμήθεια λιγνίτη ήταν στην ουσία συμφωνία ανταπόδοσης σε είδος (λιγνίτη), λόγω των χρεών που είχε η πρώτη προς τη δεύτερη. Η σύμβαση αυτή, είχε διασφαλίσει σχετικά ομαλή λειτουργία του ορυχείου των Σερβίων και συνολικά περί τις 200 θέσεις εργασίας. Με τη σημερινή κατάσταση του περιορισμού λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ, μειώθηκε η ζήτηση από το ορυχείο των Σερβίων, με συνέπεια να υπάρξει συρρίκνωση του εξορυκτικού αντικειμένου, που οδήγησε προς το παρόν στην εκ περιτροπής εργασία των απασχολούμενων, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των εργαζόμενων -σύμφωνα με τις αναφορές- να πραγματοποιήσει συνολικά τον μήνα Μάιο 6-7 ημερομίσθια. Κατά τη συζήτηση, έγιναν από εργαζόμενους σοβαρές καταγγελίες για απασχόληση αυτοκινήτων από την Αλβανία, εσκεμμένη υπερφόρτωση των φορτηγών, κ.α.
Στην κατάληξη της τοποθέτησής ο πρόεδρος  της Δ.Κ. Σερβίων είπε ότι «αν κλείσει το ορυχείο, ουαί κι αλίμονο για την περιοχή μας. Είναι να τα μαζεύουμε και να φεύγουμε. Οι άρχοντες του τόπου πρέπει να εξαφανιστούν…».
- Για την κατάσταση στο ορυχείο της Μ.Ε.ΤΕ. Α.Ε. μίλησε ο πρόεδρος της εταιρείας Κώστας Μεσσήνης, που έδωσε λεπτομερή στοιχεία για την πορεία της εταιρείας, μέχρι τη σημερινή κατάσταση. Σύμφωνα με τον κ. Μεσσήνη, η ανάπτυξη της εταιρείας στο ορυχείο Προσηλίου ήταν τεράστια, ώστε να υπάρχει δυνατότητα παραγωγής λιγνίτη μέχρι 1.000.000 τον. ετησίως, με τις διαφαινόμενες συνθήκες τότε να είναι ευνοϊκές για την εταιρεία. Όμως, τον περασμένο Νοέμβριο διεκόπη η σύμβαση προμήθειας λιγνίτη στη ΛΑΡΚΟ (εργοστάσιο Λάρυμνας), λόγω αιτιολογημένης αδυναμίας πληρωμής προς τη ΜΕΤΕ του τιμήματος εξόρυξης και μεταφοράς (περί τα 50 €/τον.), αφού αποδεδειγμένα η προμήθεια λιθάνθρακα από το εξωτερικό, ήταν 2,5 φορές φτηνότερη. Για τη σύμβαση με τη ΔΕΗ, που μειοδότησε σε διαγωνισμό από τον περασμένο Μάρτιο (2015), η σύμβαση υπογράφηκε τον Δεκέμβριο με κυμαινόμενη παράδοση λιγνίτη 25.000 – 50.000 τον/μήνα. Για την τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης και με δεδομένο το πρόβλημα του ορυχείου της Αχλάδας, είχε εκτιμηθεί ότι οι ανάγκες προμήθειας από το ορυχείο Προσηλίου θα ήταν τουλάχιστον στο ανώτατο όριο (50.000τν/μν) και η εταιρεία δημιούργησε ανάλογο στοκ. Η υπολειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης και ο περιορισμός λειτουργίας και στις υπόλοιπες μονάδες της ΔΕΗ, συγκράτησαν τις συμβατικές ανάγκες της ΔΕΗ στο ελάχιστο όριο (25.000τν/μν) και άρχισαν τα …προβλήματα. Σύμφωνα με τον κ. Μεσσήνη, «οικονομικά και τεχνικά. Οικονομικά τα έξοδα δεν καλύπτονται και τεχνικά το στοκ εμποδίζει την αποκάλυψη και την προώθηση του ορυχείου, ανεβάζοντας το κόστος. Δυστυχώς πρέπει να πάμε σε περιορισμούς των εργασιών, τουλάχιστον κατά 50% (που μπορεί να ερμηνευτεί σε 50% απολύσεις προσωπικού), έστω προσωρινά, για να απορροφηθεί η παραγωγή, ενώ παράλληλα θα επιδιωχθεί μείωση του κόστους παραγωγής με υπόγεια εκμετάλλευση, ώστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πλησιέστερων ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και Καρδιάς, με ανταγωνιστικές τιμές έναντι του κόστους εξόρυξης της ΔΕΗ…». 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν, ο βουλευτής του νομού Μίμης Δημητριάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς, ο δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού  Θανάσης Κοσματόπουλος, οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης Βασίλης Κωνσταντόπουλος και Νίκος Γεωργακόπουλος, ο ανεξάρτητος σύμβουλος Φώτης Ζυγούρης και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης Κώστας Κυριακίδης, οι οποίοι λίγο-πολύ συμφώνησαν ότι η λύση πρέπει να είναι πολιτική, με συγκλίνουσα πρόταση να γίνει παρέμβαση προς τη ΔΕΗ, για συνέχιση της προμήθειας λιγνίτη από τη ΛΑΡΚΟ και τη Μ.Ε.ΤΕ.. Προς τούτο και για καλύτερο συντονισμό, προτάθηκε και συμφωνήθηκε να συγκληθεί την επόμενη εβδομάδα -μάλλον την Τετάρτη 8/6- έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων – Βελβεντού, όπου συντεταγμένα θα καθοριστεί η επιτροπή για να προβεί στις ενέργειες για την αναζήτηση της λύσης, στα υπουργεία και στη ΔΕΗ, λύση που δεν μπορεί να περιμένει «ούτε μια μέρα».
Τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, καθώς και την αγωνία τους για το αύριο, εξέφρασαν οι εργαζόμενοι στις ως άνω εταιρείες που πήραν το λόγο, ενώ καταλυτική ήταν η τοποθέτηση-κραυγή αγωνίας του προέδρου του συλλόγου οδηγών-μεταφορέων Γιάννη Ζαρογιάννη, που είπε μεταξύ άλλων ότι, «ο πόνος και το πρόβλημα είναι δικά μας... Θα πρέπει να διεκδικήσουμε ένα πράγμα. Η ΔΕΗ να αφήσει ανοιχτά τα ορυχεία, παραλαμβάνοντας κάρβουνο. Μόνο έτσι εμείς θα επιβιώσουμε.
Αν όχι, εμείς είμαστε πεθαμένοι. Και μαζί μας θα πεθάνει όλη η περιοχή…!».

Απο: mikrovalto.gr













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους