Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Ασυλία για όλους




Η νέα διάταξη του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης κρύβει το «ακαταδίωκτο» και για τον λόγο αυτόν πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από βουλευτές, οι οποίοι έκαναν λόγο για επικίνδυνη και υπερβολική ρύθμιση.
Έπειτα από την ασυλία που παρασχέθηκε με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, η νέα διάταξη που ήρθε στην Ολομέλεια προς ψήφιση την επεκτείνει  ακόμη και στους εμπειρογνώμονες που κάνουν εισηγήσεις στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.  







Θύελλα αντιδράσεων από βουλευτές και την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει προκαλέσει η ειδική διάταξη σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία παρέχεται ασυλία ακόμα και σε όσους κάνουν εισηγήσεις στο νέο υπερταμείο που δημιουργεί η κυβέρνηση. 


Η συγκεκριμένη διάταξη (άρθρο 20) του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο εναρμονίζεται το εθνικό δίκαιο με ευρωπαϊκή οδηγία για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, που ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής, «κρύβει» το «ακαταδίωκτο» και για τον λόγο αυτόν πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από βουλευτές, οι οποίοι έκαναν λόγο για επικίνδυνη και υπερβολική ρύθμιση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 20 του νομοσχεδίου προστίθεται νέα παράγραφος στο άρθρο 192 του νόμου 4389/16 που ορίζει τα θέματα της διοίκησης του υπερταμείου. Εκεί αναφέρεται αυτολεξεί: «Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν αστική η ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
Την επέκταση της ασυλίας και στους εμπειρογνώμονες του υπερταμείου στηλίτευσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου, σημειώνοντας: «Αν ήταν λελογισμένη η προστασία, να τη δεχτούμε. Αλλά δεν μπορεί να είναι εν λευκώ. Εν λευκώ έγκλημα και τους λέμε εκ των προτέρων αθώους; Δεν γίνεται».

«Η ασυλία αυτή στους εμπειρογνώμονες του υπερταμείου θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για ασυλία και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στις τράπεζες και στο τέλος θα στηθεί ένα μεγάλο πάρτι», προειδοποίησε από τη μεριά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς.

Να σημειωθεί πως στην αρχική διατύπωση του νόμου για το υπερταμείο προβλέπονταν πως τα μέλη της διοίκησης απαλλάσσονταν από κάθε αστική ευθύνη εφόσον υφίσταται έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Συγκεκριμένα, οριζόταν ότι «τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν υπέχουν αστική ευθύνη έναντι τρίτων για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους παρά μόνο για δόλο ή βαρεία αμέλεια. Στο μέτρο που απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου έχει καταστεί αντικείμενο ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι δεσμευτική σε κάθε αστικό και ποινικό δικαστήριο αποκλειστικά για τα θέματα που έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο με βάση στοιχεία που έχουν υποβληθεί. Σε κάθε περίπτωση μήνυσης, έγκλησης, καταγγελίας ή αναφοράς για πράξεις ή παραλείψεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, επιλαμβάνεται ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αυτοπροσώπως».


Αντίδραση από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων 

Η εν λόγω διάταξη έχει προκαλέσει την αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που επισημαίνει ότι πρόκειται για νομοθετική ασυλία, αφού ως τεκμήριο «αθωότητας» λογίζεται απλώς η «νομιμοφάνεια» και όχι η ουσία των πράξεων, η οποία πρέπει να κρίνεται από τη Δικαιοσύνη. Σημειώνει, δε, πως οι προβλεπόμενες δικλίδες ασφάλειας για τα όργανα αυτά δεν μπορούν να αποκλείσουν παράνομες πράξεις ή ποινικά αδικήματα.

Χαρακτηριστικά, η Ένωση σε υπόμνημά της τονίζει για το επίμαχο άρθρο: «Η νομοθετική ασυλία προσώπων είναι ζήτημα που έχει απασχολήσει έντονα τον νομικό κόσμο τα τελευταία έτη. 

Κατά το μέρος που οι εμπειρογνώμονες και τα μέλη Συμβουλίων Εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της ''Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.'' δρουν σύννομα, η έλλειψη οποιοσδήποτε ευθύνης τους είναι αυτονόητη και δεν χρειάζεται να επιβεβαιώνεται νομοθετικά».

Μάλιστα, όπως τονίζεται: «Η διάταξη αυτή δείχνει δυσπιστία της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας προς τη δικαστική εξουσία. Παράλληλα, κατά το μέρος που εξαιρεί χωρίς λόγο ορισμένη κατηγορία πολιτών από την εφαρμογή των νόμων του Κράτους, η διάταξη αυτή είναι άκρως προβληματική και εγείρονται εύλογα ζητήματα συνταγματικότητάς της».

Είναι προφανές πως για να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς οι αποκρατικοποιήσεις, όπως απαιτούν οι θεσμοί, πρέπει να «θωρακιστούν» νομικά οι εμπλεκόμενοι για τυχόν ποινικές τους ευθύνες στο μέλλον. 

Με τη συγκεκριμένη διάταξη δεν εξυπηρετείται σε καμιά περίπτωση το δημόσιο συμφέρον. Άλλωστε, κατά το παρελθόν έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας εκθέσεις από εμπειρογνώμονες για ακίνητα του Δημοσίου προς εκποίηση, με προτεινόμενες τιμές πώλησης που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματική τους αξία. 

Η διοίκηση του Υπερταμείου Δημόσιας Περιουσίας

Τα πρόσωπα που έχουν επιλεγεί για να συνθέσουν το πενταμελές συμβούλιο του υπερταμείου είναι οι: 
- Ζακ Λε Παπ (Γάλλος), πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, παλιός συνεργάτης της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

O Λε Παπ αυτή τη στιγμή υπηρετεί ως γενικός επιθεωρητής Οικονομικών στην περιφέρεια του Παρισιού, ενώ στο παρελθόν είχε διατελέσει γενικός γραμματέας στην Air France KLM. 

Την περίοδο 2007-2011 είχε διατελέσει αναπληρωτής διευθυντής στο γραφείο της Λαγκάρντ, όταν εκείνη τελούσε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας,

 




- Ολγα Χαρίτου, τραπεζικό στέλεχος, σύζυγος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου.





 



- Γιώργος Ταβλάς, στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος και καθηγητής του πανεπιστημίου του Λέστερ. 


 
 


- Γιώργος Σταμπουλής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι Διπλωματούχος Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης. 

Είναι κάτοχος Μάστερ Επιστημών (M.Sc.) στη Διοίκηση Τεχνολογίας και Διδακτορικού Φιλοσοφίας (D.Phil.) στην Επιστημονική και Τεχνολογική Πολιτική από την Ερευνητική Μονάδα Επιστημονικής Πολιτικής (SPRU) του Πανεπιστημίου του Sussex (H.B.). Διδάσκει στο Οικονομικό Τμήμα «Οικονομική της Τεχνολογίας» καθώς και Οργάνωση Επιχειρησιακών Λειτουργιών στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος. 

Επίσης διδάσκει το Μεταπτυχιακό Μάθημα «Innovation and Regional Development» σε Πρόγραμμα ΜΔΕ του Τ.Μ.Χ.Π.Π.Α. 

Έχει εργασθεί σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων καθώς και για τον σχεδιασμό δράσεων και πολιτικών σχετικά με την ανάπτυξη, την πολιτική για την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα κλπ. 

Είναι μέλος του ΤΕΕ, της Εταιρίας Συστημικής Δυναμικής (System Dynamics Society) και του ελληνικού τμήματός της καθώς και του European Association of Evolutionary Political Economy. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν μεταξύ άλλων στην οικονομική της τεχνολογικής και θεσμικής εξέλιξης, την οικονομική της διοίκησης επιχειρήσεων, τη στρατηγική των επιχειρήσεων, τους συνεταιρισμούς εργαζομένων, τη διαχείριση τεχνολογίας, γνώσης και καινοτομίας, την οικονομική της ενέργειας και της μετάβασης σε βιώσιμα κοινωνικο-τεχνολογικά συστήματα, τις κριτικές θεωρίες της διοίκησης, τον κριτικό ρεαλισμό και τη συστημική.




- Ντέιβιντ Βεγκάρα (Ισπανός), πρώην στέλεχος του ESM, παλαιότερα του ΔΝΤ και πρώην υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Θαπατέρο. Είναι καθηγητής πανεπιστημίου και στενός συνεργάτης του Κλάους Ρέγκλινγκ.





Σημειώνεται ότι με βάση το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που ψηφίζεται αύριο, Τρίτη, στη Βουλή, στο νέο Υπερταμείο Δημόσιας Περιουσίας περνούν έξι ΔΕΚΟ: Πρόκειται για τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ, την Αττικό Μετρό, τις Κτιριακές Υποδομές και την ΕΛΒΟ.




Απo: zougla.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους