Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Στην Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών οι μετοχές των ΔΕΚΟ που δεν θα πουληθούν

Τις μετοχές των ΔΕΚΟ που δεν αναμένεται να πουληθούν θα συγκεντρώσει η Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών η οποία ιδρύεται ως τέταρτος «κλάδος» του νέου υπερ- ταμείου αποκρατικοποιήσεων και θα έχει τελείως διαφορετικό ρόλο από αυτό του ΤΑΙΠΕΔ.
Η ΕΔΗΣ ΑΕ συστήνεται με βάση το πρότυπο της Αντίστοιχης Γαλλικής Υπηρεσίας δημοσίων συμμετοχών η οποία κατέχει 77 εταιρίες όπου που υπάρχει αξιόλογη κρατική συμμετοχή η οποία αποτιμάται με τιμές του 2014 στα 110 δις ευρώ. 





Στόχος της εταιρίας είναι οι συμμετοχές αυτές να αυξήσουν την αξία τους διατηρώντας τον κρατικό χαρακτήρα τους. Η αύξηση αυτής της αξίας δεν αποκλείει και την πώληση κάποιου ποσοστού φτάνει το ποσοστό που απομένει να διατηρεί το πλήρη έλεγχο του Γαλλικού δημοσίου.
Με δεδομένο ότι θα αποκτήσουμε ένα ταμείο αποκρατικοποιήσεων με Γαλλική τεχνογνωσία θα έπρεπε να δημιουργηθεί και μια αντίστοιχη ελληνική εταιρία για τις συμμετοχές του δημοσίου που δεν θα βρίσκονται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης. 

Άλλωστε το τι θα πουληθεί περιλαμβάνεται στο αναθεωρημένο επενδυτικό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ που ήταν αναπόσπαστο τμήμα και του τρίτου μνημονίου.
Ο ιδρυτικός νόμος του υπερταμείου αναφερόμενος στην ίδρυση της ΕΔΗΣ είχε μια γενικόλογη διατύπωση που άφηνε πολλά περιθώρια να ερμηνεύσει κανείς ακόμη και ξεπούλημα για τις εταιρίες που θα διαχειριστεί. Συγκεκριμένα ο νόμος ίδρυσης της εταιρίας έλεγε ότι σκοπός λειτουργίας της είναι «να κατέχει τις συμμετοχές του κράτους σε δημόσιες επιχειρήσεις, να διαχειρίζεται επαγγελματικά και να επαυξάνει την αξία των συμμετοχών αυτών και να τις αξιοποιεί σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ…».
Ωστόσο πρακτική της αντίστοιχης Γαλλικής εταιρίας δεν δείχνει την διάθεση ξεπουλήματος. Από την άλλη η αλήθεια είναι ότι από την περιουσία που μεταβιβάζεται και θα αναφέρεται πιο αναλυτικά στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της δόσης των 2,8 δις ευρώ περίπου οι μισές εταιρίες δεν υπάρχει περίπτωση ν πουληθούν ακόμη και αν το δημόσιο θέλει να τις πουλήσει. Σε ότι αφορά τις εισηγμένες ΔΕΚΟ που θα αποτελέσουν την δεύτερη ομάδα που θα ενταχθεί στην ΕΔΗΣ το κομμάτι που θα πουληθεί είναι ήδη γνωστό αφορά το ΤΑΙΠΕΔ.
Στην πρώτη ομάδα των εταιριών που θα περάσουν στο ταμείο περιλαμβάνονται αμιγώς κρατικές εταιρίες όπως ο ΟΑΣΑ, ο ΟΣΥ, οι ΣΤΑΣΥ, ο ΟΑΚΑ και τα ΕΛΤΑ. Με εξαίρεση τα ΕΛΤΑ οι εταιρίες συγκοινωνιών της Πρωτεύουσας μπορούν να ενταχθούν στις προβληματικές εταιρίες.
Η επίμαχη ομάδα Β περιέχει στην πλειοψηφία της εισηγμένες εταιρίες εκτός όμως του ποσοστού που έχει αποφασιστεί να εκχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ . Συγκεκριμένα:
Στην ΕΥΑΘ Το ποσοστό του δημοσίου φτάνει το 74% ενώ το 21% είναι μετοχές στην ελεύθερη αγορά και 5% κατέχεται από την Γαλλική Suez Από το ποσοστό του δημοσίου ποσοστό 54% εκχωρείται στην ΕΔΗΣ, 23% θα μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ για αξιοποίηση
Στην ΕΥΔΑΠ το δημόσιο κατέχει ποσοστό 61% , ποσοστό 10% κατέχεται από την πρώην Αγροτική Τράπεζα νυν Τράπεζα Πειραιώς και 29% είναι μετοχοποιημένο. Με την δημιουργία του υπερταμείου από το ποσοστό του δημοσίου το 11% θα μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και το 50% στην ΕΔΗΣ ΑΕ.
Στην ΔΕΗ το δημόσιο κατέχει σήμερα το 51% και το υπόλοιπο 49% είναι μετοχοποιημένο . Από το 51% του δημοσίου το 17% έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και στην ΕΔΗΣ θα μεταφερθεί το υπόλοιπο 34%.
Η ΕΛΒΟ ΑΕ βρίσκεται σε εκκαθάριση από το 2014 . Ο στόχος της εταιρίας δημοσίων συμμετοχών είναι να επιχειρήσει μια διάσωση εταιρίας αλλά ελληνικά.
Το Αττικό Μετρό είναι 100% κρατική εταιρία η οποία από το 2013 είναι ελλειμματική για πολλούς και διάφορους λόγους. Η προσπάθεια και εδώ είναι η εταιρία να περάσει σε κερδοφορία.

Απο: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους