Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

ΥΠΟΙΚ: Εκπτώσεις φόρου, αυτοκίνητα αλλά και... τα ψώνια της ημέρας

Του Γιώργου Παλαιτσάκη - Από την έντυπη έκδοση   
Ελκυστικά κίνητρα προς τους φορολογουμένους προκειμένου να πραγματοποιούν αγορές καταναλωτικών αγαθών μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών προβλέπουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής σε όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές, τις οποίες έχουν ήδη εγκρίνει οι εκπρόσωποι των δανειστών. 




 Για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογουμένους θα προβλέπεται ότι οι αποδείξεις που θα λαμβάνουν για τις αγορές με «πλαστικό χρήμα» θα συμμετέχουν σε αυτόματες ηλεκτρονικές κληρώσεις με έπαθλα «δωρεάν ψώνια», αυτοκίνητα και ακίνητα. 
 Ειδικά για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που πραγματοποιούν αγορές με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) θα προβλέπεται ετήσια έκπτωση φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ. 
 Σύμφωνα, ειδικότερα, με πληροφορίες, τα κίνητρα για τη χρήση πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικής τραπεζικής στις συναλλαγές θα είναι τα εξής: 
   1.  Κάθε μέρα σε 50 «τυχερούς» πελάτες καταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, θα δίδεται η δυνατότητα να αγοράσουν δωρεάν τα προϊόντα που επιθυμούν. Όλες οι αποδείξεις που θα λαμβάνουν οι πολίτες για τις αγορές που πραγματοποιούν μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών θα μετέχουν αυτόματα σε κλήρωση με έπαθλο τη μη πληρωμή των αγοραζόμενων αγαθών. 
 Από το σύνολο των πολιτών που θα ψωνίζουν κάθε μέρα από την αγορά μέσω καρτών, 50 τυχεροί θα γλιτώνουν από την πληρωμή του αντιτίμου, καθώς το κράτος θα αναλαμβάνει αυτό να πληρώνει τον «λογαριασμό». 
 Έτσι γι’ αυτούς τα ψώνια θα είναι «δωρεάν» και θα εξοφλούνται από το Δημόσιο. 
 Δηλαδή αντί τα χρήματα να αφαιρεθούν αυτόματα από τους δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς θα αφαιρούνται από τον λογαριασμό του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Προϋπόθεση για κάθε καταναλωτή να αποκτήσει την πιθανότητα να κάνει δωρεάν τις αγορές του θα είναι να έχει ζητήσει και να έχει λάβει απόδειξη. 
 Ο καταναλωτής που θα είναι τυχερός θα βλέπει πάνω στην απόδειξη ένα εκτυπωμένο μήνυμα με το οποίο θα ενημερώνεται ότι δεν απαιτείται να πληρώσει τα αγαθά που αγόρασε καθώς σ’ αυτόν έτυχε το έπαθλο της δωρεάν αγοράς. Άγνωστο παραμένει ακόμη μέχρι ποιο όριο ποσού θα παρέχεται το δικαίωμα των δωρεάν αγορών. 
   2.  Κλήρωση 5 αυτοκινήτων κάθε μήνα. Όλες οι αποδείξεις που θα λαμβάνουν οι καταναλωτές, οι οποίοι πληρώνουν τις αγορές τους με «πλαστικό χρήμα», θα μετέχουν σε μηνιαίες κληρώσεις με έπαθλα 5 αυτοκίνητα, τα οποία θα χαρίζει το Δημόσιο από το «στοκ» των κατασχεμένων που υπάρχουν στον ΟΔΔΥ. 
 Συνολικά, κάθε χρόνο θα δίδονται 60 αυτοκίνητα σε ισάριθμους τυχερούς που θα κληρώνονται μέσω των αποδείξεων που θα έχουν λάβει. 
   3.  Κλήρωση ενός ακινήτου κάθε χρόνο. 
 Όλοι όσοι λαμβάνουν αποδείξεις για τις αγορές που πραγματοποιούν με κάρτες θα μετέχουν αυτόματα σε μια ετήσια κλήρωση με έπαθλο ένα ακίνητο. 
   4.  Εκπτώσεις από 1.900 έως 2.100 ευρώ στον ετήσιο φόρο εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους. 
 Από την 1η-1-2017, οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις θα πρέπει να καλύπτουν ένα ποσοστό του ετήσιου εισοδήματός τους με δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών εξοφληθείσες μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), προκειμένου να κατοχυρώνουν την ετήσια έκπτωση φόρου ύψους 1.900 έως 2.100 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του καθενός. 
 Σε περίπτωση που δεν καλύπτουν το απαιτούμενο ποσοστό, τότε το ακάλυπτο ποσό θα φορολογείται με 22%. 
   Ποιες δαπάνες θα αναγνωρίζονται   
 Για τις δαπάνες που πληρώνονται με «πλαστικό» χρήμα ή μέσω e-banking οι μισθωτοί και συνταξιούχοι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να διαφυλάσσουν τις αποδείξεις ή τυχόν άλλα προβλεπόμενα παραστατικά, προκειμένου να κατοχυρώσουν την ετήσια έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ. 
 Κι αυτό διότι οι ίδιες οι τράπεζες θα αποστέλλουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ηλεκτρονικά αρχεία με αναλυτικά στοιχεία για το σύνολο των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει οι φορολογούμενοι μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω e-banking. 
 Στις δαπάνες που θα αναγνωρίζονται για την κατοχύρωση της ετήσιας έκπτωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ θα περιλαμβάνονται όλες οι αγορές καταναλωτικών αγαθών και οι παροχές υπηρεσιών. 
 Δηλαδή θα λαμβάνονται υπόψη ακόμη και οι αγορές σε σούπερ μάρκετ, οι πληρωμές ενοικίων, λογαριασμών ΔΕΚΟ, τόκων από στεγαστικά δάνεια, ασφαλίστρων, διδάκτρων, μέχρι και η πληρωμή των κοινοχρήστων. Θα εξαιρούνται μόνο μεταφορές ποσών σε άλλα πρόσωπα και τα εμβάσματα. 
 Από την υποχρέωση να καλύπτουν ένα ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος με δαπάνες πληρωθείσες με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα θα εξαιρεθούν όσοι συνταξιούχοι έχουν ηλικία 70 ετών και άνω, καθώς και όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι κατοικούν σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο και σε περιοχές ορεινές που βρίσκονται σε υψόμετρο μεγαλύτερο από ένα συγκεκριμένο όριο. 
   Από 10% έως 30%   
  •  Το ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος από μισθούς ή συντάξεις που θα πρέπει να καλύπτεται με δαπάνες πληρωθείσες με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα θα εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος αυτού. Συγκεκριμένα: 
  •  Όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι δηλώνουν ποσά ετήσιου εισοδήματος από μισθούς ή συντάξεις μέχρι 10.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστό 10% του εισοδήματος αυτού με δαπάνες εξοφληθείσες με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα. 
  •  Για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις πάνω από 10.000 και μέχρι 20.000 ευρώ το ποσοστό του εισοδήματος που πρέπει να καλύπτεται με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα θα ανέρχεται στο 15%, ενώ για όσους δηλώνουν πάνω από 20.000 και μέχρι 40.000 ευρώ το ποσοστό αυτό θα ανέρχεται σε 20%. 
  •  Για όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις πάνω από 40.000 ευρώ το ποσοστό υποχρεωτικής κάλυψης με δαπάνες εξοφληθείσες με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα θα ανέρχεται στο 30% του ετήσιου αυτού εισοδήματος. 

Απο: naftemporiki.gr   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους