Γράφει ο Κώστας Ψωμιάδης
Η επίλυση της πολύχρονης διαφοράς μεταξύ ΔΕΗ και «Αλουμίνιον της Ελλάδος» για την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η μεταλλοβιομηχανία, δημιουργεί νέες ευκαιρίες για την αντιμετώπιση των πιεστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ΛΑΡΚΟ.
Όπως είναι γνωστό, η ΛΑΡΚΟ έχει περάσει απo σαράντα κύματα, με τη σημερινή διοίκηση να έχει κληρονομήσει μεγάλα προβλήματα, που σχετίζονται κυρίως με το κόστος παραγωγής και το μεγάλο βάρος του ενεργειακού κόστους.
Η συμφωνία μεταξύ του ομίλου Μυτιληναίου και της ΔΕΗ δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ώστε και η υπό κρατικό έλεγχο μεταλλοβιομηχανία να προχωρήσει σε ανάλογη συμφωνία, ώστε να μειώσει δραστικά τις δαπάνες για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει, με αποτέλεσμα να μειώνει το συνολικό κόστος παραγωγής και να το οδηγήσει πολύ κοντά σε διαχειρίσιμα επίπεδα.
«Μαζί με τη διακοψιμότητα, το ενδεχόμενο αντίστοιχης συμφωνίας με τη ΔΕΗ, μπορεί να μας μειώσει το ενεργειακό κόστος κατά 40%», αναφέρουν στην fmvoice.gr κύκλοι της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «εάν αυξηθούν λίγο και οι χρηματιστηριακές τιμές του νικελίου, τότε θα βρεθούν σε επίπεδα τιμών πάνω από το breakeven».
Αυτή η εξέλιξη μπορεί να είναι καθοριστική για το μέλλον της μεταλλοβιομηχανίας, η οποία έχει παράλληλα να αντιμετωπίσει και τα προβλήματα που άφησαν οι προηγούμενες διοικήσεις, με τις περίεργες συμφωνίες προπώλησης ποσοτήτων νικελίου (hedging), στις οποίες προέβη η διοίκηση Θανάσουλα, που είχε τοποθετηθεί από την κυβέρνηση Καραμανλή, το 2006 και οδήγησαν στην πώληση μεταλλευμάτων σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις χρηματιστηριακές, εκείνης της περιόδου.
Η σημερινή διοίκηση, πάντως, έχει εφαρμόσει ένα ευρύ πρόγραμμα περικοπών δαπανών, χωρίς να αγγίξει το μισθολογικό κόστος, τουλάχιστον για τους εργαζόμενους που απασχολούνται στην παραγωγή, ενώ με τη δραστική μείωση του ενεργειακού κόστους, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αλλαγή σελίδας στην επιχείρηση.
Υπενθυμίζουμε ότι πριν από ένα χρόνο, ΛΑΡΚΟ και ΔΕΗ συμφώνησαν να παραπέμψουν το θέμα της τιμολόγησης της ενέργειας στη διαιτησία. Ωστόσο, η συμφωνία της επιχείρησης ηλεκτρισμού με την «Αλουμίνιον» δημιουργεί νέα δεδομένα, με αποτέλεσμα μία ανάλογη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, να ακυρώσει τις διαδικασίες της διαιτησίας και να οδηγήσει σε μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία.
Αυτό, άλλωστε, ζήτησε από την πρώτη στιγμή και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αβραμίδης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ «Αλουμίνιον» και ΔΕΗ.
Aπο: fmvoice.gr
περιμενουμε ακομα πολιτικη λυση από το υπουργειο.
ΑπάντησηΔιαγραφή