Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Η Σουηδία φαίνεται πως εγκαταλείπει το σχέδιο για την εξάωρη εργασία

Όπως όλα δείχνουν, η Σουηδία δεν θα καταφέρει να θέσει σε λειτουργία το σχέδιό της για την εργάσιμη ημέρα των έξι ωρών, καθώς τα έξοδα για κάτι τέτοιο ξεπερνούν τα οφέλη.

Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του διετούς πειράματος που πραγματοποιήθηκε στη σουηδική πόλη του Γκέτεμποργκ, το «σπίτι» της Volvo. Oι ώρες εργασίας μειώθηκαν στις έξι για τους... 






68 νοσηλευτές του ιδρύματος ηλικιωμένων «Svartedalen», οι οποίοι παράλληλα διατήρησαν τους μισθούς τους στο ίδιο επίπεδο.

Για την κάλυψη αυτής της συγκεκριμένης μείωσης στις ώρες εργασίας, η πόλη έπρεπε να προσλάβει επιπλέον 17 άτομα για το προσωπικό του ιδρύματος, με το κόστος καθ΄όλη τη διάρκεια του έργου να ανέρχεται περίπου στις 12 εκατομμύρια κορώνες (1,26 εκατ. ευρώ)

Οι εργαζόμενοι στο «Svartedalen» ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν πιο υγιείς και ότι μειώθηκε η χρήση της αναρρωτικής τους άδειας καθώς κι ότι η φροντίδα των ασθενών βελτιώθηκε. Παρ' όλα αυτά η σουηδική πόλη δεν θα προχωρήσει στην μονιμοποίηση του εν λόγω σχεδίου.



«Έχει να κάνει με το υψηλότερο κόστος», δήλωσε ο Daniel Bernmar, ένας αριστερός Σουηδός πολιτικός, που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του ιδρύματος ηλικιωμένων. «Είναι πάρα πολύ ακριβό έτσι ώστε να μπορούσε να επιτευχθεί γενικά η μείωση των ωρών εργασίας και η καθιέρωση εξάωρης εργασίας στο άμεσο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι το πείραμα του Γκέτεμποργκ ανήκει σε μία σειρά από δοκιμές της εξάωρης εργασίας που πραγματοποιούνται στη Σουηδία, μια χώρα που δηλώνει υπερήφανη για το κράτος πρόνοιάς της. Πάντως το εν λόγω σχέδιο για την εξάωρη εργασία όταν ανακοινώθηκε έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο και προκάλεσε θετικές αντιδράσεις ιδιαίτερα στους ακτιβιστές εργασίας που χαρακτήρισαν τη Σουηδία ως μία ιδιαίτερα προοδευτική χώρα, όσον αφορά στο μοντέλο εργασίας.


Aπο: Tromaktiko


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους