Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Ιδιωτικός VS Δημόσιος Τομέας: Ποιος προσφέρει το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον


Ποιοι εργαζόμενοι είναι πιο ικανοποιημένοι; Δείξτε τι δείχνει νέα έρευνα. 

Υπήρχε κάποια εποχή που το Δημόσιο αποτελούσε στόχο για όσους έμπαιναν στην αγορά εργασίας. Με τα χρόνια, το Δημόσιο πήρε με αρνητική φήμη και οι νέοι -τουλάχιστον – στράφηκαν προς τον ιδιωτικό τομέα όπου τα περιθώρια εξέλιξης ήταν μεγαλύτερα. Με τα νέα δεδομένα, την αστάθεια που επικρατεί και τον φόβο μπροστά στις επικείμενες φορολογίες, ποιο εργασιακό περιβάλλον είναι τελικά καλύτερο;
Σύμφωνα με έρευνα του intrajobs, όσοι εργάζονται στον Δημόσιο τομέα φαίνεται ότι είναι σε όλα τα μέτωπα περισσότερο ικανοποιημένοι από την εργασία τους.





Έτσι βλέπουμε ότι από αυτούς που συμμετείχαν στην έρευνα και δήλωσαν ότι εργάζονται στο Δημόσιο το 44,10% είναι πολύ ευχαριστημένοι από τη δουλειά τους ενώ το ποσοστό μειώνεται σε 34,43% αυτών που δήλωσαν ότι εργάζονται στον Ιδιωτικό τομέα.
Το 39,92% αυτών που εργάζονται στο Δημόσιο απασχολούνται στον τομέα που σπούδασαν ενώ στον Ιδιωτικό τομέα το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόνο 27,93% δηλαδή 12 ποσοστιαίες μονάδες κάτω.
Ευχαριστημένοι από τον προϊστάμενό τους είναι το 46,38% στο Δημόσιο ενώ το 39,66% στον Ιδιωτικό τομέα. Ακόμη και αυτοί που θεωρούν τη δουλειά τους ένα τρόπο να πετύχουν τους στόχους τους και ένα δημιουργικό χώρο με ενδιαφέροντα άτομα είναι σε μεγαλύτερα ποσοστά στον δημόσιο τομέα από ότι στον ιδιωτικό τομέα.
Άλλη μια έκπληξη από τις απαντήσεις είναι ότι το 40,68% των συμμετεχόντων που δήλωσαν πως εργάζονται στον δημόσιο τομέα πάει με κέφι στην δουλειά του το πρωί ενώ το αντίστοιχο ποσοστό αυτών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα είναι 36,03%. Μεγάλα ποσοστά έτσι και αλλιώς και στις δύο περιπτώσεις κατά τη γνώμη μας.
Ακόμη και οι αρνητικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ικανοποίηση από την εργασία συναντώνται σε μικρότερα ποσοστά στους εργαζόμενους στον Δημόσιο Τομέα. Όπως δήλωσαν οι συμμετέχοντες που εργάζονται στον Δημόσιο τομέα, το 22,81% λέει ότι πληρώνεται με μικρές η μεγάλες καθυστερήσεις αν και στον ιδιωτικό τομέα το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 37,97%!. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ένα ποσοστό 18,63% των εργαζομένων στο Δημόσιο ακόμη και στην εποχή της εργασιακής ανασφάλειας που ζούμε σκέφτεται συχνά ή και συνέχεια να παραιτηθεί.
Πάντως παρά την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα η οποία έχει χτυπήσει ανελέητα τον ιδιωτικό τομέα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ήταν πάντα η ραχοκοκαλιά της, τα αποτελέσματα σχετικά με την ικανοποίηση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι και απογοητευτικά.
Τουναντίον, ακόμη το 84,65% των συμμετεχόντων βλέπει το εργασιακό του περιβάλλον ικανοποιητικό ή τουλάχιστον ανεκτό και μόνο το 15,36% το βλέπει απογοητευτικό, το 18,14% δεν του κάνει κέφι το πρωί να ξεκινήσει για δουλειά ενώ 36,03% πάει με κέφι, το 68,80% είναι από αρκετά ως πάρα πολύ ικανοποιημένοι από τον προϊστάμενό τους, και το 64,72% είναι από αρκετά ως πάρα πολύ ευχαριστημένοι από τη δουλειά τους.
Δείτε τα γραφικά που απεικονίζουν τα ευρήματα της έρευνας:



Απο: fortunegreece.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους