Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017

FT: Η Ελλάδα είναι περισσότερο άρρωστη από ποτέ

Η συζήτηση για το 'ακραίο χειρουργείο ' του Grexit επανέρχεται σαν μια σοβαρή προοπτική που δεν είναι και τόσο εκτός πραγματικότητας, αναφέρει ο Tony Barber των Financial TImes σε άρθρο του στην εφημερίδα, επισημαίνει το protothema.gr.
Χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως ασθενή που παραμένει για όγδοη συνεχόμενη χρονιά στο νοσοκομείο για τους οικονομικά πληγωμένους της ευρωζώνης, υποστηρίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται καθ #39; οδόν για μια τέταρτη 'οικονομική μετάγγιση ' το 2018.
Όπως σημειώνει... 







δε, στο τέλος του 2019 η Ελλάδα θα κατέχει ένα ιδιότυπο ρεκόρ καθώς θα γίνει η χώρα που έχει περάσει τα περισσότερα χρόνια της στην Ευρωζώνη στη 'μονάδα εντατικής θεραπείας '.
Αναφερόμενος στο μέχρι στιγμής αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων ο Μπάρμπερ υποστηρίζει ότι τελικά ο 'ασθενής ' Ελλάδα θα πάρει το φάρμακο που θα προκύψει από τον συμβιβασμό αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση ο συνδυασμός των συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων και των υποχρεώσεων της Ελλάδας θα βάλουν τη χώρα στην τεχνητή υποστήριξη μέχρι τον Ιούλιο.
Σημειώνει, δε, ότι η συζήτηση για το 'ακραίο χειρουργείο ' του Grexit επανέρχεται σαν μια σοβαρή προοπτική που δεν είναι και τόσο εκτός πραγματικότητας.
Όπως εξηγεί, και επισημαίνει το protothema.gr, το ερώτημα για το αν μετά από επτά χρόνια υπάρχει έστω και υποψία θεραπείας έχει τρία σκέλη:
- Το πρώτο αφορά την ικανότητα της χώρας να ξεπληρώσει τα χρέη της με τον συντάκτη των FT να εστιάζει στη διαφωνία ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ
- Το δεύτερο αφορά τα πλεονάσματα με τους Ευρωπαίους να υποστηρίζουν ότι τα πρόσφατα πρωτογενή πλεονάσματα δείχνουν ότι τα δημοσιονομικά πηγαίνουν καλύτερα ενώ το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο έχοντας στο νου του την ιστορική τάση των ελληνικών κομμάτων να εγκαταλείπουν την δημοσιονομική πειθαρχία υπέρ του πελατειακού συστήματος και ισχυρών οικονομικών ομάδων.
- Το τρίτο και πιο σημαντικό έχει να κάνει, σύμφωνα με τον Μπάρμπερ, αν τα προγράμματα διάσωσης βοήθησαν στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους
Ο συντάκτης των FT καταλήγει ότι η παραλυσία της Ελλάδας θα συνεχιστεί όσο δεν υπάρχει μια αποφασιστική ώθηση είτε προς την αποφασιστική μείωση του χρέους είτε προς την έξοδο από την ευρωζώνη δημιουργώντας αρκετό χώρο στην Ελλάδα να κάνει το ελάχιστο δυνατό στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να συνεχίσει η ροή της οικονομικής βοήθειας.
'Σε αυτή την κατάσταση κανείς δεν είναι νικητής και σίγουρα όχι ο ελληνικός λαός ' καταλήγει το άρθρο των FT.


Aπο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους