Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017

Χτύπημα από τη ΔΑΚΕ στον Κυρ.Μητσοτάκη: «Βρείτε τα με τον ΣΥΡΙΖΑ- Τελειώστε τα μνημόνια»

Tης Μαρίνας Νικολάκη
Τεράστιες αποστάσεις από την επίσημη «γραμμή» της ΝΔ διαλέγει να πάρει και επίσημα η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, το συνδικαλιστικό όργανο που πρόσκειται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ξεκάθαρα μέσα από ανακοίνωση της πως το κόμμα της δεξιάς πρέπει να τα βρει με την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και να σταματήσει να λέει σε όλα «όχι» προκειμένου να υπάρξει εθνική συνεννόηση και να τελειώσουμε επιτέλους με το θέμα των μνημονίων που τόσο πονάει την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά η ΔΑΚΕ Ι.Τ. υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της την ανάγκη για εθνική συνεννόηση, έτσι ώστε να υπάρξει «έξοδος από τη λιτότητα», κάνοντας αναφορά... 
μάλιστα, στην σχετική πρωτοβουλία που είχε αναλάβει, ως πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής.
Επίσης η ΔΑΚΕ που φαίνεται να αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη σοβαρότητα τη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και χωρίς παροπίδες όπως κάνει ο πρόεδρος του κόμματος, τονίζει  ότι ανεξαρτήτως Κυβερνήσεων η πρόταση του Κώστα Καραμανλή για εθνική συνεννόηση τορπιλίστηκε με το περίφημο: «Λεφτά υπάρχουν!»
Παραπέμποντας στα στοιχεία διεθνούς έρευνας του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας όπου λέει συγκεκριμμένα η συνδικαλιστική παράταξη της ΓΣΕΕ που πρόσκειται στη ΝΔ, τονίζει ότι «η αύξηση της φτώχειας κατά 40% την περίοδο 2008-2015 αλλά και οι επιμέρους εκρηξιγενείς της διαστάσεις - όπως, μεταξύ άλλων, η επισιτιστική ανασφάλεια, η ενεργειακή φτώχεια, η σοβαρή υλική αποστέρηση και η απόλυτη ένδεια - διαμορφώνουν συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης που παραπέμπουν σε “τριτοκοσμική χώρα”, και όχι σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. που διέπεται, εδώ και 36 χρόνια, από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και Κεκτημένο».
«Ακόμη μια διεθνής έρευνα, αυτή του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας, έρχεται να αποτυπώσει με σαφή τρόπο την έκταση και ένταση της κοινωνικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα.
Η αύξηση της φτώχειας κατά 40% την περίοδο 2008-2015 αλλά και οι επιμέρους εκρηξιγενείς της διαστάσεις – όπως, μεταξύ άλλων, η επισιτιστική ανασφάλεια, η ενεργειακή φτώχεια, η σοβαρή υλική αποστέρηση και η απόλυτη ένδεια – διαμορφώνουν συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης που παραπέμπουν σε "τριτοκοσμική χώρα", και όχι σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. που διέπεται, εδώ και 36 χρόνια, από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και Κεκτημένο.
Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η, δίχως μεταπολεμικό ιστορικό προηγούμενο, κοινωνική καχεξία είναι απότοκο της παρατεταμένης ύφεσης και της δυσθεώρητης ανεργίας που επέφεραν οι πολιτικές ακραίας λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης στο πλαίσιο των Μνημονίων Δανεισμού.
Οι άνθρωποι κυριολεκτικά δυστυχούν από τις δυσβάσταχτες θυσίες που υποβάλλονται και οι αριθμοί "επιδεινώνονται" με το Δημόσιο Χρέος να εκτινάσσεται στο 176,9% του ΑΕΠ (από το πλαστό 126,7% το 2009) πιστοποιώντας την αποτυχία των Προγραμμάτων Δημοσιονομικής Προσαρμογής.
Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για σύγκλιση της χώρας μας με το μέσο όρο της Ευρωζώνης σε περίπου μισό αιώνα και την επιστροφή της ανεργίας στο επίπεδο του 2009 μετά από 21 χρόνια συνιστούν μια ωμή ομολογία αστοχίας και αδιάσειστά τεκμήρια της απαιτούμενης ριζικής αλλαγής του ακολουθούμενου μείγματος πολιτικής για δημοσιονομική εξισορρόπηση με αναπτυξιακό και κοινωνικά πολλαπλασιαστικό πρόσημο.
Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, και με δεδομένο ότι για το κλείσιμο της αξιολόγησης αναλαμβάνονται καταστροφικές δεσμεύσεις που ξεπερνούν –ακόμη και– το συνταγματικό βίο της παρούσας Κυβέρνησης, το αίτημα για Εθνική Συνεννόηση –που η ΔΑΚΕ Ι.Τ. υποστηρίζει σε όλη τη διάρκεια της μνημονιακής περιπέτειας και ανεξαρτήτως κυβερνητικών εναλλαγών– είναι επιτακτικό!
Μια Εθνική Συνεννόηση που είχε προταθεί από την κυβέρνηση Καραμανλή και τορπιλίστηκε από τον επαίσχυντο ψευτολαϊκισμό του "λεφτά υπάρχουν". Εθνική Συνεννόηση, όμως, δεν σημαίνει συνενοχή ή υπερψήφιση της ανάλγητης προνομοθέτησης μέτρων ούτε μπορεί να επιτευχθεί με διχαστικές ρητορικές και ψέματα.
Εθνική Συνεννόηση με άξονα ένα εναλλακτικό αφήγημα εξόδου από τη λιτότητα και την ύφεση, τις φοροεπιδρομές και την απαξίωση του κοινωνικού κράτους για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την κοινωνική αποκατάσταση, την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης και την καταπολέμηση της ανεργίας, την παλινόρθωση της εργασιακής δικαιοσύνης και την προσέλκυση επενδύσεων.Κοινωνία και Οικονομία, άλλωστε, είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, είναι "συγκοινωνούντα δοχεία"».
Διαβάστε τη έρευνα του Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας όπου αναφέρεται η ΔΑΚΕ: «Η φτώχεια στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 40% στα χρόνια της κρίσης»
Στο συμπέρασμα ότι η φτώχεια στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 40% από το 2008 μέχρι το 2015 κατέληξαν οι επιστήμονες του "Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας" (IW).
Σύμφωνα με την έρευνα την οποία διεξήγαγαν, δεν αρκεί όμως να μετρά κανείς αποκλειστικά το χαμηλό εισόδημα για να καταλήξει σε συμπεράσματα, αλλά -όπως προτείνουν- πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλες παράμετροι, όπως είναι λ.χ. οι στερήσεις υλικών αγαθών καθώς επίσης και το χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, η υποαπασχόληση και οι περιορισμοί στην υγειονομική περίθαλψη.
Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται σε έναν νέο "πολυδιάστατο δείκτη φτώχειας", τον οποίο εκπόνησε το ως άνω Ινστιτούτο για τα έτη 2008-2015, από τον οποίο προκύπτει ότι «ο μεγάλος χαμένος είναι η Ελλάδα, με μια αύξηση της φτώχειας κατά 40%, ακολουθούμενης από την Ιρλανδία (28% αύξηση) και την Κύπρο 28,2%» λέει ο Κρίστοφ Σρέντερ, συντάκτης της έκθεσης, στο γερμανικό reuters. Aυτό οφείλεται στη χρόνια ύφεση και την μεγάλη ανεργία, αλλά «φυσικά και στην πολιτική λιτότητας και τους όρους των δανειστών» τονίζει ο ερευνητής.
Στην Ιταλία καταγράφεται μια αύξηση της φτώχειας κατά 11% και στην Ισπανία 18%.

 Απο: pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους