Σίγουρα μέτρα 5 δισ. ευρώ, «στον αέρα» τα αντίμετρα 7,5 δισ. ευρώ.
- Tης κ.Ειρ.Χρυσολώρα
- Σε επικοινωνιακά τεχνάσματα επιδίδεται η κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει το πολιτικό κόστος από τα επώδυνα μέτρα.
- Τα κείμενα του πολυνομοσχεδίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος είναι σαφή:
- μισθωτοί και συνταξιούχοι θα επιβαρυνθούν με συνολικά μέτρα περίπου 5 δισ. ευρώ μέχρι το 2021, ενώ
- τα αντίμετρα θα ισχύσουν, από το
2020, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα πετύχει υψηλότερα πλεονάσματα
από ό,τι ζητεί η τρόικα...
18% από το 2019 και αυξήσεις φόρων 650 ευρώ για κάθε φορολογούμενο από το 2020, αλλά και νέες αυξήσεις εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και καταργήσεις φοροελαφρύνσεων από το 2018 περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που συζητείται από χθες στη Βουλή, με σκοπό να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του μνημονίου και να εισπράξει η χώρα μια δόση πάνω από 7 δισ. ευρώ. Από τις μειώσεις συντάξεων ο λογαριασμός θα φτάσει σωρευτικά τα 2,7 δισ. ευρώ το 2021, ενώ από τη μείωση του αφορολογήτου τα 2,058 δισ. ευρώ. Από τις επιβαρύνσεις εισφορών και περικοπές επιδομάτων τα 143 εκατ. ευρώ. Συνολικά, 4,9 δισ. ευρώ.
Τον εξοντωτικό αυτό λογαριασμό των μέτρων 4,9 δισ. ευρώ επιχειρεί η κυβέρνηση να καλύψει κάτω από μια καταιγίδα ακόμη υψηλότερων αντιμέτρων 7,5 δισ. ευρώ σωρευτικά έως το 2021. Στην πραγματικότητα, όμως, ενώ τα μέτρα θα εφαρμοστούν σίγουρα, η εφαρμογή των αντιμέτρων θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας. Αν, μετά την εφαρμογή των μέτρων, το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπερνά το 3,5% του ΑΕΠ και φτάνει π.χ. το 4,5%, τότε θα εφαρμόζονται αντίμετρα 1% του ΑΕΠ. Αν όχι, δεν θα εφαρμόζονται. Σίγουρα, η εφαρμογή και των 7,5 δισ. αντιμέτρων προϋποθέτει δημοσιονομικές επιδόσεις που ξεπερνούν και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ανάμεσά τους περιλαμβάνονται και 3,5 δισ. ευρώ διαρθρωτικές φορολογικές παρεμβάσεις που δεν προσδιορίζονται καν.
Η κυβέρνηση, όμως, διατηρεί την αισιοδοξία της για όλη την περίοδο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπερνά σταθερά τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, θα είναι 3,53% του ΑΕΠ το 2018 και στη συνέχεια θα ανέλθει στο 4% του ΑΕΠ το 2019, στο 4,01% του ΑΕΠ το 2020 και στο 4,03% το 2021. Εξ ου και ο πληθωρισμός των αντιμέτρων.
Μέτρα - αντίμετρα
Τα κυριότερα μέτρα του νομοσχεδίου μεταφράζονται σε απώλεια από το 2019 δύο συντάξεων τον χρόνο για τις σχετικά υψηλές συντάξεις (που θα περικοπούν κατά 18%) συν άλλων 650 ευρώ τον χρόνο από τη μείωση του αφορολογήτου.
Οι φορολογούμενοι θα υποστούν επιπλέον επιβαρύνσεις λόγω της κατάργησης από φέτος της μείωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες και της παρακράτησης από το 2018 1,5 % του φόρου εισοδήματος. Θα υπάρξουν επίσης καταργήσεις κοινωνικών επιδομάτων και μείωση κατά 50% περίπου του επιδόματος θέρμανσης.
Τα αντίμετρα των 7,5 δισ. ευρώ κατανέμονται μεταξύ παρεμβάσεων:
1. Στον τομέα των δαπανών, που φτάνουν σωρευτικά το 1,970 δισ. ευρώ και αφορούν κυρίως κοινωνικές δαπάνες (σχολικά γεύματα, νέες μονάδες προσχολικής εκπαίδευσης, οικογενειακά επιδόματα, επιδότηση ενοικίου) και επενδύσεις.
2. Στον τομέα των εσόδων, σωρευτικά 5,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ περίπου είναι τα γνωστά (μείωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή και εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση φορολογίας επιχειρήσεων και ΕΝΦΙΑ), ενώ 3,5 δισ. ευρώ δεν προσδιορίζονται.
Aπο: kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου