Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

ΕΑΜ ΛΑΡΚΟ - ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΓΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18/07/2017 ΣΤΙΣ 09:00 ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΙΛΙΟΝ

 Στο ηλεκτρονικό  μας ταχυδρομείο λάβαμε και δημοσιεύουμε:
Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο ΛΑΡΚΟ 17/07/2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΓΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18/07/2017 ΣΤΙΣ 09:00 ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΙΛΙΟΝ.
ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ-ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ- ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΣΥΝΑΨΗ ΕΠΙΧ. Σ.Σ.Ε ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι,

Την Πέμπτη 13/07 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της Διοίκησης της ΛΑΡΚΟ και των επιχειρησιακών Σωματείων με θέμα «Ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση της ΛΑΡΚΟ».








Η Διοίκηση με πνεύμα τρομοκρατικό και δηλώνοντας πως δεν πρέπει να δούμε το ζήτημα πολιτικά αλλά μόνο διαχειριστικά μας ενημέρωσε για την οικονομική κατάσταση της ΛΑΡΚΟ και τόνισε την ανάγκη να πάρει αντεργατικά μέτρα, γιατί όπως μας είπε, «αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, η ΛΑΡΚΟ θα κλείσει, θα τους μείνει στα χέρια, θα μείνουμε χωρίς μεροκάματο».

Σε αυτό το πνεύμα μας έδωσε και ένα κείμενο στο οποίο περιγράφονται τα σενάρια μέτρων που σκέπτονται να πάρουν.

Το κείμενο περιέχει 6 σενάρια από τα οποία το 1 είναι η σημερινή λειτουργία, το 2,3,4 να παράγει χωρίς εμείς να παίρνουμε το παραγωγικό επίδομα που αντιστοιχεί στο 15 με 17% των συνολικών αποδοχών μας και το 5,6 σενάριο να ελαττώσει την παραγωγή κάνοντας απολύσεις και βγάζοντας σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους.

Για την εφαρμογή των 2,3,4 σεναρίων χρειάζεται την συναίνεση των εργαζομένων ενώ για την εφαρμογή των 5,6 μπορεί να τα εφαρμόσει μονομερώς.

Όλα τα παραπάνω την ίδια ώρα που η Διοίκηση δήλωσε πως «η ΛΑΡΚΟ παρά τις χαμηλές τιμές του Νi έχει κλεισμένες παραγγελίες για το 2017 και τις οποίες και φουλ παραγωγή να συνεχίσει να λειτουργεί δεν μπορεί να τις καλύψει στο 100%». Επίσης όπως είπε η Διοίκηση «και 100.000.000 ευρώ να είχε στα ταμεία της η ΛΑΡΚΟ, αυτά τα μέτρα, για ρίξει το μισθολογικό κόστος, θα έπρεπε να τα πάρει».

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι
Αν δούμε αυτή την εξέλιξη ξεκομμένα και μόνο διαχειριστικά όπως μας είπε η Διοίκηση τότε αυτά τα σενάρια είναι φυσιολογικό να γεννούν προβληματισμό σε όποιον εργαζόμενο τα διαβάζει να του γεννούν ανασφάλεια, για το αν θα έχουμε μεροκάματο αύριο και αν ναι πόσο θα είναι αυτό, .

Δεν είναι όμως έτσι και δεν πρέπει να το δούμε έτσι.

Η ΛΑΡΚΟ με πολιτική απόφαση και ευθύνη από το 2010 έχει γίνει μνημονική δέσμευση. Οι προηγούμενες Κυβερνήσεις την εντάξανε στο ΤΑΙΠΕΔ και η σημερινή στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ.

Σε αυτή την κατεύθυνση όλες οι Κυβερνήσεις από κοινού με την Ε.Ε δημιουργούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για να εξυπηρετήσουν τους όρους που βάζουν μεγάλοι Επιχειρ. Όμιλοι που ενδιαφέρονται για την ΛΑΡΚΟ.
Ποιοι είναι αυτοί οι όροι:
  • Περιβαλλοντικά. Δημιούργησαν την ΛΙΑΒΔΑ ως χώρο χερσαίας απόθεσης σκουριάς με πρόσχημα ότι μετά από 50 έτη νοιάστηκαν για την ρύπανση του Ευβοϊκού. Η ΛΑΡΚΟ έχει δώσει πάνω από 10.000.000 ευρώ για αυτό το έργο και ο χώρος αυτός είναι κατασκευασμένος με προδιαγραφές ΧΥΤΑ. Ενώ όμως είναι έτοιμος το κράτος έχει δώσει παράταση απόρριψης στην θάλασσα μέχρι να ιδιωτικοποιηθεί η ΛΑΡΚΟ και οι οδηγίες ιδιωτικοποίησης που δίνει η Ε.Ε είναι πως ο νέος ιδιώτης της ΛΑΡΚΟ μπορεί να το αξιοποιήσει όπως θέλει των χώρο αυτό.
  • Ιδιοκτησιακό καθεστώς, κρατικές ενισχύσεις, παλιά ΛΑΡΚΟ. Επειδή κανένας κεφαλαιοκράτης δεν παίρνει το παραμικρό αν δεν είναι σίγουρος πως θα του ανήκει και θα είναι καθαρό από χρέη, όλα αυτά, με ενέργειες των Διοικήσεων, έχουν δρομολογηθεί δικαστικές διαδικασίες και το επόμενο διάστημα αναμένονται οι τελεσίδικες αποφάσεις.
  • Κόστος ενέργειας. Επειδή οι Επιχειρ. Όμιλοι απαιτούν και παίρνουν φτηνή ενέργεια, το προηγούμενο διάστημα, με την νέα συμφωνία που έγινε με την ΔΕΗ, λύθηκε το ενεργειακό κόστος. Η ΛΑΡΚΟ πλέον παίρνει φτηνή ενέργεια. Τα πλασματικά χρέη που είχε η ΛΑΡΚΟ προς την ΔΕΗ επικυρώνονται μέσα στην συμφωνία και θα είναι ο κρίκος για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, μιας και η συμφωνία περιέχει ως όρο η ΛΑΡΚΟ να παρουσιάσει σχέδιο επενδύσεων στην ΔΕΗ για να ξεπληρωθούν τα χρέη. Με αυτό τον τρόπο τα χρέη θα γίνουν μετοχές της ΔΕΗ ή επενδυτών.
  • Μικρός αριθμός εργαζομένων. Επειδή οι Επιχειρ. Όμιλοι επιδιώκουν αν είναι δυνατόν για αυτούς να διαλέγουν έναν-έναν τους εργαζόμενους, ζητούν να την πάρουν χωρίς αυτούς ή αν δεν είναι δυνατόν αυτό, με όσο γίνεται πιο μικρό αριθμό εργαζομένων. Με την εργολαβοποίηση στο εργοστάσιο και στα Μεταλλεία, με την έλλειψη οργανογράμματος για την ασφαλή εργασία έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των εργαζομένων. Ειδικά στα μεταλλεία με την απαξίωση του ιδιόκτητου εξοπλισμού της ΛΑΡΚΟ και την ολοένα παραπέρα εργολαβοποίηση υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν έχουν αντικείμενο απασχόλησης, μιας και τα μηχανήματα είναι χαλασμένα ή παλιά και η ΛΑΡΚΟ δεν επεμβαίνει στην συντήρηση και την αντικατάσταση τους. Για τις ανάγκες της παραγωγής που έχει επεμβαίνει με εργολαβίες και ας της στοιχίζουν περισσότερο. Το κάνει αυτό διότι οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες δεν προσμετρούνται στο εργατικό προσωπικό. Το επόμενο διάστημα σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Διοίκησης θα ενταθεί αυτή η τακτική.
  • Χωρίς δικαιώματα και παροχές εργαζομένων. Οι εργοδότες θέλουν δούλους και οι κυβερνήσεις για να τους εξυπηρετήσουν νομοθετούν αντεργατικούς νόμους και ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός κάνει πλάτες για να περάσουν οι επιλογές τους. Έχουν καταπατηθεί Βασικοί Μισθοί, τριετίες, χρήματα στις αναβαθμίσεις, εκδρομές, ασφαλιστήρια συμβόλαια, άλλα επιδόματα, η συντήρηση στους οικισμούς από την ΛΑΡΚΟ, έχει να υπογραφεί Επιχ. Σ.Σ.Ε εδώ και 10 χρόνια. Όλα αυτά έχουν ρίξει το μισθολογικό και το μη μισθολογικό κόστος. Όμως δεν τους φτάνει. Θέλουν και άλλο και άλλο και άλλο. Δεν θέλουν ούτε ένα εργαζόμενο με δικαιώματα. Αυτήν την περίοδο, τα σενάρια που έδωσε η διοίκηση αυτό το στόχο έχουν, να μας κάνουν ακόμη πιο φθηνούς. Για αυτό θέλουν να διώξουν τους παλιούς εργαζόμενους είτε με το πρόσχημα ότι είναι συνταξιούχοι είτε με όλον αυτόν τον εκφοβισμό να τους οδηγήσουν να φύγουν μια ώρα νωρίτερα. Δεν θέλουν εμείς οι νέοι να έχουμε σαν πήχη στους παλιούς που αγωνίστηκαν και κέρδισαν κάποιες αξιοπρεπείς παροχές.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Όλα τα παραπάνω είναι πραγματικότητα και δεν είναι αποτέλεσμα κακών ή λανθασμένων επιλόγων των Διοικήσεων. Είναι πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις μέσω των Διοικήσεων στα πλαίσια της Ε.Ε, για να εξυπηρετήσουν τα κέρδη Επιχειρ. Ομίλων.

Είναι ξεκάθαρο πως η ΛΑΡΚΟ δεν θα κλείσει ή θα μειώσει την παραγωγή γιατί εμείς δεν δεχόμαστε περικοπές, απολύσεις, διαθεσιμότητες.

Η ΛΑΡΚΟ για να συνεχίσει να παράγει το επόμενο διάστημα χρειάζεται χρηματοδότηση. Αν θα της δοθεί ή όχι αυτό θα είναι αποτέλεσμα συμφωνίας σε πολιτικό, διακρατικό επίπεδο. Όπως σε πολιτικό, διακρατικό επίπεδο είναι η συμφωνία από την ίδρυση της ΛΑΡΚΟ μέχρι σήμερα να μην την αφήνουν να αναπτυχτεί σε άλλη βάση γιατί μεγάλα Ευρωπαϊκά μονοπώλια του κλάδου παίρνουν το Νi τσάμπα και μεγαλοπρομηθευτές εισάγουν τα παράγωγα του για τις εγχώριες ανάγκες βγάζοντας αμύθητα κέρδη από αυτήν την διαδικασία.

Εμείς παίρνοντας υπόψη την πίεση που βιώνουμε μέχρι και σήμερα για να βγει όσο γίνεται μεγαλύτερη παραγωγή, τα λεγόμενα τις Διοίκησης «ότι έχει παραγγελίες, ότι και 100.000.000 ευρω να είχε στο ταμείο τα μέτρα πάλι θα έπρεπε να τα πάρει», τα λεγόμενα του ίδιου του υπουργού πως «δεν θα την αφήσουν να κλείσει αλλά πρέπει να βάλουν πλάτη οι εργαζόμενοι», εκτιμούμε πως μπορούμε να τους αναγκάσουμε να την χρηματοδοτήσουν.

Το ζήτημα είναι από ποιον, για ποιο σκοπό και ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο.

Αν συνεχίσουμε να βαδίζουμε στην λογική του Κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού που δεν έχασε ευκαιρία να μπει στην λογική της διαχείρισης του προβλήματος προτείνοντας να πάρει η ΛΑΡΚΟ δάνειο από τράπεζα και παράλληλα μέτρα περικοπών του μη μισθολογικού κόστους, όμως του εργατικού κόστους, όπως διώξιμο των συνταξιούχων, κόψιμο υπεροριών χωρίς νέες προσλήψεις, χωρίς ΕΠΙΧ.Σ.Σ.Ε, να κοπούν δαπάνες για το εργοστάσιο, δαπάνες για την συντήρηση των οικισμών, μέχρι και να πληρώνουν ρεύμα οι εργαζόμενοι πρότειναν ορισμένοι, τότε το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε σε ακόμη πιο δύσκολη θέση.

Αν συνεχίσουμε να βαδίζουμε σε αύτη την λογική, ακόμη και αν δεν περάσει η περικοπή του παραγωγικού, ακόμη και αν δεν γίνουν απολύσεις και διαθεσιμότητες, αυτά τα μέτρα θα συνεχίζουν να διατηρούν το σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών, θα συνεχίσουν να διατηρούν την καταπάτηση τριετιών, Β.Μ, χρημάτων στις αναβαθμίσεις, περικοπή άλλων κεκτημένων. Θα οξύνουν την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Θα χειροτερεύσουν συνολικά τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργαζομένων.

Αν συνεχίσουμε να βαδίζουμε σε αύτη την λογική οι εργαζόμενοι θα είμαστε αυτοί που θα πληρώσουμε το μάρμαρο, ενώ οι μέτοχοι με τις κυβερνήσεις που είναι υπεύθυνοι και κέρδισαν τόσα χρόνια δεν θα δώσουν ούτε ευρώ.


Αν συνεχίσουμε να βαδίζουμε σε αύτη την λογική το επόμενο διάστημα η ΛΑΡΚΟ θα είναι πιο χρεωμένη, πιο απαξιωμένη, εμείς πιο ευάλωτοι και η ιδιωτικοποίηση πιο κοντά.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Από αυτήν την σκοπιά το ΕΑΜ προτείνει αντεπίθεση. Να απαντήσουμε οι εργαζόμενοι πως δεν είναι μονόδρομος αυτές οι εξελίξεις, πως η ΛΑΡΚΟ δεν είναι σε αυτή την κατάσταση λόγω χαμηλών τιμών του σιδηρονικελίου ή λόγω κακών  διοικητικών χειρισμών, αλλά γιατί μέσα από αυτή την κατάσταση εξυπηρετούνται τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, γι’ αυτό τον λόγω και εμείς απαντάμε με την δική μας πρότασή  για την ΛΑΡΚΟ η οποία είναι:

Άμεση κρατική χρηματοδότηση στη ΛΑΡΚΟ. Ένταξη αυτής σε έναν Ενιαίο Κρατικό Φορέα Μεταλλευτική Βιομηχανία με κριτήριο παραγωγής την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών. Οι εγχώριες πλουτοπαραγωγικής πηγές έχουν δυνατότητα να καλύψουν τις σύγχρονες διευρυμένες λαϊκές ανάγκες και η ΛΑΡΚΟ ως μοναδικός φορέας αξιοποίησης του σιδηρονικελίου στην Ελλάδα και μοναδικός παραγωγός στην Ευρώπη μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε μια τέτοια ανάπτυξη.
Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά αποθέματα χρωμίου που μαζί με το σιδηρονικέλιο μπορεί να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα προϊόν που μέχρι σήμερα εισάγουμε.
Η αξιοποίηση του ανοξείδωτου χάλυβα και η  μετέπειτα χρήση του ως πρώτη ύλη στη βιομηχανία μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος λαϊκών αναγκών παρέχοντας απαραίτητο εξοπλισμό στη βιομηχανία, ιατρικά ήδη, ήδη οικιακής χρήσης, υλικό για σύγχρονες κατασκευές, πρώτες ύλες για μεταφορικά μέσα και άλλα.
Ταυτόχρονα η εκτεταμένη έρευνα επιστημονικού προσωπικού σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς φορείς που κατεύθυνση θα έχουν την επίλυση βιομηχανικών προβλημάτων, μπορεί να οδηγήσει σε νέες εφαρμογές και στη διεύρυνση της κάλυψης των κοινωνικών αναγκών.

Οι εργαζόμενοι στην ΛΑΡΚΟ, ενωμένοι όλοι μαζί, βασισμένοι σε αυτήν την πρόταση και προχωρώντας αποφασιστικά σε αυτή την λογική, όχι μόνο μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια, αλλά ακόμη μπορούμε και να κερδίσουμε την σύναψη Επ.Σ.Σ.Ε που πρέπει να κινείται στα παρακάτω αιτήματα :
 
  1. Την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου όλων των εργολαβιών. (συντήρηση, σεκιούριτι, καθαρισμοί, καθαρίστριες). Ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων από τις εργολαβίες στην ΛΑΡΚΟ με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
  2. Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Απαιτούμε οργανόγραμμα που να περιέχει αναλυτικά όλες τις ειδικότητες ανά τμήμα. Που θα παίρνει σοβαρά υπ’ όψιν την δεκαετία ’80-’90 στην οποία δεν υπήρχαν εργολαβίες που εξυπηρετούσαν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της παραγωγής και της συντήρησης, αλλά το εργοστάσιο λειτουργούσε επανδρωμένο τόσο στις παραγωγικές θέσεις όσο και στις θέσεις συντήρησης με εργατοτεχνικό προσωπικό, με επιστημονικό προσωπικό, με εξοπλισμό και εγκαταστάσεις. Τότε οι εργαζόμενοι ξεπερνούσαν τους 1100 και είναι η μοναδική δεκαετία στην οποία δεν είχαμε συχνά και σοβαρά ατυχήματα.
  3. Να γίνουν νέες προσλήψεις εργατοτεχνικού, διοικητικού και επιστημονικού προσωπικού αξιοποιώντας με προτεραιότητα τους επιστήμονες που εργάζονται ήδη στην ΛΑΡΚΟ ως εργατικό προσωπικό σήμερα.
  4. Αναγνώριση και καταβολή τριετιών και βασικών μισθών σε όλους τους εργαζόμενους με τον υπολογισμό που δίνονταν στους εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί πριν το 2007. Αναγνώριση ως χρόνο προϋπηρεσίας στην ίδια την ΛΑΡΚΟ το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι δούλεψαν μέσω του καθεστώτος των εργολαβιών ή με Δ.Π.Υ. και ενσωμάτωση αυτής της προϋπηρεσίας στις τριετίες, στον υπολογισμό της αποζημίωσης, στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
  5. Καταβολή των χρημάτων σε αναβαθμίσεις που έγιναν και γίνονται με τον τρόπο και τον υπολογισμό που δίνονταν πριν το 2013.
  6. Καταβολή όλων των αναδρομικών με τόκους που έχουν προκύψει από την καταπάτηση  των παραπάνω.
  7. Να δίνονται τα σπίτια στους οικισμούς σε όποιο εργαζόμενο αιτείται, φτιαγμένα από τη ΛΑΡΚΟ και να συντηρούνται από αυτή.
  8. Να εκπληρώνει η ΛΑΡΚΟ ανελλιπώς τις υποχρεώσεις της στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο των εργαζομένων.
  9. Να περιέχει όλα τα κεκτημένα των προηγούμενων ΣΣΕ. (  δάνεια εκδρομές κλπ).
 
Τα παραπάνω αιτήματα βασίζονται στην πρότασή μας και αναδεικνύουν τις ανάγκες και τα προβλήματα όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Αποτελούν βάση για να συσπειρωθούμε όλοι όσοι εργάζονται στη ΛΑΡΚΟ (σε εργολάβους ή μόνιμο προσωπικό, με νέες ή παλιές συμβάσεις εργασίας).  Αποτελούν βάση ώστε να συσπειρωθούν ο κλάδος μας, οι κάτοικοι της περιοχής για να γίνει ο αγώνας μας αποτελεσματικότερος.

Σε αυτή την βάση σας καλούμε να έρθετε στην ΓΣ και να πάρουμε αποφάσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Άμεσα να προχωρήσουμε σε μια 24ωρη απεργία μέχρι στις 25/07/2017 με το παραπάνω περιεχόμενο, με συγκέντρωση εδώ στην πύλη του εργοστασίου ή κάθοδο στην Αθήνα, στην οποία θα έχουν καλεστεί να παραβρίσκονται στην συγκέντρωση οι φυσικοί μας σύμμαχοι που είναι ο κλάδος μας, άλλη κλάδοι, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής και γενικότερα, τα οποία έχουν αντικειμενικό συμφέρον να κερδίσουν οι εργαζόμενοι αυτήν την μάχη.


Αρκετά κάναμε υπομονή ακούγοντας των κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της υπομονής και της συναίνεσης. Τώρα αντεπίθεση.


Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς


ΕΑΜ







1 σχόλιο:

  1. Αφού εσείς δήλωνατε ιδιωτική επιχείρηση η μήπως το κάνατε για μην ενταχθείτε στο ενιαίο μισθολογιο. Πέστε δημόσια ένα λόγο για τον οποίο θα πρέπει να σας χρηματοδοτεί ο ελληνικός λαός δώστε στη δημοσιότητα τον αριΘμου εργαζομένων τα τυλικά προσόντα τους τίτλους σπουδών και τις αποδοχές τους ως δημόσια επιχείρηση είστε υποχρεωμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους