Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

ΛΑΡΚΟ - Αναδεικνύει τα «οφέλη» του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης

Τα οδυνηρά αποτελέσματα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης σε βάρος των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων φαίνονται ανάγλυφα από τη διαδρομή της ΛΑΡΚΟ, επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, παρεμβαίνοντας χτες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η οποία συνεδρίασε προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, για το θέμα και το «μέλλον» της εταιρείας. 





Η ΛΑΡΚΟ αποτελεί τον μοναδικό παραγωγό νικελίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τεράστιες υποδομές, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται ολόκληρα βουνά και ορυχεία, με πολύ μεγάλες δυνατότητες. Παρ' όλα αυτά βουλιάζει στα χρέη, ενώ η σημερινή κυβέρνηση, πιάνοντας το «νήμα» από τις προηγούμενες, ετοιμάζεται να δώσει στη ΛΑΡΚΟ τη χαριστική βολή με την ιδιωτικοποίησή της, και την έχει εντάξει στο Υπερταμείο, αναζητώντας απλώς το «μοντέλο», αν θα είναι απευθείας πώληση ή παραχώρηση ή ΣΔΙΤ.

Σε σχέση με αυτό, όπως ανέφεραν ο υπουργός, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, οι οποίοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση, ετοιμάζεται ένα «στρατηγικό πλάνο», με τις τελικές αποφάσεις να ανακοινώνονται το Σεπτέμβρη και τη «νύφη» να την πληρώνουν και πάλι οι εργαζόμενοι, από τους οποίους ζητείται να βάλουν πλάτη στη «μείωση του μισθολογικού κόστους», που θα έρθει με απολύσεις, διαθεσιμότητες και παραπέρα περικοπές, κι ενώ ήδη τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματά τους ψαλιδίζονται σταδιακά, και όσοι δουλεύουν σε εργολάβους παίρνουν μισθούς πείνας.

Τόσο ο υπουργός όσο και οι βουλευτές της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων απέδωσαν την κατάσταση στη ΛΑΡΚΟ σε ...κακοδιαχείριση και «ρουσφετολογικές τακτοποιήσεις». Ενώ ΝΔ (Χρ. Σταϊκούρας) και ΠΑΣΟΚ (Οδ. Κωνσταντινόπουλος), διευκολύνοντας ουσιαστικά το «έργο» της κυβέρνησης, υπεραμύνθηκαν της «εξεύρεσης επενδυτή» για να μην κλείσει η εταιρεία.

Στην αντίπερα όχθη, ο Θ. Παφίλης, παίρνοντας το λόγο, ανέδειξε ότι «η ΛΑΡΚΟ ακολούθησε συνολικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης που είχε η χώρα μας μετά τον πόλεμο», ο οποίος φαίνεται και από την «τύχη» των Ναυπηγείων, της κλωστοϋφαντουργίας και όλων των παραγωγικών τομέων της Ελλάδας, κατάσταση που όπως είπε «επιδεινώθηκε με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ». Τώρα, όπως τόνισε, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων, που καταληστεύουν τα μεταλλεύματα σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, η κυβέρνηση σπρώχνει τη ΛΑΡΚΟ στην ιδιωτικοποίηση και ήδη παίρνει όλα τα μέτρα «για να τη σερβίρει στο πιάτο των μεγαλοϊδιωτών». «Την απαλλάσσει από χρέη τα οποία θα φορτώσει στο λαό, της έχει εξασφαλίσει φτηνή Ενέργεια με τις ευνοϊκές συμφωνίες που έχουν συναφθεί με την ΔΕΗ, χτυπάει τους εργαζόμενους για να εξασφαλίσει στους "επενδυτές" φτηνά εργατικά χέρια», σημείωσε ο Θ. Παφίλης.

Επισήμανε ότι πραγματική λύση για τη ΛΑΡΚΟ είναι αυτή που είχαν προβάλει παλιότερα οι εργαζόμενοι «για ενιαίο φορέα μεταλλευτικής βιομηχανίας» και «σύνδεση συνολικότερα με την ανάπτυξη της βιομηχανίας». 


Η Ελλάδα, σημείωσε, έχει άριστης ποιότητας νικέλιο, είναι η μόνη που κάνει εξαγωγές, όμως στη ΛΑΡΚΟ το πλαίσιο των ανταγωνισμών και προς όφελος μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων δεν επέτρεψε να παράξει ανοξείδωτο χάλυβα. Αν η Ελλάδα, σημείωσε ο Θ. Παφίλης, «είχε φτιάξει τον ανοξείδωτο χάλυβα, θα μπορούσε να στηρίξει βιομηχανία, βαριά βιομηχανία, στην οποία είχε μεγάλη παράδοση και ισχυρή παράδοση. Παράδειγμα, Ναυπηγεία και πάρα πολλά άλλα. Θα μπορούσε να λύσει πάρα πολλά προβλήματα στη βαριά βιομηχανία, αλλά αυτά δεν μπορούν να λυθούν εδώ, είναι και ο καταμερισμός της ΕΕ, είναι και το ίδιο το σύστημα που θέλει το κέρδος».

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, τους κάλεσε «να μην κάνουν πίσω», να μην επιτρέψουν να τους πειράξουν δικαιώματα και τους επισήμανε:  

«Νομίζουμε ότι το να έχεις όλη αυτή την ιστορία και αυτή την εμπειρία και να μην βγάζεις συμπεράσματα και να στηρίζεις, ουσιαστικά, αυτούς που εφαρμόζουν την ίδια πολιτική, άσχετα αν φοράνε μπλε, πράσινο, πολύχρωμο πουκάμισο, είναι ένα θέμα. Πρέπει να αποφασίσεις να βγεις από το μαντρί, γιατί μες στο μαντρί, και αυτό λέγεται καπιταλισμός και ΕΕ, όποιος και αν είναι, ανεξάρτητα από το τι λέει, τα ίδια θα κάνει. Αυτοί είναι οι "σιδερένιοι" νόμοι του συστήματος κατά των εργαζομένων».




 Aπο:  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους