Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Πέντε φορές πάνω οι πτωχεύσεις σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Εύθραυστη παραμένει η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, αναφέρει σε report που εξέδωσε η εταιρεία ασφάλισης πιστώσεων Atradius, την Παρασκευή, στο οποίο σημειώνει ότι εφέτος αναμένεται ανάκαμψη 2,7% του ΑΕΠ. Ανάπτυξη η οποία σύμφωνα με την Atradius, θα επηρεαστεί από την επενδυτική ζήτηση, από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (λόγω της μείωσης της ανεργίας, η οποία ωστόσο παραμένει πολύ υψηλή σε ποσοστό άνω του 21%) και την αύξηση των εξαγωγών. 






Η εταιρεία εκτιμά πως τομείς όπως ο τουρισμός, η συσκευασία, τα τρόφιμα και οι (διεθνείς) μεταφορές θα ανακάμψουν και θα αναπτυχθούν. Επίσης προβλέπεται να αυξηθούν, επωφελούμενοι από την υψηλότερη εξωτερική ζήτηση και τη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων (ελαιόλαδο, λαχανικά, φρούτα κλπ.), πετρελαίου, φαρμακευτικών προϊόντων και προϊόντων αλουμινίου. Ωστόσο, η κατάσταση σε κλάδους όπως οι κατασκευές, τα δομικά υλικά, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και ο χρηματοπιστωτικός τομέας παραμένει τεταμένη.
Ειδικότερα και σε ότι αφορά τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, η Atradius αναφέρει πως εξακολουθεί να επηρεάζεται αρνητικά από το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) που φθάνουν στο 37% των ακαθάριστων συνολικών δανείων. Σε άλλο σημείο σημειώνει πως η δύσκολη κατάσταση των ελληνικών τραπεζών περιορίζει τη δανειοδότηση που απαιτείται για την αναζωογόνηση του ιδιωτικού τομέα, ενώ η πρόοδος για την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι μέχρι στιγμής αργή. Σύμφωνα με την εταιρεία, η πιστωτική επέκταση για την υποστήριξη της οικονομίας θα παραμείνει χαμηλή και το 2017 (αύξηση 0,7%) και το 2018 (αύξηση 2,1%). 
Σε ότι αφορά τις καθυστερήσεις πληρωμών, αυτές μειώθηκαν το 2016 σε σύγκριση με το 2015, ωστόσο το 2017 δεν αναμένεται σημαντική βελτίωση. Ενώ λόγω της μικρής οικονομικής ανάκαμψης οι πτωχεύσεις των επιχειρήσεων αναμένεται να μειωθούν κατά 2% το 2017. Σημειώνεται δε πως το επίπεδο πτωχεύσεων παραμένει περισσότερο από πέντε φορές υψηλότερο από τα έτη προ της κρίσης (δηλαδή πριν από το 2008). 
Σε άλλο σημείο του report της η Atradius αναφέρει πως το μέλλον του προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας εξακολουθεί να εξαρτάται από την εφαρμογή συμφωνημένων αλλά εξαιρετικά αμφιλεγόμενων οικονομικών μεταρρυθμίσεων.


 Aπό:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους