Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Εάν "πέσει" η Λάρκο "θα χτυπήσουν πένθιμες καμπάνες" στα Ψαχνά!

Του Γιάννη Ρουσόδημου
Θα "χτυπήσουν πένθιμες καμπάνες" στα Ψαχνά εάν η εταιρία Λάρκο κάνει ότι κλείνει! Αυτό συμπεραίνεται σε όλες τις συζητήσεις και επαφές που έχουμε με εργαζόμενους και μερίδα συνδικαλιστών. Οι εργαζόμενοι ανησυχούν φανερά πλέον για το μέλλον της εταιρίας και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Το γεγονός δε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δείχνει να μην έχει κανένα οργανωμένο σχέδιο για το μέλλον της, όπως αποδείχθηκε και εχθές, όπου στην τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού κου Σταθάκη ακούσαμε ήξης αφίξης και για μία "παράταση" έως το τέλος του χρόνου, μαζί με τα όσα εισηγείται η διοίκησή της για περικοπές και διαθεσιμότητες, κάνουν τα πράγματα πάρα πολύ δύσκολα.









Η εταιρία αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα της οικονομίας στον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων, όπως πολλές φορές έχουμε πει. Το σύνολο των απασχολουμένων και των συναλλασσομένων με αυτή ξεπερνάει τα 300 άτομα από τα οποία τα 2/3 έχουν εντοπιότητα στον Δήμο μας.
Αν σε αυτούς προστεθούν οι αυτοκινητιστές και οι προμηθευτές, τότε γίνεται αντιληπτό το μέγεθος των οικονομικών δεδομένων που προκύπτουν για την τοπική οικονομία.
Οι απλοί πολίτες, ειδικότερα των Ψαχνών δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος αυτό, γεγονός το οποίο συμβαίνει και για τους τοπικούς επιχειρηματίες, με αποτέλεσμα καμία επίσημη ανακοίνωση από τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους υπέρ της εταιρίας!


Η Δημοτική Αρχή του Γιώργου Ψαθά έχει κάνει στροφή από παλιές αντιπολιτευτικές της θέσεις, υπερασπιζόμενη την εταιρία πλέον, σε σχεδόν όλα της τα ζητήματα και ειδικά αυτά που αφορούν την λειτουργία της.
Σταθερά στο πλευρό της εταιρίας έχει ταχθεί και η ελάσσων αντιπολίτευση με τον κο Ηλιάδη και ανακοινώσεις της βλέπουν συχνά τα φώτα της δημοσιότητας.
Δυστυχώς όμως υπάρχουν και πρόσωπα τόσο της τοπικής πολιτικής όσο και ευρύτερα των κομμάτων, τα οποία είτε δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος που έχει το μέλλον της εταιρίας για την τοπική οικονομία, είτε πειθαρχούν στα όσα τους υποδεικνύονται από τα κομματικά τους επιτελεία είτε σε ότι αφορά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απ/ο την κυβέρνηση!
Αν και ασθμαίνοντας χθες η Ν. Ε του ΣΥΡΙΖΑ Ευβοίας έβγαλε ανακοίνωση ενόψει του περιφερειακού συμβουλίου του κόμματός της στην Λαμία που συμπεριέλαβε την Λάρκο σε αυτή.


Σε τοπικό όμως επίπεδο λαλίστατοι Συριζαίοι του παρελθόντος, οι οποίοι το 2014 "τρολάριζαν" αλλά και τίθονταν σε σωρεία θεμάτων μεταξύ αυτών και η Λάρκο, τις προτάσεις της τότε κυβέρνησης ως και δημοσιεύματα, σήμερα έχουν "πιει το αμίλητο νερό" και δεν βγάζουν άχνα βλέποντας ίσως τις παλινωδίες της πρώτης φοράς αριστερά!
Άνθρωποι οι οποίοι σήκωναν ως και χαρτόνια για την διέλευση των φορτηγών αυτοκινήτων προς Β. Εύβοια λόγω των έργων του αποχετευτικού, όπως όλα δείχνουν στα μεγάλα τοπικά ζητήματα δεν έχουν τίποτα να πουν, καθώς και δεν κατανοούν και δεν γνωρίζουν τα ζητήματα αυτά!
Το ίδιο όμως πράττουν και τα τοπικά στελέχη της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ και παρά το γεγονός ότι λειτουργούν τοπικές οργανώσεις και των δύο κομμάτων, ούτε μία ανακοίνωση δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας που να στηρίζει ή έστω να αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πολυπληθέστερη σε θέσεις τοπικής απασχόλησης εταιρία στον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων.


Σε πολλές περιπτώσεις πολλά από αυτά τα στελέχη των κομμάτων έχουν πλήρη άγνοια, τόσο για το συγκεκριμένο ζήτημα όσο και για σωρεία άλλων ζητημάτων, γεγονός το οποίο φαίνεται ακόμα και σε κατά καιρούς σχολιασμούς τους στο διαδίκτυο σε διάφορα ζητήματα τοπικής επικαιρότητας.
Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό από την μία πλευρά υπάρχει η καθίζηση της κοινωνικής αντίληψης και από την άλλη ο τόπος ταλαιπωρείται από ακατάλληλα πρόσωπα να διαχειριστούν ζητήματα, τα οποία όχι μόνο αφορούν το μέλλον του αλλά αφορούν τον βιοπορισμό εκατοντάδων δημοτών το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.


Οι εξελίξεις έτσι όπως διαγράφονται στην εταιρία Λάρκο είναι δυσοίωνες γεγονός το οποίο πρέπει να θέσει την τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα αυτή των Ψαχνών σε ένα amber alert καθώς αν η εταιρία αναστείλει την λειτουργία της θα είναι σαν να πέφτει στα Ψαχνά μία οικονομική πυρηνική βόμβα. Αν όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι βρεθούν άνεργοι, σε διαθεσιμότητα κ.ο.κ. η καταστροφή για την τοπική οικονομία θα είναι μη αναστρέψιμη για πάνω από μία δεκαετία και με δεδομένο ότι αυτή η εταιρία θα περάσει στον ιδιωτικό τομέα και σε επιχειρηματικά συμφέροντα που θα την αναστήσουν.
Γιατί αλλιώς θα μιλάμε για γκρέμισα ενός τοπικού οικονομικού πυλώνα, με μεγάλες συνέπειες στην διακίνηση του χρήματος στην μικροοικονομία της έδρας του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων.


Το ζήτημα Λάρκο βιωσιμότητα και λειτουργία ξεπερνάει τα κομματικά δεδομένα αυτή την στιγμή. Δεν επιτρέπει στα τοπικά πολιτικά στελέχη ιδεοληψίες, κομματική πειθαρχία αλλά και ασχετοσύνη, που παρατηρείται. Όλοι αυτοί είναι υπεύθυνοι και έχουν ηθικές ευθύνες περισσότερο  ή και το ίδιο με τους κυβερνώντες ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι οποίοι οδήγησαν εδώ που είναι σήμερα τα τελευταία δύο χρόνια την εταιρία.
Οι ευθύνες αυτές καταγράφονται αυτή την στιγμή και θα τους αποδοθούν ατόφιες αν επιχειρήσουν το οτιδήποτε είτε στο τοπικό πολιτικό σκηνικό είτε ευρύτερα.


Είναι η ώρα για δράση και όχι για μεμψιμοιρίες και μιζέρια και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει όλοι πολίτες και τοπική ηγεσία να στραφούν. 



Aπο: evia-welle





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους