Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

"Στον αέρα" η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Ανενεργή κινδυνεύει να μείνει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αν δεν ανανεωθεί η ισχύς της τις επόμενες δεκαπέντε μέρες.
Συγκεκριμένα, η τρίμηνη μετενέργειά της λήγει στις 31 Μαρτίου, ενώ η τυπική ισχύς της έχει λήξει από τις 31 Δεκεμβρίου του 2017.
Αν δεν ανανεωθεί έως τις 31 Μαρτίου, τότε δεν θα ισχύουν οι όροι –πχ το επίδομα γάμου – από την 1η Απριλίου.
Προκειμένου να μη συμβεί κάτι τέτοιο... 






έχει ήδη προγραμματισθεί συνάντηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ,ΣΕΤΕ) αύριο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr.
Oι ίδιες πηγές αναφέρουν πως βούληση όλων των εταίρων φαίνεται να είναι η ανανέωση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για άλλους 12 μήνες, δηλαδή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.
Οι διεργασίες αυτές για την ανανέωση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης βρίσκονται σε εξέλιξη την επαύριον του γύρου των συναντήσεων της Υπουργού Εργασίας, κας.Έφης Αχτσιόγλου με τους κοινωνικούς εταίρους.
Αντικείμενο των συναντήσεων αυτών ήταν οι επικείμενες αλλαγές στις κλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις, τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, στα πλαίσια της 4ης αξιολόγησης του Προγράμματος Προσαρμογής και στο σύστημα των προστίμων για την αδήλωτη εργασία.
Υπενθυμίζεται πως πριν τη λήξη του Προγράμματος και την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί ένας διοικητικός μηχανισμός ελέγχου της αντιπροσωπευτικότητάς τους.
Επίσης πρέπει υπάρξουν αλλαγές στον ΟΜΕΔ στην κατεύθυνση της επαναφοράς (και τυπικά ) της δυνατότητας  μονομερούς προσφυγής.
Εξάλλου, το Υπ. Εργασίας προσανατολίζεται στη μείωση των προστίμων για την αδήλωτη εργασία στο 50%.
Παράλληλα, το Υπ.Εργασίας ,στα πλαίσια του μεταμνημονιακού αναπτυξιακού προγράμματος που ετοιμάζει,υποστηρίζει την αύξηση του εθνικού κατώτατου μισθού, με κυβερνητική απόφαση, μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.


Aπο:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους