Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Η Ο.Μ.Ε. καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην 24ωρη Γενική Απεργία για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αρ. πρωτ: 661 - Αθήνα, 27/4/2018
Η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδος Ο.Μ.Ε. καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην 24ωρη Γενική Απεργία για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς την Τρίτη 1 Μαΐου και στην Απεργιακή συγκέντρωση στις 11.00 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις των Εργατικών Κέντρων.
Η πρώτη του Μάη, είναι μέρα ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη. Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου, η οποία αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές της πάλης των τάξεων στη νεότερη εποχή. Τον Μάιο του 1886, 600.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες... 







που γίνονταν σε όλη την Αμερική διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Οι Ειρηνικές συγκεντρώσεις κατέληξαν σε αιματοκύλισμα. Είναι ακόμα άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων αφού πολλοί τραυματισμένοι κατέληξαν τις επόμενες ημέρες. Επίσημα μόνο οκτώ νεκροί αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές έχουν επαληθευτεί. Η διεθνής προβολή της δίκης των συλληφθέντων δημιούργησε τα θεμέλια της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως Εργατικής Γιορτής.

Στην Ελλάδα το 1892 έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, από το Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη ενώ το 1893, 2.000 εργάτες διαδήλωσαν ζητώντας οκτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Το 1894, γίνεται μια μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα που λήγει με 10 συλλήψεις ενώ αργότερα ακολούθησε και η σύλληψη του σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη.

Το Φεβρουάριο του 1936 οι καπνεργάτες της θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν απεργία και κατάληψη ενός εργοστασίου μετά από την απόρριψη των αιτημάτων τους και συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια. Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός. Σε μια συγκέντρωση στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου, χωροφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν 7-8 εργάτες. Σ' αυτό το σημείο έχει στηθεί το μνημείο του καπνεργάτη. Με πυροβολισμούς προσπάθησαν να διαλύσουν και τις άλλες συγκεντρώσεις και συνολικά είχαμε τουλάχιστον 12 νεκρούς και 280 τραυματίες. Οι δολοφονίες των εργατών αποτέλεσαν την έμπνευση του Γιάννη Ρίτσου για την ποιητική σύνθεση "Επιτάφιος" που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.


Η Πρωτομαγιά είναι ένα ορόσημο που ταυτίστηκε έκτοτε με τους αγώνες των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο για να κατοχυρωθούν συλλογικές συμβάσεις, κοινωνική ασφάλιση, άδειες και επιδόματα, συνδικαλιστικές ελευθερίες, κατακτήσεις που έχουν βαφτεί με αίμα και θυσίες κι έχουν σφραγίσει το εργατικό κίνημα.

Η μαζική συμμετοχή μας στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα είναι ο καλύτερος εορτασμός της Πρωτομαγιάς. Για να τιμήσουμε τους ήρωες εργαζόμενους, αλλά και να υπογραμμίσουμε τη δική μας διάθεση να ορθώσουμε το ανάστημα μας ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές, στα Μνημόνια και την Τρόικα, για να γράψουμε τη δική μας ιστορία αγώνων.

Ως εργαζόμενοι απεργούμε, διαδηλώνουμε και απαιτούμε:

1.    Αμεση και ριζική αναθεώρηση των αποτυχημένων Μνημονιακών Πολιτικών 2010 -2017.
2.    Εθνικό οικονομικό σχεδιασμό τεχνολογικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα αποτρέπει το περιβάλλον ύφεσης, αποβιομηχάνισης, απολύσεων, επισφαλούς και αδήλωτης εργασίας, ανεργίας και φτωχοποίησης.
3.    ΟΧΙ στο ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας και του Εθνικού Πλούτου σε πανίσχυρους εγχώριους και Διεθνείς Ομίλους Επιχειρήσεων.
4.    Δίκαιο φορολογικό σύστημα με ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων. Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή και η καταλήστευση του εισοδήματος μας. Αφορολόγητο στα 12,000 ευρώ.
5.    Κανένας πλειστηριασμός, για την πρώτη κατοικία, για τους εργαζόμενους που αδυνατούν να πληρώσουν.
6.    Κατάργηση του Νόμου - λαιμητόμου Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό (Ν.4387/2016).
7.    Αμεση ανατροπή των δραματικών περικοπών των κοινωνικών δικαιωμάτων και των μειώσεων των προνειακών επιδομάτων
8.    Καμία αλλαγή στον συνδικαλιστικό Νόμο. Θα υπερασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις το δικαίωμα στην απεργία, που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες.


Ενωμένοι αγωνιζόμαστε ενάντια στη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση της χώρας μας.




Ενωμένοι αγωνιζόμαστε ενάντια στη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση της χώρας μας.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων τη Τρίτη 1 Μαΐου και ώρα 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.





         ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους