Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Αφεντικά στο εδώλιο για αυτοκτονίες εργαζομένων

Συμβαίνει πρώτη φορά στην ιστορία: Μάνατζερς μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου θα καθίσουν στο εδώλιο του δικαστηρίου, κατηγορούμενοι ότι με τις πρακτικές που ακολούθησαν, προκάλεσαν αφόρητο στρες σε εργαζόμενους και τους οδήγησαν στην αυτοκτονία!






Στη Γαλλία ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της France Telecom  και έξι κορυφαία στελέχη της παραπέμπονται σε δίκη, με την κατηγορία ότι έσπρωξαν στην αυτοκτονία τουλάχιστον 19 υπαλλήλους τη διετία 2008-2009, όταν ο ιδιωτικοποιημένος γαλλικός κολοσσός έθεσε σε εφαρμογή «μέτρα αναδιάρθρωσης», με περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας, συνεχείς μεταθέσεις και αφόρητες πιέσεις στους εργαζόμενους για «μεγαλύτερη απόδοση».

Πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση ο Ντιντιέ Λομπάρ, ο οποίος ως διευθύνων σύμβουλος της France Telecom ανέλαβε να υλοποιήσει σχέδιο «αποτελεσματικής αναδιάρθρωσης» του ομίλου. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, αυτό σήμαινε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, συνεχείς μεταθέσεις για το προσωπικό και αφόρητες πιέσεις και παρενόχληση προς τους εργαζόμενους να «αποδίδουν περισσότερο».  
Οι δικαστικές και οι εισαγγελικές αρχές ασχολήθηκαν με το θέμα μετά από ένα κύμα αυτοκτονιών υπαλλήλων της France Telecom, που προκάλεσαν  σάλο στη Γαλλία και βρέθηκαν  για μεγάλο χρονικό διάστημα στο επίκεντρο της δημοσιότητας.
Η εισαγγελία είχε θέσει υπό έρευνα τον Ντιντιέ Λομπάρ και του επέβαλε να πληρώσει χρηματική εγγύηση 100.000 ευρώ για να μην προφυλακισθεί.
Ο Λομπάρντ και η εταιρεία υποστήριξαν ότι ο αριθμός των αυτοκτονιών δεν είναι ασυνήθιστος για μια επιχείρηση με 100.000 εργαζόμενους και ότι δεν αποκλίνει από το στατιστικό μέσο όρο όλης της χώρας.
Τα συνδικάτα υποστήριζαν ότι η πίεση για συνεχή αποδοτικότητα και παραγωγικότητα προκαλούσε ψυχολογική πίεση στο εργατικό δυναμικό - ειδικά στους παλαιότερους εργαζόμενους που απασχολούνταν στη France Telecom από τότε που ο όμιλος ανήκε στον δημόσιο τομέα.

Η... «μόδα» των αυτοκτονιών

Από το 1998 και μετά, όταν η France Telecom πέρασε στα χέρια ιδιωτών, χάθηκαν συνολικά 40.000 θέσεις εργασίας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ασκήθηκαν πιέσεις στους εργαζόμενους να αποδεχθούν τις νέες συνθήκες, ή να παραιτηθούν.
«Θα τους πετάξω έξω με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, από την πόρτα ή από το παράθυρο», φέρεται να είχε πει ο Λομπάρ στους συνεργάτες του το 2007.
Ορισμένοι πράγματι «έφυγαν» από το παράθυρο - και ο Λομπάρ έκανε λόγο για «μόδα αυτοκτονιών»!
Παρότι η επίσημη γραμμή ήταν ότι οι αυτοκτονίες οφείλονταν σε προσωπικούς και όχι εργασιακούς λόγους, αργότερα η εταιρεία αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η νέα «κουλτούρα» στον χώρο εργασίας και οι αλλαγές στο οργανόγραμμά της -όπως απαιτούσε η «μετάβαση στο ανταγωνιστικό περιβάλλον του ιδιωτικού τομέα»- είναι πιθανόν να προκαλούσε στρες στο προσωπικό.
Η έρευνα, που ξεκίνησε το 2012, αφορούσε τους θανάτους 30 υπαλλήλων στη διετία 2008-2009. Πολλοί από τους αυτόχειρες άφησαν σημειώματα με σαφή «κατηγορώ» κατά της France Telecom.

Μεταξύ των περιπτώσεων που έχουν καταγραφεί:


● To 2011, 57χρονος υπάλληλος με 4 παιδιά και πάνω από 30 χρόνια προϋπηρεσίας αυτοπυρπολήθηκε στον χώρο στάθμευσης της εταιρείας
● Το 2009, μια γυναίκα 32 ετών αυτοκτόνησε πέφτοντας στο κενό από το γραφείο της στο Παρίσι.
● Την ίδια χρονιά, ένας τεχνικός της εταιρείας μαχαιρώθηκε στο στομάχι καταγγέλλοντας στους δημοσιογράφους τις συνθήκες στον χώρο εργασίας του.
● Στην πόλη Μετς μια άλλη γυναίκα αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει όταν έμαθε ότι επρόκειτο να μετατεθεί για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο.
● Ενας άνδρας βρέθηκε νεκρός στα σπίτι του, έχοντας αφήσει επιστολή στην οποία ανέφερε ότι οι συνθήκες δουλειάς τον οδήγησαν στην αυτοκτονία
● Το 2011 ένας 53χρονος υπάλληλος αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στο γραφείο του στο Μπορντό.

Η δίκη προβλέπεται ότι θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον  και θα εξελιχθεί σε αντιπαράθεση μεταξύ των υπέρμαχων του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού και εκείνων που  αγωνίζονται για εργασιακά δικαιώματα.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους