Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

ΕΑΜ ΛΑΡΚΟ - Αυτά είναι τα αποτελέσματα των διαλόγων, της συναίνεσης, του συμβιβασμού

Στο ηλεκτρονικό  μας ταχυδρομείο λάβαμε και δημοσιεύουμε:

Ε.Α.Μ 19/07/2018
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Συναδέλφισες και Συνάδελφοι

Την Τρίτη 17/07/2018 συνεδρίασε το Δ.Σ του Σωματείου με τα εξής θέματα:
  1. Βλαπτική οικονομική μεταβολή συναδέλφων που η ΛΑΡΚΟ μονομερώς τους έβγαλε εδώ και ένα Μήνα από την πρωινή κυλιόμενη Βάρδια.
  2. Επ.Σ.Σ.Ε
  3. Ενημέρωση για το αποθεματικό του ομαδικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου στην υπό εκκαθάριση ΑΣΠΙΣ.

Η τοποθέτηση του ΕΑΜ ήταν ως εξής:





Για το πρώτο θέμα επιμείναμε στην προ ενός Μηνός θέση μας που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε.
 
Η ΛΑΡΚΟ εφαρμόζει το «στρατηγικό σχέδιο» όπου στις σελίδες του αναγράφετε μέσα στα άλλα και η κατάργηση βαρδιών. Κάθε διάλογος μαζί της σε αυτήν την βάση επί της ουσίας είναι παζάρι του λιγότερου κακού. Την πρώτη φορά (πριν ένα μήνα) τονίσαμε σε όλες τις παρατάξεις(ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και ΕΑΚ) να μην πάνε σε διάλογο με την ΛΑΡΚΟ για αυτό το θέμα, να προκηρύξουμε 4ωρη στάση διαμαρτυρίας και Γ.Σ παράλληλα με θέμα την ΕπΣΣΕ που η υπογραφή της ΛΑΡΚΟ σε αυτή μπορεί να κατοχυρώσει και τις βάρδιες.

Δεν μας άκουσαν ή καλύτερα έκαναν πως δεν καταλαβαίνουν. Μας είπαν «λιποτάκτες» γιατί δεν συμμετείχαμε στον διάλογο στον οποίο οι ίδιοι πήγαν και συμφώνησαν με την ΛΑΡΚΟ το απαράδεκτο συμβιβασμό για τους εργαζόμενους αντί για πρωινή βάρδια να εργάζονται Σαββατοκύριακα στην κρίση της ΛΑΡΚΟ. Επίσημη παραδοχή από το Σωματείο της κατάργησης του 40ωρου ανά εβδομάδα δηλαδή.

Αυτό το παρουσίασαν ως νίκη και βεβαίως τώρα που η ΛΑΡΚΟ έκοψε και τα Σαββατοκύριακα «σκούζουν». Έκαναν λάθος; Όχι. Γνωρίζουν καλά πως αυτά είναι τα αποτελέσματα των διάλογων και των συμβιβασμών τους. Πάντα την πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Από αυτήν την άποψη επιμείναμε στην προ ενός μηνός θέση μας για 4ωρη στάση διαμαρτυρίας και ΓΣ παράλληλα με θέμα Επ.Σ.Σ.Ε. Απέρριψαν την θέση μας γιατί όπως είπαν «είναι καλοκαίρι».

Για το δεύτερο θέμα επιμείναμε στην διαχρονική θέση μας. Γ.Σ, απόφαση εργαζομένων Σχεδίου Επ.Σ.Σ.Ε., εξώδικη πρόσκληση στην ΛΑΡΚΟ σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει ο νόμος 1876 και προχωρούμε αγωνιστικά για την διεκδίκηση της υπογραφή της.

Πριν 20 μέρες το Δ.Σ πήρε ομόφωνη απόφαση να στείλει εξώδικο στην ΛΑΡΚΟ και με ευθύνη της πλειοψηφίας δεν στάλθηκε γιατί συμφώνησε με την Διοίκηση πως «θα ανοίξει διάλογο στα πλαίσια της συναίνεσης» εντός 10 ημερών. Τώρα που πέρασαν 20 μέρες και η Διοίκηση δεν έχει απαντήσει στην πρόσκληση «σκούζουν». Έκαναν λάθος; Όχι. Γνωρίζουν καλά πως αυτά έχει το «πλαίσιο συναίνεσης». Δέκα χρόνια τώρα είμαστε χωρίς σύμβαση με την συναίνεση τους.

Από αυτήν την άποψη το ΕΑΜ υιοθέτησε το Σχέδιο ΣΣΕ που κατάθεσε το Συνδικάτο Μετάλλου και το οποίο τεκμηριωμένα περιέχει τα πάντα, από την ανάκτηση των καταπατημένων τριετιών, Β.Μ., αναβαθμίσεων, έως την διασφάλιση των βαρδιών, του ωραρίου, την κατάργηση όλων των εργολαβιών, ανοίγει νέες προσλήψεις, παίρνονται ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας κ.α. Προτείναμε Γ.Σ έτσι ώστε να διορθωθεί όπου και αν χρειάζεται, να γίνει απόφαση και να προχωρήσουμε. Απέρριψαν την θέση μας γιατί όπως είπαν «είναι καλοκαίρι».

Στο τρίτο θέμα ακούσαμε προσεκτικά. Συμφωνούμε με την θέση ότι «τα χρήματα, αν και όταν δοθούν, να δοθούν αναλογικά σε όλους τους εργαζόμενους που ήταν στο ασφαλιστήριο Συμβόλαιο όταν πτώχευσε η ΑΣΠΙΣ ή δεν είχαν εξοφληθεί ως συνταξιούχοι από την ΑΣΠΙΣ». Προβληματιζόμαστε με την ενημέρωση, θα διερευνήσουμε το θέμα και θα σας ενημερώσουμε άμεσα και ολοκληρωμένα για το θέμα της ΑΣΠΙΣ αλλά και για τα δυο συμβόλαια στην GENERALI ( ιατροφαρμακευτικό, συνταξιοδοτικό).

Συναδέλφισες και Συνάδελφοι

Την επόμενη του Δ.Σ, 18/7 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Διοίκηση που φοβούμενη μην γίνει τετράωρη στάση ήρθε στην Λάρυμνα άρον άρον να μας πει μην την κάνουμε και να μας φοβίσει πως αν την κάνουμε θα σταματήσει τα καμίνια δεν θα υπογράψει το ιατροφαρμακευτικό κτλπ.

Στην συνάντηση ο Κυβερνητικός Εργοδοτικός Συνδικαλισμός περισσότερο υπερασπίστηκε την εργασία τα Σαββατοκύριακα παρά την επιστροφή των συναδέλφων σε προγραμματισμένη σταθερή Κυλιόμενη βάρδια. Καλύφθηκε για ακόμη μια φορά με τα λόγια της Διοίκησης ότι «θα ξεκινήσει διάλογος για την ΣΣΕ».

Τώρα εμείς θα θεωρηθούμε Κασσάνδρες αν πούμε ότι αυτό που βλέπουμε είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων κανένα Σαββατοκύριακο εξτρά εργασία για τους συναδέλφους για να «χρυσωθεί το χάπι», το διάλογο για την ΣΣΕ να αρχίζει (αν αρχίσει) μετά το Καλοκαίρι και να μην τελειώνει ποτέ και ο Κυβερνητικός Εργοδοτικός Συνδικαλισμός , όπως και να λέγετε, να προσπαθεί να δείξει ενόψει εκλογών του Σωματείου ότι κάτι κάνει, χωρίς Γ.Σ και συνολικό περιεχόμενο;

Θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα; Η εμπειρία από την μέχρι σήμερα δράση τους αυτό δείχνει. Θα το δείξει και η ιστορία. Η ΛΑΡΚΟ πάντως, εκμεταλλευόμενη αυτήν την στάση του Κυβερνητικού Εργοδοτικού Συνδικαλισμού που συνειδητά απαξιώνει τις συλλογικές αποφάσεις για να κρατήσει στο σκοτάδι και να απογοητεύσει τους εργαζόμενους, συνεχίζει να χτυπά εργασιακά δικαιώματα εφαρμόζοντας το «στρατηγικό σχέδιο». Την Παρασκευή 20/7 επεχείρησε να αναγκάσει συναδέλφους να εργαστούν σε άλλο Τμήμα από αυτό που ανήκουν (όπως αναφέρετε μέσα στο στρατηγικό σχέδιο), αδιαφορώντας για την ασφαλή εργασία και επειδή οι συνάδελφοι διαμαρτυρήθηκαν τους είπε να «χτυπήσουν κάρτα και να φύγουν». Στην Εύβοια πραγματοποίησε προσλήψεις που για πρώτη φορά στις συμβάσεις δεν διασφαλίζετε το Παραγωγικό επίδομα.

Στο ΔΣ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20/7 ξαναπροτείναμε Γ.Σ με θέμα Επ.Σ.Σ.Ε και ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ επιμένουν πως «είναι καλοκαίρι».

Εμείς σας καλούμε να βγάλετε συμπεράσματα μέσα από την ίδια σας την πείρα και να πιέσετε για Γ.Σ.
Σας καλούμε να μελετήσετε το τεκμηριωμένο Σχέδιο ΣΣΕ του Μέταλλου στην ιστοσελίδα (ergatikokentrolamias.blogspot.com) και να γίνει απόφαση Γ.Σ όλων των εργαζομένων στην ΛΑΡΚΟ, να διεκδικηθεί αγωνιστικά. Άλλη λύση κατά την γνώμη μας δεν υπάρχει.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

ΕΑΜ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους