Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Οι πρώτες 4 συμβάσεις που κηρύσσονται υποχρεωτικές

Η επέκταση των πρώτων κλαδικών συμβάσεων αποφασίστηκε ομόφωνα σήμερα, κατά την δεύτερη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας ΑΣΕ.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να επεκταθούν οι συλλογικές συμβάσεις του κλάδου των τραπεζών, των ναυτιλιακών πρακτόρων, των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και των γραφείων τουρισμού.
Η εν λόγω απόφαση αναμένεται να επιφέρει αύξηση των μισθών στους αντίστοιχους κλάδους, σε αρκετές χιλιάδες εργαζόμενων που ενώ εργάζονται στον κλάδο είτε δεν καλύπτονταν μέχρι σήμερα από τη σχετική σύμβαση γιατί ο εργοδότης δεν ανήκει στην εργοδοτική οργάνωση που την υπογράφει, είτε απλώς παραβιάζονται οι όροι της σύμβασης. 




Αναλυτικά, οι πρώτες κλαδικές συμβάσεις που επεκτείνονται είναι αυτές των:

1. Τραπεζοϋπαλλήλων
2. Εργαζομένων στις πρακτορειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας
3. Υπαλληλικού προσωπικού Ναυτιλιακών επιχειρήσεων και πρακτορείων όλης της χώρας
4. Υπαλληλικού προσωπικού εργαζομένων στα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού όλης της χώρας.


Την ερχόμενη Πέμπτη στοιχεία για την αντιπροσωπευτικότητα των εργοδοτικών οργανώσεων θα αναζητηθούν για τις συμβάσεις που αφορούν εργαζόμενους στα ξενοδοχεία (κλαδική ξενοδοχοϋπαλλήλων καθώς και 3 τοπικές κλαδικές ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, Λασιθίου και Χανίων) καθώς και για τους εργαζόμενους στα μεταλλεία - λιγνιτωρυχεία όλης της χώρας.

"Είναι σαφές ότι ευνοούνται όλοι οι εργαζόμενοι που δεν έχουν υπαχθεί με ευθύνη των εργοδοτών τους στις κλαδικές συμβάσεις", τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, μιλώντας το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σε ό,τι αφορά τη “μαύρη” ή αδήλωτη εργασία, ο γενικός γραμματέας σημείωσε ότι είναι ένα “μόνιμο μέτωπο, εχθρός της πολιτικής του υπουργείου εργασίας” και επανέλαβε τον φιλόδοξο στόχο που έθεσε και ο κ. Τσίπρας πρόσφατα, να μειωθεί η αδήλωτη εργασία στο 5%.

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, με άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ θέτει έξι συγκεκριμένες στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την αναβίωση, μετά την 21η Αυγούστου 2018, του υπουργικού δικαιώματος της επέκτασης και της κήρυξης γενικώς υποχρεωτικών των κλαδικών συμβάσεων. Μεταξύ αυτών, επισημαίνει την ανάγκη να μην επεκτείνονται οι ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις καθώς καλύπτουν εργαζόμενου σε τελείως ανόμοιες μεταξύ τους επιχειρήσεις, αλλά και οι ρυθμίσεις που είναι παράγωγα της υποχρεωτικής διαιτησίας. 

Ο κ. Φέσσας ζητεί επίσης, να υπάρχει ρήτρα εξαίρεσης σε επιχειρησιακό επίπεδο, όπως συμβαίνει σε όλα τα εξελιγμένα συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, και τελικά.
Καταλήγοντας ο Πρόεδρος του ΣΕΒ σημειώνει ότι αν επανέλθουν οι παθογένειες και στρεβλώσεις του πρόσφατου παρελθόντος “θα επιβεβαιώσουμε δυστυχώς ότι δεν μάθαμε τίποτα από τα λάθη που προκάλεσαν την κρίση”.


Aπο: euro2day.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους