Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Γιατί οι Ευρωπαίοι ζητούν... καλοκαίρι όλο τον χρόνο

Μέσα από δημόσια διαβούλευση την οποία διενήργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 84% των συμμετεχόντων ζητεί να τεθεί τέρμα στην αλλαγή της ώρας δύο φορές τον χρόνο, με την Κομισιόν να προαναγγέλλει ότι θα εισηγηθεί την εφαρμογή της βούλησης των πολιτών της Ε.Ε. Τι είναι η θερινή ώρα, τι εξυπηρετεί και γιατί οι Ευρωπαίοι ζητούν να μονιμοποιηθεί. 
 Στην ηλεκτρονική διαβούλευση, που πραγματοποιήθηκε από τις 4 Ιουλίου έως τις 16 Αυγούστου λήφθηκαν... 






4,6 εκατομμύρια απαντήσεις και από τα 28 κράτη - μέλη, οι περισσότερες που έχουν ληφθεί από ποτέ σε οποιαδήποτε άλλη δημόσια διαβούλευση της Επιτροπής. 

 Σύμφωνα με την Επίτροπο Μεταφορών, Βιολέτα Μπουλτς, «το μήνυμα είναι πολύ σαφές: το 84% όσων απάντησαν δεν θέλει πλέον αλλαγή της ώρας. Τώρα θα ενεργήσουμε αναλόγως και θα εκπονήσουμε νομοθετική πρόταση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, που θα αποφασίσουν από κοινού». 

 Από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα προκύπτει επίσης ότι περισσότεροι από τα τρία τέταρτα (76%) όσων απάντησαν θεωρούν ότι η αλλαγή της ώρας δύο φορές το χρόνο είναι μια «αρνητική» ή «πολύ αρνητική εμπειρία. Για να δικαιολογήσουν την κατάργηση της αλλαγής της ώρας, οι απαντήσαντες προέβαλαν ζητήματα σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, την αύξηση των οδικών ατυχημάτων ή τη μη εξοικονόμηση ενέργειας. 
 Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ  
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ  Γιούνκερ, έθεσε το ζήτημα της θερινής ώρας στην πολιτική ατζέντα  ως μέρος της δέσμευσής του να δίνεται μεγαλύτερη σημασία στα σημαντικά θέματα και τα κράτη μέλη να είναι ελεύθερα να λαμβάνουν αποφάσεις όταν βρίσκονται σε καλύτερη θέση να το πράξουν. 


 Η δημόσια διαβούλευση για τις ρυθμίσεις σχετικά με την αλλαγή της ώρας διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της εν εξελίξει αξιολόγησης του ισχύοντος καθεστώτος σχετικά με την αλλαγή της ώρας στην Ευρώπη. Αποτελεί, επίσης, συνέχεια του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που εγκρίθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο,καθώς και των αιτημάτων κρατών μελών, ενδιαφερόμενων μερών και πολιτών. 
 Τα τελικά αποτελέσματάτης θα δημοσιευθούν τις επόμενες εβδομάδες. Η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, με σκοπό την αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος για την αλλαγή της ώρας.

   Τι είναι η θερινή ώρα   

 Η θερινή ώρα είναι η αλλαγή της ώρας που ένα κράτος διαλέγει να υιοθετήσει για ένα χρονικό διάστημα του έτους. Η αλλαγή αυτή γενικά είναι κατά μία ώρα μπροστά από την ηλιακή ώρα. Βασίζεται σ' ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας. 

 Στην αρχή εφαρμογής της θερινής ώρας την άνοιξη, τα ρολόγια διορθώνονται ώστε να δείχνουν μία ώρα μετά την πραγματική. Αντιθέτως, στο τέλος εφαρμογής της θερινής ώρας, το φθινόπωρο, γυρίζουν μία ώρα πίσω. 
 Σήμερα το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί τη θερινή ώρα αποτελεί μειοψηφία, καθώς σχεδόν όλες οι Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν. 

 Η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε ήταν από τη γερμανική κυβέρνηση στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1916. Λίγο μετά, την ίδια χρονιά και το Ηνωμένο Βασίλειο την ακολούθησε. Το 1918 το αμερικανικό Κογκρέσο καθιέρωσε την τυπική χρήση των χρονικών ζωνών και επισημοποίησε την αλλαγή της θερινής ώρας καθ' όλον τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατόπιν, ωστόσο, το μέτρο καταργήθηκε, λόγω της δυσαρέσκειας του κόσμου. 

 Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από 6 Ιουλίου έως και 1η Σεπτεμβρίου, οπότε τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά. Στη συνέχεια, όμως, εγκαταλείφθηκε. 
 Στη δεκαετία του 1970 αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας, με έναρξη το 1975. 

 Σύμφωνα με την οδηγία της Ε.Ε., που υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να τηρήσουν με νόμο τη θερινή ώρα, η αλλαγή της γίνεται πλέον την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, ταυτόχρονα για όλα τα κράτη μέλη τα οποία έχουν υιοθετήσει το μέτρο αυτό. 



Απο: naftemporiki.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους