Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Η αποθέωση της Υποκρισίας και οι πραγματικοί ένοχοι για τις περιπέτειες της «ΛΑΡΚΟ»

Η Κυβέρνηση είναι σταθερά προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων και της επιχείρησης δηλώνει ο Βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Πρατσόλης.
Με ανακοίνωση του  ο Βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Πρατσόλης, μιλάει για τις εξελίξεις σχετικά με την εταιρεία «ΛΑΡΚΟ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Βουλευτή, Τάσου Πρατσόλη:
 
 
 
 

Αναμφίβολα η «ΛΑΡΚΟ» διανύει δύσκολη καμπή και χρειάζονται ιδιαίτερα προσεκτικοί χειρισμοί για τη διάσωση της εταιρίας. Η Κυβέρνηση είναι σταθερά προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων και της επιχείρησης.

Δεν μπορούμε όμως να επιτρέψουμε σ’ αυτούς που προκάλεσαν αυτή την κατάσταση με τις επιλογές τους, να μας κουνάνε το δάχτυλο, προφασιζόμενοι τους αθώους και τους τιμητές.

Επί δεκαετίες λοιπόν, η «ΛΑΡΚΟ» χρησιμοποιήθηκε κυνικά και ασύστολα από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, για παραγωγή και καλλιέργεια πελατειακών σχέσεων. Συγχρόνως όμως φρόντισαν και με τις επιλογές τους να ναρκοθετήσουν τη βιωσιμότητά της.

Για παράδειγμα, υπήρξε καταστροφική η συμφωνία του τότε Υπουργού κ. Δούκα για προπώληση Νικελίου στα 18.000 δολάρια τον τόνο όταν η τιμή του έφτασε στις 52.000 δολάρια (hedging). Οι απώλειες κερδών της «ΛΑΡΚΟ» εξ αιτίας αυτής της απόφασης έχουν υπολογιστεί στα 450 εκατομμύρια δολάρια.

Πέραν αυτού, στο φορολογικό έλεγχο του 2009 η εφορία δεν δέχτηκε τα έξοδα του hedging σαν έξοδα διασφάλισης τιμής και καταλόγισε στην εταιρία το ποσό των 195 εκατ. δολαρίων ως φορολογικές διαφορές.

Συνολική λοιπόν επιβάρυνση 645 εκατομμύρια ευρώ.

Περίπου την ίδια εποχή, αυξήθηκε κατά περίεργο τρόπο το ενεργειακό κόστος, σκαρφαλώνοντας από 24 ευρώ η κιλοβατώρα, στα 75 ευρώ, ενώ η σημερινή Κυβέρνηση, επεδίωξε και πέτυχε συμφωνία ΔΕΗ-ΛΑΡΚΟ για πτώση της τιμής στα 32 ευρώ η κιλοβατώρα, καθώς και διακανονισμό παλαιών οφειλών.

Όταν το πρόβλημα έγινε εκρηκτικό, φρόντισαν να το καλύψουν με κρατικές ενισχύσεις, γνωρίζοντας ότι δεν αποτελεί νόμιμη πρακτική. Η απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου για επιστροφή αυτών των ενισχύσεων έχει κάνει την κατάσταση ακόμα πιο περίπλοκη.

Είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατόν να σχεδιάσεις το μέλλον μιας εταιρίας, αν δεν αναλύσεις πρώτα τα αίτια που την έφεραν σ’ αυτή τη δεινή θέση. Η επιλεκτική αμνησία είναι απαραίτητη σ’ αυτούς που ενδιαφέρονται μόνο για την δική τους πολιτική σταδιοδρομία. Δεν βοηθάει όμως καθόλου στην προοπτική της «ΛΑΡΚΟ».

Αυτά για κάποιους που με ανοίκειους χαρακτηρισμούς προσπαθούν να καλύψουν τις δικές τους διαχρονικές ευθύνες.
 
 

Aπο: eviaportal.gr


 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους