Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Ηχηρό τελεσίγραφο Στάσση για το θέμα της Λάρκο

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Τελεσίγραφο για άμεση λύση μέχρι τέλος Ιανουαρίου στο θέμα της Λάρκο, έστειλε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης. Απαντώντας σε ερώτηση μετόχου, στο πλαίσιο της έκτακτης ΓΣ της επιχείρησης για το θέμα των χρεών της βιομηχανίας νικελίου, ο κ. Στάσσης τόνισε ότι είναι ένα πρόβλημα στο οποίο θα πρέπει να δοθεί λύση το αμέσως επόμενο διάστημα. "Δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι” τόνισε... 





ο κ. Στάσσης αναφερόμενος στις οφειλές ύψους άνω των 340 εκατ. ευρώ της Λάρκο προς τη ΔΕΗ από ανεξόφλητες οφειλές ρεύματος. "Παρακολουθούμε τις κινήσεις την κυβέρνησης και δώσαμε ένα μικρό περιθώριο χρόνου. Χρειαζόμαστε άμεση λύση μέχρι τέλος Ιανουαρίου. Εάν δε συμβεί αυτό θα προχωρήσουμε στις κατάλληλες ενέργειες” τόνισε ο κ. Στάσσης αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε περίπτωση μη λύσης, η ΔΕΗ θα προχωρήσει τις ενέργειες για άρση της εκπροσώπησης και διακοπή της ηλεκτροδότησης της υπό κρατικό έλεγχο βιομηχανίας.

Την ίδια στιγμή πάντως που η ΔΕΗ εμφανίζεται αποφασισμένη να δώσει μια τελευταία παράταση προτού τραβήξει οριστικά την πρίζα στη Λάρκο, το υπουργείο ενέργειας προχωρά τις διαδικασίες και σύντομα αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο για την εκκαθάριση εν λειτουργία της επιχείρησης, κατά πάσα πιθανότητα με βάση τις διατάξεις του νόμου 3429 περί ΔΕΚΟ. Ο εν λόγω νόμος προβλέπει διαδικασίες εξπρές για την υπαγωγή των προβληματικών δημοσίων επιχειρήσεων στη διαδικασία της εκκαθάρισης εν λειτουργία. Παράλληλα όπως είχε γίνει γνωστό πρόσφατα από πηγές του ΥΠΕΝ, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι σε περίπτωση που προχωρήσει το σχέδιο του 2014 για ιδιωτικοποίηση μέσω δύο χωριστών διαγωνισμών για τα πάγια της Λάρκο και για τα πάγια που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, τότε θα πάψει να ισχύει το πρόστιμο των 138,5 εκατ. ευρώ. 

Πάντως παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι υπάρχει ενδιαφέρον εντός και εκτός Ελλάδος για την ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας νικελίου, εντούτοις πηγές της αγοράς έχουν εντοπίσει δύο βασικά προβλήματα τα οποία λειτουργούν ανασταλτικά ως προς το ενδιαφέρον δυνητικών επενδυτών. Το πρώτο αφορά στα περιβαλλοντικά ζητήματα και την ρύπανση που προκαλεί η Λάρκο στον Ευβοϊκό, κατά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας αλλά και την περιβαλλοντικής αδειοδότησης της βιομηχανίας. Η δεύτερη αφορά στα χρέη της Λάρκο προς τρίτους με κυριότερη βεβαίως την οφειλή προς τη ΔΕΗ, που κατά πληροφορίες έχει ξεπεράσει τα 340 εκατ. ευρώ.

Παρά τα προβλήματα αλλά και τις αντιδράσεις εκ μέρους των συνδικάτων των εργαζομένων στη Λάρκο, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την εκκαθάριση εν λειτουργία και ιδιωτικοποίηση, μέχρι το τέλος του πρώτου μήνα του νέου έτους. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους