Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Λύση για ΛΑΡΚΟ εντός Γενάρη επιδιώκει το ΥΠΕΝ

Χρ. Κολώνας

Με τη ΔΕΗ να προειδοποιεί για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων σε βάρος της ΛΑΡΚΟ αν μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου δεν υπάρχει συμμόρφωση της βιομηχανίας στον τελευταίο διακανονισμό οφειλών της και συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει τη παρέμβαση του για την εξυγίανση και την αποκρατικοποίηση της.
Κι ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ, που ελέγχει το 11,4% των μετοχών της ΛΑΡΚΟ και είναι εκ των μεγαλύτερων πιστωτών της βιομηχανίας... 







αφού η τελευταία της οφείλει πάνω από 350 εκατ. ευρώ απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος, απειλούν όχι μόνο με διακοπή ηλεκτροδότησης, αλλά και με άλλες κινήσεις για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, το ΥΠΕΝ φέρεται να δένει σιγά, σιγά νομικά την απόφαση για την τύχη της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο σκοπεύει να κινηθεί με βάση το νόμο 3429 του 2005, ο οποίος προβλέπει με τις διατάξεις του την ειδική εκκαθάριση επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα στη διάρθρωση της δομής των ιδίων κεφαλαίων τους ή παρουσιάζουν έκδηλη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο ίδιος νόμος προβλέπει τις κινήσεις και για όσες έχουν λάβει στο παρελθόν κρατικές ενισχύσεις, με αποτέλεσμα η περαιτέρω ενίσχυση τους από το Ελληνικό Δημόσιο να αντίκειται στις διατάξεις του Κοινοτικού Δικαίου.

Στις περιπτώσεις αυτές διορίζεται εκκαθαριστής. Τη θέση επιχείρησης σε ειδική εκκαθάριση ζητούν είτε πιστωτές, οι οποίοι εκπροσωπούν τουλάχιστον το 51% των κατά της επιχείρησης υφιστάμενων ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων, είτε το Ελληνικό Δημόσιο ή πιστωτές της επιχειρήσεως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή πιστωτές οργανισμοί κοινωνικής ασφαλίσεως, είτε εταίροι ή μέτοχοι, οι οποίοι εκπροσωπούν τουλάχιστον το 51% του εταιρικού ή μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης, εφόσον μεταξύ αυτών συμμετέχει κατά το ήμισυ τουλάχιστον το Ελληνικό Δημόσιο ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης κύριας και επικουρικής.

Η αίτηση των προαναφερόμενων, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, υποβάλλεται στο Εφετείο της καταστατικής έδρας της επιχείρησης, το οποίο ορίζει τη δικάσιμο σε τέσσερις μέρες από την υποβολή της αίτησης.
Ο ειδικός εκκαθαριστής μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της εταιρείας και επιπλέον να λάβει αποφάσεις για πώληση ή εκμίσθωση των περιουσιακών της στοιχείων με έναν ή και περισσότερους διαγωνισμούς.

Οι εργαζόμενοι

Από τον ίδιο νόμο προβλέπονται και μέτρα υπέρ των εργαζομένων. Οι Υπουργοί Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και ο εποπτεύων την επιχείρηση Υπουργός, με αποφάσεις τους οφείλουν να θεσπίζουν μέτρα κοινωνικής προστασίας, όπως ιδίως προγράμματα επιδότησης κατά της ανεργίας, παροχές για απώλεια εισοδήματος, εφάπαξ παροχές ή βοηθήματα, προγράμματα επιμόρφωσης, επανακατάρτισης και επανένταξης στην αγορά εργασίας, μεταφορά σε φορείς και υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, μοριοδότηση προς πρόσληψη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, υπέρ των εργαζομένων που συνδέονται με την επιχείρηση με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Χρ. Κολώνας


Απο: euro2day.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους