Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Ο.Μ.Ε. - ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΡΚΟ


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αρ.Πρωτ:3   Αθήνα 8 Γενάρη 2020



ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΡΚΟ



•  ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΓΕΝΑΡΗ 2020 - ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΛΑΡΥΜΝΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΓΕΝΑΡΗ 2020 - ΣΥΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ



Συνάδελφοι,

η ΛΑΡΚΟ είναι μια ιστορική εταιρία από τις ελάχιστες βαριές μεταλλευτικές βιομηχανίες της χώρας μας που στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες 6 νομών στους οποίους δραστηριοποιείται (Φθιώτιδα, Εύβοια, Βοιωτία, Κοζάνη, Καστοριά, Αθήνα) και την εθνική οικονομία για πάνω από 2 γενιές. Τα εξερευνημένα και μόνο Νικελιούχα κοιτάσματα σημερινής αξίας περί τα 20 δις € της διασφαλίζουν ζωή για τουλάχιστον μια γενιά ακόμη. Μια μεταλλευτική βιομηχανία που αξιοποιεί τον ορυκτό πλούτο της Πατρίδας μας και έχει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες...







 (Αξιοποίηση Κοβαλτίου, παραγωγή ανοξείδωτου Χάλυβδα,κλπ). Μοναδική στην Ευρώπη και από τις πρώτες σε παγκόσμιο επίπεδο, παράγει υψηλής ποιότητας σιδηρονικέλιο αξιοποιώντας δικά της Νικελιούχα μεταλλεύματα που είναι διάσπαρτα σε ένα εκατομμύριο στρέμματα Ελληνικής γης από τα οποία αρκετά είναι ιδιόκτητα. Είναι ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας που εδώ και πάνω από μισό αιώνα, στηρίζει την Εθνική Οικονομία εισάγοντας διαχρονικά σε καθημερινή βάση ξένο συνάλλαγμα της τάξεως του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Απασχολεί περίπου 1.200 εξειδικευμένους εργαζόμενους σε ιδιαίτερα σκληρές και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας ενώ το τίμημα της εργασίας το έχουν πληρώσει με την ίδια τους τη ζωή πάνω από 75 εργάτες. Το μητρώο των συνεργατών - προμηθευτών της εταιρίας που αγγίζει το νούμερο των 15.000 φυσικών και νομικών προσώπων υποδηλώνει ότι η Λάρκο είναι ένας πραγματικός πνέυμονας της οικονομίας ειδικά στην Ελληνική Επαρχία που το πρόβλημα της ανεργίας είναι οξύ και δυσβάσταχτο.



Δυστυχώς αυτός ο ιστορικά βιομηχανικός κολοσσός παγκοσμίου εμβέλειας και αναγνώρισης, με συσσωρευμένα προβλήματα από κακοδιαχειρίσεις παρελθόντων ετών, αντί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης απέναντι στην κρίση που μαστίζει την ελληνική οικονομία, έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του και αντιμετωπίζεται απαξιωτικά από όλες τις Κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Η παράλογη και στοχευμένη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για ανάκτηση 160 εκ. € του Δημοσίου από την ΛΑΡΚΟ, έχει δημιουργήσει ένα τρομερό αδιέξοδο στην προοπτική βιωσιμότητας της εταιρίας και




στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στο ξεπούλημα της.



Η σημερινή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας .έχοντας την κύρια ευθύνη για τα συσσωρευμένα προβλήματα της ΛΑΡΚΟ, αντί να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες για τις κακοδιαχειρίσεις επί των ημερών της (μόνο το σκάνδαλο της προπώλησης του Νί την περίοδο 2006-2008 δημιούργησε διαφυγή κερδών της τάξεως του μισού δις ευρώ) και να στηρίξει την ΛΑΡΚΟ σε μια δύσκολη συγκυρία, ταυτισμένη με ντόπια και ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα .έχει ανακοινώσει το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ μέσω του καταστροφικού σχεδίου τριχοτόμησης του 2014 το οποίο είχε τύχη καθολικής απόρριψης -ακόμη και από τότε κυβερνητικούς παράγοντες- ως επιζήμιο για τους εργαζόμενους την ΛΑΡΚΟ και το Δημόσιο συμφέρον. Ένα καταστροφικό σχέδιο που παραδίδει τον ορυκτό πλούτο της Χώρας στην βορά των ιδιωτικών συμφερόντων χωρίς καμία δέσμευση και υποχρέωση για την συνέχεια της ΛΑΡΚΟ και την τύχη των εργαζομένων της.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ:

        Την διασφάλιση του Δημόσιου Χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ.

        Την διασφάλιση της βιωσιμότητας, των θέσεων και σχέσεων εργασίας.

        Την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της ΛΑΡΚΟ.



Η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας (Ο.Μ.Ε) καλεί τα Σωματεία μέλη της και όλους τους εργαζόμενους, να συμπαρασταθούν στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και να συμμετέχουν :

1.       Στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Γενάρη 2020 και ώρα 10 το πρωί στον κινηματογράφο "ΙΛΙΟΝ" στην Λάρυμνα.

2.       Στην πορεία διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Γενάρη 2020 στην Αθήνα.



ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΡΚΟ.



Δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους αλλά ολόκληρη την Κοινωνία

Είναι Εθνικός Πλούτος της Χώρας μας. Είναι δημόσια περιουσία. Ανήκει στον Λαό της.

Με Αγωνιστικούς χαιρετισμούς.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ο.Μ.Ε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους