Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Η ώρα της ευθύνης...

Ο Δρ. Παναγιώτης Ιακωβής για τον κορωνοϊό...


Η Πανδημία κορωνοϊού θα δοκιμάσει τις αντοχές όλων μας. Του συστήματος Υγείας, της Κυβερνήσεως, των ΜΜΕ, των Ιατρών και Υγειονομικού προσωπικού. Κυρίως ,όμως, θα δοκιμάσει το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό των ελεύθερων Πολιτών. Την προσωπική ευθύνη.
Στις Δημοκρατίες, όση περισσότερη Ελευθερία διεκδικούμε, τόση περισσότερη Ευθύνη οφείλουμε να επιδεικνύουμε. Οι δύο αυτές  σπουδαίες παράμετροι οφείλουν να είναι απολύτως συνδεδεμένες. Δεν μπορούμε να διεκδικούμε ασύδοτη ελευθερία και συγχρόνως να επιδεικνύουμε μηδενική ευθύνη.  Συνεπώς, όσα μέτρα και να λαμβάνει η Κυβέρνηση και οι Υγειονομικές Υπηρεσίες... 





αν δεν δείξουμε υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αυτοσυγκράτηση αυτές τις κρίσιμες ημέρες, θα έχουμε δράματα. Αν δεν περιοριστεί η εξάπλωση της Πανδημίας, το σύστημα υγείας της Πατρίδας θα καταρρεύσει και δεν θα προλαβαίνει να περιθάλψει ποιοτικά τους χιλιάδες ασθενείς, ειδικά αυτούς που θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Γι’ αυτό, τα μέτρα οφείλουν να είναι αυστηρά.

Ειδικά στις συγκεντρώσεις πολλών ατόμων. Να σταματήσουμε να μαζευόμαστε σε «αυτοσχέδιες» καφετέριες και ουζερί. Να πάψουμε τις κοινωνικές συναθροίσεις.. Να βγαίνουμε μόνο για λόγους υγείας ή για σοβαρά ζητήματα. Στα ιατρεία μας να δεχόμαστε με ραντεβού και κυρίως τα Επείγοντα. Στις αγορές μας να μην μαζευόμαστε πολλοί μαζί. Να μείνουμε σπίτι μας.
Και στο σπίτι που θα μένουμε, ας δείξουμε ευθύνη. Πλένουμε τα χέρια μας με υγρό σαπούνι ή λιποδιαλυτικό υγρό πιάτων ή αλκοολούχα διαλύματα. Απολυμαίνουμε τις επιφάνειες αν είναι δυνατόν με χλωρίνη. Αερίζουμε καλά τον χώρο μας και καθαρίζουμε με επιμέλεια την τουαλέτα μας και τους αεραγωγούς εξαερισμού που είναι εστίες διασποράς ιών. Διατρεφόμαστε υγιεινά με την «δική μας» Μεσογειακή Διατροφή, φρούτα, λαχανικά, χυμούς, ζαρζαβατικά. Δεν το παρακάνουμε στο αλκοόλ ούτε στα γλυκά. Τα διάφορα superfoods και ματζούνια δεν ενισχύουν το Ανοσοποιητικό μας.
Το Ανοσοποιητικό ενισχύεται  με την ξεκούραση, την σωστή διατροφή τις καλές συνθήκες ζωής και την ψυχική ηρεμία. Οι πιο αδύναμοι από τους συνανθρώπους μας οφείλουν να τύχουν της στοργής μας. Είναι οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, καρδιολογικά, αναπνευστικά, νεφρολογικά, ανοσοκατεσταλμένοι, με νεοπλασίες, γέροντες, εξασθενημένοι, υπερτασικοί και διαβητικοί. Αυτοί θα «πληρώσουν» το τίμημα της δικής μας ανευθυνότητος. Να μην ξεχνάμε και τους ταλαιπωρημένους άστεγους, πένητες και ξεχασμένα γεροντάκια. Να τους φροντίσουμε με ένα πιάτο ζεστό φαγητό, τα φάρμακά τους και βοήθεια στην καθαριότητά τους. Οι καρδιοπαθείς και οι υπερτασικοί, όμως, είναι μια ιδιαιτέρως ευπαθής ομάδα που οφείλουν να δείξουν επιπλέον προσοχή, μιας και πρόσφατες σοβαρές μελέτες δείχνουν ότι παρουσιάζουν βαρύτερη πρόγνωση. Οφείλουν, λοιπόν, με τους Γιατρούς τους να ρυθμίσουν σωστά την φαρμακευτική τους αγωγή.
Εκτός όμως από τις ενέργειες που οφείλουμε να κάνουμε σε θέματα προσωπικής υγείας, είναι σημαντικές και οι πράξεις μας που σχετίζονται με το σύστημα υγείας της Πατρίδας μας. Ας μην πηγαίνουμε στα Νοσοκομεία μας για «ψύλλου πήδημα». Υφίστανται μεγάλο φορτίο και πρέπει να δώσουν περίθαλψη σε συνανθρώπους μας με βαριά νόσηση. Πρώτα επικοινωνούμε με τον Γιατρό μας και αν χρειαστεί να μας εξετάσει, του ζητάμε οδηγίες με ποιον τρόπο πρέπει να προσέλθουμε στο Ιατρείο του. Ρυθμίζουμε μαζί του τα Καρδιολογικά και Υπερτασιολογικά μας φάρμακα. Ας αναστείλουμε, επιτέλους, κάθε εμπορική ή κοινωνική δραστηριότητα που συγκεντρωνόμαστε πολλοί μαζί σε έναν χώρο.
Και τέλος, οι θρησκευόμενοι, οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχει αντίθεση ανάμεσα στην Ορθόδοξη Πίστη μας και την Επιστήμη. Την Επιστήμη, αυτό το υπέρτατο δώρο της Θείας Πρόνοιας και της ανθρώπινης προσπάθειας. Οι θρησκευόμενοι ας κατανοήσουμε ότι ακούγοντας τα κελεύσματα της Επιστήμης, ασκούμε το ωραίο μας Καθήκον της Ελευθερίας επιλογής. Να επιλέξουμε τη Λογική, τη Σύνεση την Αγάπη και την συμπόνια προς τους πιο αδύναμους Συμπολίτες μας.



Παναγιώτης Ιακωβής
Καρδιολόγος - Επεμβατικός Καρδιολόγος
Διδάκτωρ Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

Aπο: lamiareport.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους