Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ - Ενωτικά και με αλληλεγγύη συνεχίζουμε - Και τα στόματα με μάσκες ακούγονται...

Στο ηλεκτρονικό  μας ταχυδρομείο λάβαμε και δημοσιεύουμε:
Αρ. Πρωτ. -31- ΛΑΡΚΟ 21/03/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η μάχη με την Πανδημία του κοροναϊού δεν πρέπει να δοθεί με συμβιβασμό. Για να προστατευτούμε θα πρέπει να τη δώσουμε με απαιτητικότητα.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Δεν πρέπει να τρομοκρατηθούμε, αλλά ούτε και να αδιαφορούμε. Εργαζόμαστε σε ένα εργοστάσιο που ήταν ήδη, πριν τον κοροναϊό, υγειονομική βόμβα.

  • Πολλοί εργαζόμενοι μέσα σε μικρά καμαράκια, χωρίς εξαερισμό, ιδρωμένοι, εργαζόμαστε, τρώμε το κολατσιό μας, πίνουμε τον καφέ μας.
  • Δύο τουαλέτες μέσα στο εργοστάσιο, πράγμα που σημαίνει κακό συνήθειο όλων μας η ανάγκη μας να γίνεται οπουδήποτε γύρω από το χώρο εργασίας.
  • Λεωφορεία μεταφοράς εργαζομένων όπου στην πρωινή βάρδια τα χαρακτηρίζει η ασφυκτική πυκνότητα.
  • Δεν έχει γίνει καμία απολύμανση, πουθενά, εδώ και πολλά χρόνια.

Τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι στιγμής ο ειδικός εκκαθαριστής – διαχειριστής (του νόμου της Κυβέρνησης της Ν.Δ, εξολοθρευτής εργαζομένων) της ΛΑΡΚΟ για να μην εξαπλωθεί η πανδημία του κοροναϊού, είναι:

  • Πέντε μπουκάλια αντισηπτικό για κάθε τμήμα, για όλες τις βάρδιες.
  • Ένα μπουκάλι χλωρίνη για κάθε τμήμα, για όλες τις βάρδιες.
  • 20 μάσκες για κάθε τμήμα, για όλες τις βάρδιες.



     

Αυτά σε συνθήκες που αναφέραμε παραπάνω, σε δύναμη 800 εργαζομένων. Ανάλογη, αν όχι χειρότερη ή μηδαμινή, αντιμετώπιση έχουν όλα τα τμήματα του εργοστασίου. Από την αποθήκη έως το λιμάνι και τα γραφεία.

Επιπλέον μέτρα που πήρε ο ειδικός εκκαθαριστής – διαχειριστής, είναι:

  • Να μη δίνονται οι άδειες ειδικού σκοπού όπως προβλέπεται από τον έκτακτο νόμο, αλλά να δίνονται όπως κρίνει ο ίδιος.
  • Να μη δίνονται οι άδειες σε ευπαθείς ομάδες εργαζομένων όπως προβλέπονται από το νόμο, αλλά να δίνονται όπως κρίνει ο ίδιος.
  • Με εντολή του ίδιου, να μη συνταγογραφεί το ιατρείο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα και να μην εξετάζει πέρα από εργαζόμενους. Δηλαδή σε μία περιοχή που δεν έχουμε επιβεβαιωμένο κρούσμα, να στέλνουμε μέλη των οικογενειών μας εκτός, με κίνδυνο να κολλήσουν.

Δεν είναι αστείο. Τα παραπάνω τα γνωρίζουμε όλοι και πρέπει να απαιτήσουμε μέτρα εδώ και τώρα.

Ως άμεσα μέτρα, πριν επιβεβαιωθεί κρούσμα του ιού στο εργοστάσιο προτείνουμε και απαιτούμε τα παρακάτω (αν μελλοντικά επιβεβαιωθεί κρούσμα, θα επανατοποθετηθούμε):

  1. Να απολυμανθούν προληπτικά όλοι οι χώροι στο εργοστάσιο. Τώρα και όχι όταν θα έχουμε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα όπως μας λένε, γιατί τότε ίσως να είναι αργά.
  2. Να δοθούν σε επάρκεια αντισηπτικά, απορρυπαντικά, μάσκες και με εντολή της διεύθυνσης η κάθε βάρδια να παραδίδει στην επόμενη, σχολαστικά καθαρούς τους χώρους εργασίας.
  3. Για την πρωινή φυλακή να μπουν έξτρα λεωφορεία σε Μαλεσίνα , Ακραίφνιο, Μαρτίνο ή να δοθούν καύσιμα στους εργαζόμενους να έρχονται με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα (το κάνουν σε πολλά εργοστάσια της χώρας).
  4. Τα λεωφορεία να απολυμαίνονται σε κάθε βάρδια (το κάνουν σε πολλά εργοστάσια της χώρας).
  5. Οι άδειες ειδικού σκοπού και ευπαθών ομάδων να δοθούν άμεσα, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς εξαιρέσεις. Όπως προβλέπονται από το νόμο και όχι όπως βολεύει τον ειδικό εκκαθαριστή – διαχειριστή.
  6. Να επιβληθεί, από τη ΛΑΡΚΟ, η άδεια σε εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και δεν πάνε να ζητήσουν τη χρήση της.
  7. Να δοθεί γραπτή εντολή από την ΛΑΡΚΟ να υπάρχουν γάντια μίας χρήσης και αντισηπτικό έξω από τα μαγαζιά του οικισμού. Υποχρεωτικά να κάνουν χρήση οι πελάτες. Να αυξηθούν τα μέτρα ενάντια στην πυκνότητα.
  8. Να επανδρωθεί το ιατρείο της ΛΑΡΚΟ με πλήρη εξοπλισμό και αναλώσιμα. Να είναι ανοιχτό για όλους τους κατοίκους της περιοχής και προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει βαριά περιστατικά τραυματισμών. Θα πρέπει να αποφύγουμε στο μέγιστο του δυνατού μεταφορά εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής μας σε κεντρικά νοσοκομεία.
  9. Να πραγματοποιείται έλεγχος κατά την είσοδο στο εργοστάσιο με θερμόμετρο λέιζερ. Όποιος συνάδελφος έχει πυρετό να μπαίνει σε καραντίνα. Ο έλεγχος να πραγματοποιείται από τους υγειονομικούς μας όπου θα πρέπει να είναι ντυμένοι με το κατάλληλο εξοπλισμό. Αν δεν επαρκούν οι υγειονομικοί μας να γίνουν προσλήψεις ή να αξιοποιηθούν με προσωρινή έκτακτη απόσπαση, χωρίς να υπάρχει βλαπτική μεταβολή στο μισθό τους, συνάδελφοι που αυτή τη στιγμή εργάζονται μέσα στο εργοστάσιο αλλά έχουν εκπαίδευση υγειονομικών.
  10. Να μην γίνει καμιά απόλυση, διαθεσιμότητα, μειώσει μισθών. Να καταβληθεί το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας κανονικά. Να επιστραφούν τα χρήματα που έκανε περικοπή ο εκκαθαριστής στις προκαταβολές των μηχανικών, σε εργαζόμενους στα μεταλλεία και στην έδρα. Να δοθούν κανονικά οι αποζημιώσεις στους εργαζόμενους που συνταξιοδοτούνται.
  11. Να δοθεί εξτρά επίδομα 1000 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ (και στις εργολαβίες) για να ανταπεξέλθουν στις αυξήσεις των προϊόντων πρώτης ανάγκης.
  12. Μαζί με αυτά τα μέτρα που πρέπει να παρθούν άμεσα, «χθες», παράλληλα θα πρέπει να αυξηθεί και η ατομική ευθύνη του καθένα εργαζόμενου να τα τηρεί. 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Με αφορμή αυτό που ζούμε ανοίγουμε την συζήτηση μεταξύ μας γύρω από τις «αναπτυγμένες», Ευρώπη, ΗΠΑ, το καπιταλιστικό σύστημα τους. Αυτό το απάνθρωπο οικονομικοπολιτικό σύστημα που τα τελευταία 10 χρόνια πληρώσαμε την κρίση του, τώρα μας σκοτώνει μαζικά και μαζί με τον θάνατο φέρνει νέα καπιταλιστική, οικονομική κρίση. 2020 και η ανθρωπότητα χτυπιέται από πανδημία. Ο λόγος; Tα πάντα περιστρέφονται γύρω από τα κέρδη των λίγων.

Δεν παίζουμε με την υγεία των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Απαιτούμε να διασφαλιστεί η υγεία μας. Καλούμε όλα τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ να αυξήσουν την πίεση με όλα τα μέσα.
Ενωτικά και με αλληλεγγύη συνεχίζουμε. Και τα στόματα με μάσκες ακούγονται.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους