Εντός 15 ημερών από την απόφαση της διαιτησίας θα διεξαχθεί από τον ειδικό διαχειριστή, που τοποθετήθηκε τον Μάρτιο, ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για το σύνολο ή μέρος του ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ.
Σε τρίμηνη παράταση για την ολοκλήρωση της διαιτητικής διαδικασίας μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ΛΑΡΚΟ για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εργοστασίου της Λάρυμνας προχωράει η κυβέρνηση με τροπολογία που θα καταθέσει στο νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, το πιθανότερο είναι η παράταση να μην αξιοποιηθεί...
καθώς η διαιτησία προχωράει με γρήγορους ρυθμούς. Ωστόσο, για κάθε ενδεχόμενο, είπε, προστίθεται ένα μικρό επιπλέον χρονικό διάστημα για την αποπεράτωση της διαδικασίας ως δικλίδα ασφαλείας στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί εντός της αρχικά προβλεπόμενης προθεσμίας.
Η διαδικασία της διαιτησίας με το ελληνικό Δημόσιο βρίσκεται σε εξέλιξη από τα μέσα Απριλίου και από το αποτέλεσμά της θα φανεί εάν το, ούτως ή άλλως, δύσκολο εγχείρημα διάσωσης της ΛΑΡΚΟ θα δυσκολέψει περαιτέρω, αφού σε περίπτωση δικαίωσης του Δημοσίου θα πρέπει να διεξαχθούν δύο παράλληλοι διαγωνισμοί, ένας για το εργοστάσιο (ιδιοκτησίας Δημοσίου) και ένας για τα μεταλλεία (ιδιοκτησίας ΛΑΡΚΟ).
Εντός 15 ημερών από την απόφαση της διαιτησίας θα διεξαχθεί από τον ειδικό διαχειριστή, που τοποθετήθηκε τον Μάρτιο, ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για το σύνολο ή μέρος του ενεργητικού της εταιρείας και θα προχωρήσει με τάχιστες διαδικασίες για να ολοκληρωθεί σε διάστημα 12 μηνών.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει νομότυπη προσφορά, ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί εντός 30 ημερών. Εάν και ο νέος διαγωνισμός δεν τελεσφορήσει, τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ που δεν κατέστη δυνατόν να πουληθούν, πωλούνται ως σύνολο ή τμηματικά με ελεύθερη διαπραγμάτευση, ύστερα από δημόσια πρόσκληση.
Εντός πέντε ημερών από την κατακύρωση του διαγωνισμού, ο διαχειριστής υποχρεούται να δημοσιεύσει πρόσκληση οριστικής αναγγελίας πιστωτών. Κατά παρέκκλιση της σχετικής νομοθεσίας, προηγούνται κάθε γενικού ή ειδικού προνομίου και αποδίδονται στο ελληνικό Δημόσιο οι κρατικές ενισχύσεις που έχει λάβει στο παρελθόν η επιχείρηση.
Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης τουλάχιστον
του 75% του συνόλου του ενεργητικού της εταιρείας εντός δώδεκα μηνών
από τη θέση της σε ειδική εκκαθάριση, ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται
να υποβάλει αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης.
Πιέσεις προς την κυβέρνηση για να ξεκαθαρίσει το θέμα της ΛΑΡΚΟ, είτε
προς την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης είτε προς αυτή του λουκέτου και
μάλιστα υπό την απειλή προστίμων, άσκησε αυτό το διάστημα και η Ε.Ε.,
ανασύροντας εκ νέου την υπόθεση των κρατικών ενισχύσεων που εκκρεμεί από
το 2014. Με νέα προσφυγή κατά της Ελλάδας προς το Δικαστήριο της
Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) στα τέλη Μαΐου, η Επιτροπή απαιτεί την επιβολή
τόσο χρηματικής ποινής ύψους 26.697,89 ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης στην
εκτέλεση της επίμαχης απόφασης του ΔΕΕ της 9ης Νοεμβρίου 2017 όσο και
ένα κατ’ αποκοπήν ποσό, το ύψος το οποίου προκύπτει από τον
πολλαπλασιασμό ενός ημερήσιου ποσού ύψους 3.709,23 ευρώ επί τον αριθμό
των ημερών που θα έχουν παρέλθει από την ημέρα έκδοσης της απόφασης της
9ης Νοεμβρίου 2017 μέχρι την ημέρα που θα εκδοθεί η απόφαση στην παρούσα
υπόθεση. Η Επιτροπή προσέφυγε εκ νέου κατά της Ελλάδας λαμβάνοντας
υπόψη της τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της παράβασης του δικαίου της
Ενωσης εκ μέρους της.
Απο: kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου