Συνέντευξη με τον Παναγιώτη Πολίτη, συνδικαλιστή της ΛΑΡΚΟ και πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, για τις τελευταίες εξελίξεις και την απεργία στις 17 Οκτώβρη
Με αυτά τα λόγια ο Παναγιώτης Πολίτης, εργάτης στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας και μέλος του ΔΣ του Επιχειρησιακού Σωματείου...
μεταφέρει στον «Ριζοσπάστη» τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη ΛΑΡΚΟ και απευθύνει κάλεσμα πλατιάς λαϊκής αλληλεγγύης στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, με σταθμό την 24ωρη απεργία στις 17 Οκτώβρη.
Ακολουθεί η συζήτηση με τον συνδικαλιστή.
-- Πού βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς για τη ΛΑΡΚΟ;
-- Οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί της κυβέρνησης βρίσκονται στην τελική ευθεία. Βγήκε η απόφαση της διαιτησίας, ξεκαθάρισαν οι διαφορές για την ιδιοκτησία του εργοστασίου στη Λάρυμνα και τα μεταλλεία της Βοιωτίας.
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις από κει και πέρα, τον Οκτώβρη θα γίνουν δύο διαγωνισμοί για την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με το σχέδιο του 2014. Αυτό το σχέδιο δεν δεσμεύει κανέναν μελλοντικό ιδιοκτήτη για το αν θα διατηρήσει τον παραγωγικό της χαρακτήρα, αν η ΛΑΡΚΟ θα συνεχίσει να παράγει καθετοποιημένα από τα μεταλλεία έως το εργοστάσιο. Αυτό το σχέδιο δεν διασφαλίζει ούτε μία θέση εργασίας.
Ταυτόχρονα, απ' όσο γνωρίζουμε, η σύμβαση που είχε συνάψει η ειδική διαχείριση με τη ΔΕΗ λήγει στις 31/12, πράγμα που σημαίνει ότι από 1/1/2021 δεν θα υπάρχει ρεύμα στο εργοστάσιο. Επίσης γνωρίζουμε - και επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες μας - ότι στα μεταλλεία της Εύβοιας έληξε η σύμβαση της ειδικής διαχείρισης με τον μεγαλοεργολάβο, ο οποίος πραγματοποίησε αποκάλυψη μεταλλεύματος και δημιούργησε «προίκα» για τον επόμενο ιδιοκτήτη. Απολύθηκαν ήδη 40 εργαζόμενοι από τον μεγαλοεργολάβο στην Εύβοια, στην πλειοψηφία τους κάτοικοι της περιοχής που χτύπησαν οι τελευταίες πλημμύρες.
Αρα με τα σημερινά δεδομένα είναι σίγουρο, ανεξάρτητα από την εξέλιξη των διαγωνισμών, ότι το πολύ μέχρι τις 31/12 η ΛΑΡΚΟ σταματά τη λειτουργία της μετά από 56 έτη. Αυτό έρχεται και «κουμπώνει» με την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι προχωρά στη δημιουργία «κοινωνικού ταμείου» για να απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι. Αλλά και με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις υπουργών, όπως ο Σταϊκούρας και ο Χατζηδάκης, ότι «οι νέοι ιδιοκτήτες, εάν και εφόσον υπάρξουν, θα διαλέξουν όσους θέλουν και με τους όρους που θέλουν».
Είναι ξεκάθαρο, επομένως, ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα επιχειρήσουν να βγάλουν έξω από τα συρματοπλέγματα της ΛΑΡΚΟ, έξω από τα μεταλλεία, έξω από τα γραφεία, όλους τους εργαζόμενους. Είναι ξεκάθαρο ότι οι οικογένειες των εργαζομένων αλλά και οι τοπικές κοινωνίες, που εξαρτώνται από τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, θα χτυπηθούν ανελέητα.
-- Πώς σχεδιάζετε να απαντήσετε οι εργαζόμενοι;
-- Δώσαμε ήδη την πρώτη απάντηση. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει αμολήσει τους παπαγάλους της, που εμπλέκονται και στο συνδικαλιστικό κίνημα με διάφορους τρόπους, παρά το γεγονός ότι τους βάζει να αποπροσανατολίζουν, είτε προκαλώντας σύγχυση με διάφορες προαγωγές και μεταθέσεις που έγιναν, είτε με χρήματα που είναι να πάρουν οι εργαζόμενοι, είτε με το τι μπορεί να περιέχει το περιβόητο «κοινωνικό ταμείο», δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να επιβάλει τη λογική «ο καθένας και το τομάρι του».
Στην τελευταία Γενική Συνέλευση, όπου συμμετείχαν πάνω από τα 2/3 των μελών του σωματείου της ΛΑΡΚΟ, σε ποσοστό 96% οι εργαζόμενοι απέρριψαν το «κοινωνικό πακέτο» και είπαν «ναι» στις κινητοποιήσεις. Στη Γενική Συνέλευση κυριάρχησε το «έξω από τις εργασίες μας μόνο νεκροί θα βγούμε». Αυτό θα είναι το μήνυμα και της μεγάλης απεργιακής συγκέντρωσης που ετοιμάζουμε για τις 17 Οκτώβρη στις 11 το πρωί έξω από το εργοστάσιο της Λάρυμνας. Ηδη έχουμε «πάρει φωτιά» και καλούμε όλο το λαό της περιοχής να συμμετέχει. Υπάρχει απήχηση, θα έχει επιτυχία.
-- Πώς αποτιμάτε αυτούς τους 10 μήνες που εξελίσσονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ;
-- Ηρθαμε αντιμέτωποι με δυσκολίες και μεγάλες προκλήσεις, αλλά καταφέραμε να κερδίσει η αλήθεια και το δίκιο. Πριν τη σύσκεψη που είχε οργανώσει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας το Δεκέμβρη του 2019, κανένας δεν πίστευε ότι θα υπάρξει τέτοια συμμετοχή. Πριν το μεγάλο συλλαλητήριο στις 25 Γενάρη, δύσκολα φανταζόταν κανείς ότι θα είχε τέτοια επιτυχία, τέτοια έκφραση αλληλεγγύης.
Κάθε φορά συγκρουόμασταν με τη λογική «δεν γίνεται τίποτα, κανένας δεν ενδιαφέρεται για τον διπλανό του». Αρχικά συγκρουστήκαμε με τον εφησυχασμό που καλλιεργούσε η κυβέρνηση, ότι δεν θα πειραχτεί κανένας. Αυτό καλλιεργείται και σήμερα στους εργαζόμενους, από δυνάμεις που είναι πιστές στη γραμμή της χειραγώγησης, με διάφορα ανταλλάγματα μάλιστα.
Αποκαλύψαμε τον μανδύα του «δίκαιου» με τον οποίο προσπάθησε να παρουσιαστεί ο εκκαθαριστής. Συγκρουστήκαμε με λογικές ότι «όλους αυτούς τους μήνες δεν κάναμε τίποτα», με λογικές που παραβλέπουν συνειδητά το γεγονός ότι έχουμε αποτρέψει μέχρι σήμερα απολύσεις, διαθεσιμότητες, μεγαλύτερες περικοπές, ότι οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους έχουν κρατήσει μέχρι σήμερα σε λειτουργία τη ΛΑΡΚΟ. Οι δυσκολίες σε κάθε φάση ήταν σύνθετες. Οταν είσαι όμως παρών και με αποφασιστικότητα δίνεις μάχη για τον προσανατολισμό του αγώνα, οι εργαζόμενοι δεν αργούν να βρουν το δρόμο τους.
-- Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ, αν προχωρήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης;
-- Οι περικοπές που επέβαλε η κυβέρνηση στους εργαζόμενους μέχρι σήμερα, η κατάργηση των Δώρων και του επιδόματος αδείας, πρώτα απ' όλα έχουν γίνει αισθητές σε όλη την περιοχή γύρω από τη ΛΑΡΚΟ. Μία ολόκληρη αλυσίδα επαγγελμάτων έχει γονατίσει, επειδή η μισθοδοσία των εργαζομένων είναι η κινητήρια δύναμη. Αν σταματήσει τελικά η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, οι επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία θα είναι τεράστιες, θα υπάρξουν άμεση χρεοκοπία λαϊκών νοικοκυριών και γρήγορος ξεριζωμός. Οσο περισσότερο πλησιάζεις στα χωριά γύρω από τη ΛΑΡΚΟ, τόσο τα προβλήματα μεγαλώνουν.
-- Πόσο σημαντικές ήταν η αλληλεγγύη και η στήριξη που εκφράστηκαν στον αγώνα σας το προηγούμενο διάστημα;
-- Αν δεν υπήρχε αυτή η αλληλεγγύη, δεν ξέρω αν ο αγώνας μας θα είχε τη σημερινή διάρκεια και αντοχή. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς το γεγονός, όταν σε βαράνε ανελέητα, να έρχεται ένα μήνυμα στήριξης από την άλλη άκρη της χώρας, από το εξωτερικό, από έναν σύλλογο μικρό ή μεγάλο και να σου δηλώνει ότι είναι μαζί σου, ότι ο αγώνας σου είναι και δικός του αγώνας. Αυτό πολλαπλασιάζεται στο άπειρο όταν κατεβαίνεις σε μία κινητοποίηση και βλέπεις δίπλα σου άλλα συνδικάτα και φορείς, όταν σου σφίγγει το χέρι ένας απλός εργαζόμενος που δεν τον γνωρίζεις και δεν σε γνωρίζει προσωπικά, όταν βλέπεις τα παιδιά στα σχολεία να βγάζουν πανό και να λένε «είμαστε μαζί με τους πατεράδες μας»... Μετά απ' αυτό δεν έχεις δικαίωμα να κάνεις πίσω. Μόνο αν αυτό το κύμα στήριξης συνεχιστεί και ενταθεί θα μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι και στη νέα φάση του αγώνα μας.
-- Ποιο είναι το αποτέλεσμα της μέχρι τώρα εφαρμογής του καθεστώτος ειδικής διαχείρισης στη ΛΑΡΚΟ;
-- Στη ΛΑΡΚΟ έχει πλέον εγκαταλειφθεί ακόμα και η υποτυπώδης συντήρηση. Ο,τι χάλαγε και χαλάει το παρατάνε. Διαμόρφωσαν με μονομερείς ενέργειες νέα μισθολογικά και εργασιακά δεδομένα. Πήραν 35 εκατομμύρια από το ελληνικό κράτος και τα έδωσαν στους μεγαλομετόχους και στους μεγαλοεργολάβους για να δημιουργήσουν «προίκα». Κατεύθυνση ήταν να την απαξιώσουν ακόμα περισσότερο, να παρουσιάσουν ως «φυσικό επακόλουθο» αυτής της απαξίωσης την επιτάχυνση των διαλυτικών τους σχεδίων.
Και εδώ είναι αυτό που λέμε, ότι οι αγώνες των εργαζομένων έβαλαν εμπόδια. Δεν κατάφεραν ούτε να μας βγάλουν έξω από τις δουλειές μας μέχρι σήμερα, ούτε να σταματήσουν τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, ούτε και οι εργαζόμενοι να αποδεχτούν στη συνείδησή τους τις μεγάλες περικοπές.
-- Με ποιες θέσεις και ποια αιτήματα συνεχίζετε τον αγώνα σας;
-- Οι θέσεις μας έχουν κατατεθεί στη Βουλή στα δύο μεγάλα συλλαλητήρια. Εχουν παρουσιαστεί στη μεγάλη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβρη του 2019 και κωδικοποιημένα αναφέρονται σε όλες σχεδόν τις ανακοινώσεις μας.
Η χώρα μας είναι η μοναδική στην ΕΕ που έχει στο υπέδαφος νικελιούχα μεταλλεύματα με κοβάλτιο, γεγονός που τα κάνει δυσεύρετα σε όλο τον κόσμο. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ανοξείδωτου χάλυβα σε όλο τον κόσμο είναι πελάτες της ΛΑΡΚΟ. Στη χώρα μας έχουν γίνει και στη ΛΑΡΚΟ συγκεκριμένα πειράματα, με επιτυχία, για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, καθαρού νικελίου και σε ικανοποιητικό επίπεδο πείραμα νικελίου με τη μορφή της υδρομεταλλουργίας. Σήμερα όλοι μιλούν για την ηλεκτροκίνηση και για το μέλλον που μπορεί να έχει η αξιοποίηση του νικελίου και του κοβαλτίου.
Μόνο αυτά φτάνουν για να καταλάβει κανείς τις παραγωγικές δυνατότητες της επιχείρησης. Αυτό που χρειάζεται είναι μια άλλη πολιτική κατεύθυνση, που θα αξιοποιεί την παραγωγή τελικών προϊόντων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες. Χρειάζεται τώρα να υπάρξουν κρατική χρηματοδότηση, εκσυγχρονισμός και ανάπτυξη όλων των δυνατοτήτων της επιχείρησης. Η τεχνογνωσία των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, αλλά και γενικότερα στον κλάδο του Μετάλλου στη χώρα μας, είναι υψηλού επιπέδου και μπορεί πραγματικά να φτιάξει τα πάντα. Οι θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν θα είναι πολλές και ακόμα περισσότερες όσο αναπτύσσεται η παραγωγή τέτοιων προϊόντων.
Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ είναι κυριολεκτικά έγκλημα για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μη συμβεί!
Απο: rizospastis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου