Την άνοιξη αναμένεται να πέσει η αυλαία στις αποκρατικοποιήσεις των δύο ΔΕΠΑ, Εμπορίας και Υποδομών. Όσο για τις υπόλοιπες ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις, οι διαγωνισμοί για τη ΛΑΡΚΟ εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν στα μέσα Νοεμβρίου, ενώ στρώνεται το έδαφος και για εκείνον του ΔΕΔΔΗΕ. Όσο για τις διαγωνιστικές διαδικασίες που αφορούν την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, με δυσκολία αχνοφαίνονται στο βάθος του …ορίζοντα. Το χρονοδιάγραμμα έχει γίνει …λάστιχο και πλέον οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τις ΔΕΠΑ φαίνεται ότι δεν θα ολοκληρωθούν πριν την ερχόμενη άνοιξη. Ειδικότερα, οι δεσμευτικές προσφορές εκτιμάται ότι θα έχουν υποβληθεί τον Φεβρουάριο...
για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και τον Μάρτιο για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, αν και το αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ προσδιόριζε τη λήξη της τελικής φάσης για τη ΔΕΠΑ Υποδομών τον Ιανουάριο και για την ΔΕΠΑ Εμπορίας τον Δεκέμβριο.
Η χρονική μετατόπιση των προθεσμιών δίνει την δυνατότητα στο Virtual Data Room με τα κρίσιμα οικονομικά στοιχεία στα οποία έχουν πρόσβαση οι υποψήφιοι επενδυτές, να προστεθούν τα σαφώς βελτιωμένα δεδομένα του τρίτου τριμήνου του έτους και τα μερίδια της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην αγορά. Επιπλέον, τον Ιανουάριο, εκτός απροόπτου αναμένεται να βγει λευκός καπνός και στην υπόθεση της δικαστικής διένεξης ΔΕΠΑ – ELFE για την υπόθεση του τρόπου τιμολόγησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου που αγόραζε η λιπασματοβιομηχανία. Η ΔΕΠΑ έχει προσφύγει κατά της πρωτόδικης απόφασης που δικαίωνε τα ELFE και περιόριζε τις οφειλές τους στο μισό. Πάντως, το επενδυτικό ενδιαφέρον και για τις δύο ΔΕΠΑ παραμένει ισχυρό.
Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται και η εκκίνηση της διπλής διαγωνιστικής διαδικασίας για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, με το ΤΑΙΠΕΔ να διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο του εργοστασίου της Λάρυμνας και των μεταλλείων του Αγ. Ιωάννη Βοιωτίας και με τον Ειδικό Διαχειριστή να αναλαμβάνει την πώληση του ενεργητικού της νικελοβιομηχανίας.
Οσον αφορά στον διαγωνισμό που αφορά στην πώληση του 49% των μετοχών τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) αναμένεται η πρόσκληση εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος. Στόχος το πρώτο τρίμηνο του 2021 να γίνει η προκήρυξη για την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή. Οι προσδοκίες ΔΕΗ και κυβέρνησης για το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι υψηλές, θεωρώντας ότι ισχυρές διεθνείς εταιρείες και funds αναμένεται να δώσουν το «παρών» καθώς το επιχειρησιακό πλάνο του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνει επενδύσεις 2 δισ. ευρώ έως το 2024 και βεβαίως το πολύπαθο έργο της εγκατάστασης των «έξυπνων» μετρητών, σε αντικατάσταση των παλιών ρολογιών της ΔΕΗ, προϋπολογισμού περίπου 850 εκατ. ευρώ. Εάν δεν υπάρξουν περαιτέρω εμπλοκές, προτιμητέος επενδυτής θα έχει αναδειχθεί έως το τέλος της Ανοιξης.
Σε σχέση με το ρυθμιστικό πλαίσιο, είναι αξιοσημείωτο ότι η θυγατρική της ΔΕΗ είχε ενστάσεις επί της σχετικής πρότασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και θεωρεί ότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι θέσεις της όσον αφορά στη μεθοδολογία για το επιτρεπόμενο και το απαιτούμενο έσοδό της, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη μερική ιδιωτικοποίησή της. Πάντως, ο Ρυθμιστής έχει καταλήξει στην μεθοδολογία υπολογισμού του απαιτούμενου εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ για τη χρήση του δικτύου διανομής και έως το τέλος του έτους θα αποφασίσει και για τον καθορισμό του Wacc, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τις διαδικασίες πώλησης μεριδίου 49% του Διαχειριστή.
Σχετικά με την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) δεν διακρίνεται ακόμη ως στον ορίζοντα αν και η κυβέρνηση σχεδίαζε να μπει σε ρότα το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Σε κάθε περίπτωση, από εχθές τα συστήματα του ΑΔΜΗΕ βρίσκονται σε ετοιμότητα για την έναρξη λειτουργίας του Target Model.
Απο: energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου