Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία μπήκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης με αρνητικά κεφάλαια άνω των 400 εκατ. ευρώ, ζημιές το 2019 άνω των 90 εκατ. ευρώ με κύκλο εργασιών περίπου 155 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των μέτρων που ελήφθησαν για τη διάσωση της εταιρείας έως ότου προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση ήταν η περικοπή των μισθών κατά 25 %, με τον ειδικό διαχειριστή να αναφέρει πως αν δεν υπάρξει μεταβίβαση της εταιρείας θα οδηγηθεί σε λουκέτο.
Η εταιρεία διαθέτει πέντε μεταλλεία στην Εύβοια, μεταλλεία στον Άγιο Ιωάννη στη Βοιωτία και στην Καστοριά, το λιγνιτωρυχείο Σερβίων στην Κοζάνη, ενώ οι μεταλλουργικές της εγκαταστάσεις βρίσκονται στη Λάρυμνα Φθιώτιδας,
Το fund με το «γνήσιο ενδιαφέρον»
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το fund που αναμένεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ είναι η Euronickel (της GSOL) που το 2018 απέκτησε τη βιομηχανία νικελίου FENI στη Βόρειο Μακεδονία και ολοκλήρωσε εκεί μια από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις. Σήμερα η Euronickel ηγείται της ευρωπαϊκής αγοράς σιδηρονικελίου. Πρόκειται για το fund που απέκτησε την βιομηχανία νικελίου FENI της Βορείου Μακεδονίας, το 2019. Το εργοστάσιο παραγωγής σιδηρονικελίου της ‘FENI’ είχε υπαχθεί σε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης τον Νοέμβριο του 2017, έχοντας χρέη άνω των 67 εκατ. ευρώ και περισσότερους από 250 πιστωτές.
Η ώρα της αλήθειας ήρθε για τη ΛΑΡΚΟ, καθώς το υπουργείο Ενέργειας αποφάσισε να αντιμετωπίσει ακόμη ένα χρόνιο πρόβλημα, με αποφασιστικότητα, επιλέγοντας να κάνει μια προσπάθεια μεταβίβασης της εταιρείας σε επενδυτή ή να της βάλει λουκέτο.
Το θετικό ωστόσο στη σημερινή συγκυρία είναι ότι η τιμή του νικελίου είναι ανοδική, λόγω της αύξησης της ζήτησης του, για την κατασκευή μπαταριών, και πληροφορίες αναφέρουν, ότι η ελληνική βιομηχανία νικελίου βρίσκεται στα ραντάρ των διεθνών ομίλων του κλάδου, καθώς η Tesla έχει ξυπνήσει το ενδιαφέρον για την αγορά νικελίου.
Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι αναμένει την «εκδήλωση γνήσιου και ικανού ενδιαφέροντος που θα διασφαλίσει τη συνέχιση της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας νικελίου της ΛΑΡΚΟ, απαλλαγμένη από τα βάρη του παρελθόντος, με βιώσιμους όρους και δημιουργία αξίας για την ελληνική οικονομία». Επίσης είπε ότι «στόχος είναι να καταλήξουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία σε ένα επενδυτικό σχήμα».
Το αρνητικό είναι ότι η ελληνική βιομηχανία είναι αντιμέτωπη με 4 μεγάλες προκλήσεις, από τις οποίες εξαρτάται η βιωσιμότητά της και το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη μονάδα στη Λάρυμνα. Οι επενδύσεις που θα απαιτηθούν, η κατάσταση της βιομηχανίας και του ορυχείου, οι δεσμεύσεις προς τους εργαζόμενους και κυρίως…το ενεργειακό κόστος. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, αναμένουν την προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ για να δουν τους ακριβείς όρους της, από τους οποίους εξαρτάται και το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί.
Η μονάδα αυτή που βρίσκεται στο Kavadarci της Βόρειας Μακεδονίας εξαγοράστηκε από την GSOL τον Ιανουάριο του 2019. Πριν από την εξαγορά, το εργοστάσιο ( που ήταν γνωστό ως FENI Industries), πέρασε μια διαδικασία αναδιάρθρωσης με την GSOL να παρουσιάζει ένα επιτυχημένο σχέδιο ως νέος επενδυτής. Σήμερα ονομάζεται Euronickel και απασχολεί περίπου 1000 άτομα και, ακολουθώντας ένα επενδυτικό πρόγραμμα 100 εκατομμυρίων ευρώ, έχει ετήσια παραγωγική ικανότητα 20.000 τόνων νικελίου με τη μορφή σιδηρονικελίου.
Θετικοί οιωνοί – ανοδικές οι τιμές νικελίου
Εκτιμήσεις της αγοράς αλλά και αρμόδιες κυβερνητικές πηγές μεταφέρουν θετικό κλίμα σε σχέση με την επικείμενη πώληση καθώς η πορεία της αγοράς νικελίου ήταν ανοδική και μέσα στον μήνα κατεγράφη υψηλό έτους άνω των 16.000 δολαρίων ο τόνος.
Επίσης και οι μακροπρόθεσμες τάσεις της αγοράς νικελίου είναι θετικές και πυροδοτούνται από την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που ανεβάζουν τη ζήτηση για κοβάλτιο και νικέλιο, πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μπαταριών.
Οι δύο διαγωνισμοί
Η ΛΑΡΚΟ θα αναζητήσει επενδυτές με δύο διαγωνισμούς έναν από τον Ειδικό Διαχειριστή και έναν από το ΤΑΙΠΕΔ. Ο διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ (που δεν έχει προκηρυχθεί ακόμη) σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορά τη μακροχρόνια παραχώρηση του μεταλλευτικού συγκροτήματος της Λάρυμνας και ο δεύτερος που προκηρύχθηκε χθες από τον Ειδικό Διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ, αφορά την πώληση των μεταλλείων της Καστοριάς και της Εύβοιας.
Όπως αναφέρει η πρόσκληση του Ειδικού Διαχειριστή, η ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το διαγωνισμό είναι η Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021. Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και θα προεπιλεγούν εκείνοι που θα πληρούν τα κριτήρια επιλογής που θα καθορίζονται βάσει του διαγωνισμού. Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού , οι προεπιλεγέντες ενδιαφερόμενοι της πρώτης φάσης θα υποβάλλουν δεσμευτική προσφορά συνοδευόμενη από εγγυητική επιστολή.
Ο διαγωνισμός που θα διενεργηθεί από τον ειδικό διαχειριστή, αφορά το ενεργητικό της ΛΑΡΚΟ και περιλαμβάνει τις παραχωρήσεις μεταλλευτικών δικαιωμάτων επί των μεταλλείων της Εύβοιας, της Φθιώτιδας (περιοχή Άγιος Ιωάννης) τα αποθέματα μεταλλευμάτων, αγροτεμάχια στην περιοχή της Λάρυμνας και στην Εύβοια, καθώς και τον κινητό και λοιπό εξοπλισμό στην περιοχή της Λάρυμνας.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία μπήκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης με αρνητικά κεφάλαια άνω των 400 εκατ. ευρώ, ζημιές το 2019 άνω των 90 εκατ. ευρώ με κύκλο εργασιών περίπου 155 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των μέτρων που ελήφθησαν για τη διάσωση της εταιρείας έως ότου προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση ήταν η περικοπή των μισθών κατά 25 %, με τον ειδικό διαχειριστή να αναφέρει πως αν δεν υπάρξει μεταβίβαση της εταιρείας θα οδηγηθεί σε λουκέτο.
Αν δεν βρεθούν ενδιαφερόμενοι ανοίγει ο δρόμος προς την πτώχευση
Με την ολοκλήρωση της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων ο διαχειριστής θα διανείμει το τίμημα που θα προκύψει από την εκποίηση των στοιχείων του ενεργητικού στους πιστωτές της εταιρείας που θα έχουν περιληφθεί στον πίνακα κατάταξης που θα καταρτιστεί.
Η Λάρκο είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης της ΔΕΗ με το σύνολο των απαιτήσεων της εταιρείας προς τη Λάρκο ανέρχεται σε 357,447 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις της βιομηχανίας ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον υπάρχει σε εκκρεμότητα το πρόστιμο για την επιστροφή της παράνομης κρατικής ενίσχυσης ύψους 105 εκατ. ευρώ που αποφάσισε το ευρωδικαστήριο καθώς και άλλα 50 εκατ. ευρώ περιβαλλοντικό πρόστιμο που βρίσκεται σε εκκρεμότητα.
Σε περίπτωση που ο πλειοδοτικός διαγωνισμός αποβεί άκαρπος προβλέπεται η επανάληψή του εντός 30 ημερών ενώ εάν αποτύχει και η δεύτερη προσπάθεια τότε τα περιουσιακά στοιχεία που δεν κατέστη εφικτό να πωληθούν θα διατεθούν ως σύνολο ή τμηματικά με ελεύθερη διαπραγμάτευση.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης τουλάχιστον του 75% του συνόλου του ενεργητικού της εταιρείας εντός δώδεκα μηνών από τη θέση της σε ειδική εκκαθάριση, ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να υποβάλει αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου