Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Την επιχορήγηση της ΛΑΡΚΟ με 17 εκατ. ευρώ αποφάσισε το ΥΠΕΝ για την εκπλήρωση της διαδικασίας της ειδικής διαχείρισης...

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΥΠΕΝ, “η επιχορήγηση δίνεται για την κάλυψη των δαπανών για την εκπλήρωση της διαδικασίας της ειδικής διαχείρισης, καθώς και των λειτουργικών δαπανών της εταιρείας, για τη συνέχιση της δραστηριότητάς της, που θα προκύψουν από τη θέση της σε ειδική διαχείριση και μέχρι το πέρας αυτής”, με τη διατύπωση να αναπαράγει ουσιαστικά το περιεχόμενο του αρ. 21 του ν. 4664/20 (ΦΕΚ 32 Α΄).

 

 

 

Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την τροπολογία που κατέθεσαν από κοινού το Φεβρουάριο του 2020 οι Υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος αναφέρονταν ότι “το κόστος της ειδικής διαχείρισης και οι λειτουργικές δαπάνες της εταιρείας, για τη συνέχιση της δραστηριότητάς της, εκτιμώνται στο ποσό των 35 εκατ. ευρώ περίπου’’.

Το αίτηµα για την καταβολή της επιχορήγησης στη ΛΑΡΚΟ υποβλήθηκε από τη ∆/νσης Μεταλλευτικών, Ενεργειακών & Βιοµηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΝ πριν από δυο μήνες, και συγκεκριμένα στις 12 Φεβρουαρίου. Όμως, αρχικά, προέκυψε διάσταση απόψεων μεταξύ του Διατάκτη και του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών σχετικά με το αίτημα για δέσμευση πίστωσης ποσού 17 εκατ. ευρώ για την επιχορήγηση της ΛΑΡΚΟ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του έτους 2021. Τελικά, πριν από λίγες ημέρες δόθηκαν οι απαιτούμενες έγγραφες εντολές του Διατάκτη για εκτέλεση του αιτήματος για την επιχορήγηση, με αποτέλεσμα χθες να υπογραφεί και επισήμως η σχετική απόφαση.

Με τα 17 εκατ. ευρώ η ΛΑΡΚΟ θα καλύψει λειτουργικές δαπάνες για το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της τελικής φάσης του διαγωνισμού για τη διεκδίκηση του εργοστασίου και των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των μεταλλείων. 

Όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ στα τέλη Μαρτίου, στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τη μίσθωση του μεταλλευτικού εργοστασίου στη Λάρυμνα, των μεταλλείων στη Λάρυμνα και το Λούτσι και μεταλλευτικών δικαιωμάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία μισθώνονται στη ΛΑΡΚΟ, προκρίθηκαν τα εξής επενδυτικά σχήματα 

 

                    (με αλφαβητική σειρά) :

 

 

1) COMMODITY & MINING INSIGHT IRELAND LIMITED

2) GEK TERNA S.A. - AD HOLDINGS AG

3) MYTILINEOS S.A.

4) SOLWAY INVESTMENT GROUP LIMITED

5) THARISA PLC

6) TRAFIGURA GROUP Pte Ltd.

 


Η απόφαση του ΥΠΕΝ


 Γιάννα Παπαδημητρίου


Απο: energypress.gr

 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους