Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

ΑΠΑΞΙΩΣΗ - ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΣ - ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ

Στο ηλεκτρονικό  μας ταχυδρομείο λάβαμε και δημοσιεύουμε:

 Η Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς σιδηρονικελίου στο κόσμο και η μοναδική στην Ε.Ε.  Δραστηριοποιείται πάνω από μισό αιώνα στην εξόρυξη εγχώριων λατεριτικών μεταλλευμάτων στα ιδιόκτητα Μεταλλεία της Εταιρείας που βρίσκονται στους Νομούς Ευβοίας, Βοιωτίας, Καστοριάς και Κοζάνης και την παραγωγή κράματος σιδηρονικελίου στo μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα του Νομού Φθιώτιδας, με την  Έδρα της Εταιρίας να βρίσκεται στο Μαρούσι Αττικής. Η μετοχική σύνθεση της Εταιρίας είναι η εξής: 55,19% Ελληνικό Δημόσιο, 33,36 % Εθνική Τράπεζα και 11,45 % ΔΕΗ.

Οι δυνατότητες παραγωγής του εργοστασίου μπορεί να φτάσουν και τους 20.000τν/έτος σιδηρονικελίου, δηλαδή  με μέση τιμή μηνός ΙΟΥΛ 2021  στις 19.500$/τν τελικού προϊόντος, μπορεί να έχει έναν ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξεως των 390 εκ. € περίπου, με σταθερές πωλήσεις και  πελάτες  τους  μεγαλύτερους  παραγωγούς ανοξείδωτου χάλυβα στο κόσμο που εμπιστεύονται το προϊόν της, αφού θεωρείται μοναδικό λόγω της παντελούς απουσίας άνθρακα.

Οι εργαζόμενοι της Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ είμαστε βιομηχανικοί εργάτες πλήρως εξειδικευμένοι και απασχολούμαστε σε σκληρές και αντίξοες συνθήκες... 

 

 

 

χειμώνα καλοκαίρι, μέσα στο εργοστάσιο           και έξω στα Μεταλλεία.

Το τίμημα αυτής της μακρόχρονης προσπάθειας είναι βαρύ από πλευράς εργαζομένων, μιας και στην 60χρονη ιστορία της ΛΑΡΚΟ, μετράμε δεκάδες θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα. Οι μισθοί είναι καθηλωμένοι και στάσιμοι από το 2007, χωρίς καμία αύξηση και χωρίς μισθολογικές ωριμάνσεις και με όλες τις μισθολογικές περικοπές (πάνω από 25%) που μας επιβλήθηκαν με το άρθρο 21 του ν. 4664. Νόμος που ψηφίστηκε από τη κυβέρνηση της ΝΔ τον ΦΕΒ 2020 με κύριο σκοπό τον διαμελισμό της Γ.Μ.Μ.Α. Ε. ΛΑΡΚΟ και την μετέπειτα πώληση της σε κομμάτια, χωρίς καμία πρόβλεψη για το προσωπικό της και με ακραίες απόψεις «ότι έτσι πρέπει να γίνει».

Οι ευθύνες της Πολιτείας απέναντι στη Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ και στο προσωπικό της είναι τεράστιες, καθώς μέσω των εκάστοτε κυβερνήσεων της χώρας και εκλεγμένων βουλευτών, διαχρονικά, διοριζόταν από τη Πολιτεία Διοικήσεις με γνώμονα τις κομματικές τοποθετήσεις και τις πολιτικές σκοπιμότητες, οδηγώντας τη στη σημερινή εικόνα απαξίωσης, με συσσωρευμένα προβλήματα από λάθος επιλογές κυβερνήσεων και ανίκανων Διοικήσεων. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα κακών επιλογών μία από πλευράς Πολιτείας και μία από πλευράς Διοίκησης είναι :

1.       Η ΛΑΡΚΟ, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρισμού στη χώρα, ενώ επί αρκετά χρόνια έκανε χρήση της ίδιας σύμβασης με αυτή του Αλουμινίου της Ελλάδος και η τιμή για τους δύο καθοριζόταν με υπουργικές αποφάσεις, το Μάρτιο του 2006, αυτό αλλάζει με κυβερνητικές οδηγίες και η Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ αρχίζει να χρεώνεται με πολύ ακριβότερο τιμολόγιο.  Αυτή η αλλαγή ήταν καταστροφική για την μετέπειτα πορεία της Εταιρίας, διπλασίασε σχεδόν το ετήσιο κόστος του λογαριασμού προς τη ΔΕΗ, από τα  27 εκ. €   στα 52 εκ. €, δημιουργώντας έτσι τις τεράστιες λογιστικές οφειλές.  

2.       Το γνωστό σε όλους πλέον (hedging), δηλαδή της αντιστάθμισης κινδύνου με σκοπό τάχα την εξασφάλιση σταθερής ρευστότητας στη Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ, όπου η τότε Διοίκηση κλείδωσε μελλοντικές παραγωγές με σταθερή τιμή πώλησης στα 18.000&/τν νικελίου ενώ οι τιμές του προϊόντος έφτασαν στα 52.000$/τν.  Και σε αυτή τη περίπτωση η Εταιρία έχασε την τριετία 2006-2008 περίπου 400εκ.€ και εμφάνισε ζημιές από πράξεις hedging για το 2006 75,5 εκ.,  το 2007  238 εκ.  και 85 εκ. το 2008.  Το αποκορύφωμα όλου αυτού ήταν όταν το Ελληνικό Δημόσιο τις επέβαλε και πρόστιμο για όλες αυτές τις ζημιές άσχετα εάν αργότερα η Εταιρία δικαιώθηκε.

Αποτέλεσμα άστοχων πολιτικών επιλογών και κακοδιαχείρισης, είναι η σημερινή εικόνα της Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ, δηλαδή μιας καταχρεωμένης Εταιρίας με τεράστια προβλήματα, που κανείς δεν μπορεί πλέον να διαχειριστεί και μέσω της τροπολογίας γίνεται προσπάθεια διαμελισμού της,  ώστε  να ξεχάσουμε τον τρόπο με τον οποίο ασκούσαν Διοίκηση σε Εταιρίες όπως

η Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ.

Είναι ώρα η Πολιτεία να σταθεί στο πλάι μας χωρίς περιστροφές, να αναλάβει το μέρος της ευθύνης που της αναλογεί, ώστε να προχωρήσουμε μπροστά με στόχο την επίτευξη επωφελών λύσεων για την Εταιρία και όλων εμάς.

Ο Αγώνας μας είναι ενάντια στην ΑΝΕΡΓΙΑ που μας χτυπά την πόρτα και στον εργασιακό μεσαίωνα που έρχεται στη χώρα.

Βοηθήστε μας να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλά, να δημιουργήσουμε πλούτο για τη χώρα, για τις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιείται η Εταιρία μας, για τις οικογένειες μας.

 

Το παραπάνω κείμενο μας το έστειλε εργαζόμενος στη Λάρκο.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους