Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Τον Οκτώβριο οι Δεσμευτικές Προσφορές για την ΛΑΡΚO

Το ΤΑΙΠΕΔ απέστειλε στους ενδιαφερόμενους επενδυτές για τη ΛΑΡΚΟ τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν στην υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Κατά τα φαινόμενα, το Ταμείο

Αποκρατικοποιήσεων θα ορίσει προθεσμία για την κατάθεση των προτάσεων των επενδυτών περί τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ δύο εβδομάδες νωρίτερα, εκτιμάται πως θα διενεργηθεί από τον Ειδικό Διαχειριστή και ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της ΛΑΡΚΟ στα μεταλλεία Εύβοιας, Φθιώτιδας, Αγίου Ιωάννη Βοιωτίας και Καστοριάς, ήτοι, τα στοιχεία ενεργητικού που έχουν περιέλθει στην κυριότητά του.

Επισημαίνεται πως τα σχετικά κείμενα για τις συμβάσεις μίσθωσης των στοιχείων ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ που ανήκουν τώρα στο ΤΑΙΠΕΔ, συντάχθηκαν και ενεκρίθησαν από τη Διοίκηση του Ταμείου.

 

 

 

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την τελική φάση του διαγωνισμού που είναι η υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Τα επενδυτικά σχήματα που συμμετέχουν στους ανωτέρω διαγωνισμούς ανέρχονται σε έξι και είναι τα εξής:

1. COMMODITY & MINING INSIGHT IRELAND LIMITED

2. GEK TERNA S.A. - AD HOLDINGS AG

3. MYTILINEOS S.A.

4. SOLWAY INVESTMENT GROUP LIMITED

5. THARISA PLC

6. TRAFIGURA GROUP Pte Ltd

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι απώτερος στόχος των δύο διαγωνισμών είναι να προκύψει ένας κοινός πλειοδότης. Όσον αφορά στο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα μεταλλεία, όπως και τα κοιτάσματα νικελίου και κοβαλτίου είναι υψηλό, καθώς πρόκειται για ορυκτούς πόρους που χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, σε συσσωρευτές για την αποθήκευση ενέργειας, αλλά και στα κινητά τηλέφωνα. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, η αξία των αποθεμάτων νικελίου εκτιμάται στα περίπου 20 δισ. δολάρια.

Όσον αφορά στα αρνητικά της υπόθεσης, το εργοστάσιο της Λάρυμνας απαιτεί μεγάλες επενδύσεις ώστε να θεωρηθεί ότι συμπλέει με την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία. Τέλος, ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού προβλέπεται να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας του, με το υπόλοιπο να προτείνεται να αποχωρήσει με την καταβολή αποζημίωσης, ή να έχει ήδη κατοχυρώσει δικαίωμα σύνταξης.

 

Απο: energia.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους