Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ - «Αίτημα συνάντησης για ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό»

Στο ηλεκτρονικό  μας ταχυδρομείο λάβαμε και δημοσιεύουμε:    


Αρ. Πρ. – 16 - ΛΑΡΥΜΝΑ 12/09/2021

Προς:

  1. Ειδική Διαχείριση ΓΜΜΑΕ ΛΑΡΚΟ

  2. Διεύθυνση ΣΕΛ ΓΜΜΑΕ ΛΑΡΚΟ

  3. Γιατρό εργασίας ΣΕΛ ΓΜΜΑΕ ΛΑΡΚΟ

  4. Αρμόδια τμήματα ΣΕΛ ΓΜΜΑΕ ΛΑΡΚΟ


Κοινοποίηση:

Εργαζομένους ΣΕΛ  ΓΜΜΑΕ ΛΑΡΚΟ


Θέμα: «Αίτημα συνάντησης για ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό».


Κύριοι

Μέσα σε ένα χρόνο είδαν πολλά τα μάτια των εργαζομένων. Είδαμε συναδέλφους και γνωστούς να νοσούν, να νοσηλεύονται, να μπαίνουν σε ΜΕΘ, να πεθαίνουν. Είδαμε να μπαίνουν σε ομαδική καραντίνα ολόκληρη πόλη, τμήματα του εργοστασίου. Και αυτό να λειτουργεί οριακά από έλλειψη προσωπικού. 

Ανεξάρτητα από τις επιμέρους, τα μέτρα πού πήρε η ΛΑΡΚΟ μετά από αίτημα όλων των Σωματείων που δραστηριοποιούνται σε αυτή αποδείχθηκαν ουσιαστικά και αποτελεσματικά σε μεγάλο βαθμό, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για ολόκληρη την περιοχή μας. Χωρίς αυτά η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη.

 

 

 

 

 


Αντιμετωπίστηκε με επιτυχία μία δύσκολη κατάσταση διότι στα συλλογικά αιτήματα των εργαζομένων, με ευθύνη του εργοδότη πάρθηκαν  μέτρα για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς να επιβαρύνονται παραπέρα οι εργαζόμενοι  σε μία  δύσκολη οικονομικά περίοδο.  Η δωρεάν συλλογική αντιμετώπιση με ουσιαστικά μέτρα πρόληψης, παρόλο τις αδυναμίες, επιβεβαιώθηκε στην πράξη ως η σοφότερη και η πιο αποτελεσματική. Έσωσε ζωές. 


Με ευθύνη της Κυβέρνησης μέχρι σήμερα δεν πάρθηκε κανένα μετρό για επάνδρωση του ΕΣΥ, για αποσυμφόρηση στους χώρους συνωστισμού και διασποράς, για ουσιαστική ενημέρωση από επιστημονικό προσωπικό για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Με αντιεπιστημονικό και επιβλητικό τρόπο, μέσα από απαράδεκτες νομοθετικές πράξεις προσπαθεί να φορτώσει τις πολιτικές εγκληματικές ευθύνες στους εργαζόμενους.


Διαχωρίζοντας μας σε «εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους» προσπαθεί να «βασιλέψει» αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις και τις ζωές που χάνονται.  Παράλληλα χωρίς να δίνει ένα ευρώ για την επάνδρωση του ΕΣΥ, για ουσιαστικά και συνολικά μέτρα προστασίας, προωθεί συμφέροντα ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και κλινικών, εξοικονομεί από την δημόσια υγεία κονδύλια που θα δώσει ως «ζεστό» χρήμα στο ιδιωτικό κεφάλαιο. 


Η ευθύνη της ΛΑΡΚΟ και του κάθε εργοδότη δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από αυτούς τους απαράδεκτους ταξικούς, αντιεπιστημονικούς και μη αποτελεσματικούς νόμους. 


Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, το επόμενο διάστημα προβλέπεται αύξηση των κρουσμάτων.  Οι χώροι εργασίας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ γενικά είναι μικροί και ακατάλληλοι για να μπορέσουν να τηρηθούν οι απαιτούμενες αποστάσεις και οι κανονικές άδειες, μετά από δική σας προτροπή εξαντλήθηκαν πρόωρα.


Αν δεν υπάρχει πλήρης προληπτικός έλεγχος όλων των εργαζομένων από τώρα μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση ανά πάσα ώρα και στιγμή. Πριν να είναι αργά σας καλούμε να «βαδίσουμε» με την πεπατημένη του προηγούμενου  διαστήματος και πάνω σε αυτή να διορθωθούν αδυναμίες που είχε. 


Με την ανακοίνωση σας (αριθ. 56) επί της ουσίας υιοθετείτε τη «λογική» της Κυβέρνησης, του διαχωρισμού και της «ατομικής ευθύνης». Απεμπολείτε τη δική σας ευθύνη για συνολικά μέτρα υγιεινής στο χώρο εργασίας. Δεν ξεμπερδεύει κανείς με μια ανακοίνωση. Την ευθύνη   την έχει η κυβέρνηση και στο χώρο εργασίας ο εργοδότης.


Αναφέροντας ορισμένα από τα προβλήματα που εντοπίζουμε, σας προτείνουμε:

1. Η πλειοψηφία των εργαζομένων που δεν έχουν εμβολιαστεί, δεν είναι  ούτε αρνητές του κοροναϊού, ούτε του εμβολιασμού. Είναι επηρεασμένοι από το κομφούζιο που υπάρχει με ευθύνη της κυβέρνησης ως προς τα εμβόλια και τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κατάσταση συνολικά. Είναι φοβισμένοι ως προς τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που μπορεί να έχει το εμβόλιο στην υγεία τους και αυτό το σεβόμαστε. 

Καλούμε τα μέλη μας να εμβολιαστούν. Τα εμβόλια είναι επίτευγμα της επιστήμης που έχουν σώσει δισεκατομμύρια ζωές διαχρονικά, έχουν εξαφανίσει ασθένειες με τεράστιες επιπτώσεις. Για να πειστεί όμως ο οποιοσδήποτε επιφυλακτικός χρειάζεται από ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό η κατάλληλη ενημέρωση που θα απαντά τεκμηριωμένα στα ερωτήματα, στους μύθους, στους προβληματισμούς. 

Σε αυτή τη βάση προτείνουμε,  με το γιατρό εργασίας, με τους γιατρούς του ιατρείο της ΛΑΡΚΟ, ακόμη και με έξτρα ειδικευμένους επιστήμονες να διοργανωθούν με ευθύνη της ΛΑΡΚΟ προγραμματισμένες ενημερώσεις - συζητήσεις (με την μορφή του υποχρεωτικού σεμιναρίου στα πλαίσια υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία) σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλες τις βάρδιες. (Προσφερόμενοι χώροι  υπάρχουν π.χ. κινηματογράφος ή υπαίθρια) . 


2. Το προηγούμενο διάστημα το αίτημα των Σωματείων και η προτροπή από την ίδια τη ΛΑΡΚΟ στην έναρξη κάθε βάρδιας να κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι δωρεάν Rapid test στα ιατρεία της, αποδείχτηκε ότι είναι ουσιαστικό και αποτελεσματικό μέτρο. 

Σε αυτή τη βάση προτείνουμε  υποχρεωτικό δωρεάν Rapid test στα ιατρεία της ΛΑΡΚΟ για όσους συναδέλφους δεν έχουν πραγματοποιήσει το εμβόλιο. 

Παράλληλα προτείνουμε να υπάρχει  δυνατότητα και να πραγματοποιούνται δωρεάν Rapid test σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Με προτροπή ( όχι εξαναγκασμό) από τη ΛΑΡΚΟ η οποία θα τονίζεται ανάλογα με την υγειονομική κατάσταση που θα επικρατεί να πραγματοποιούνται δωρεάν Rabbids σε όλους τους εργαζόμενους. Έτσι μόνο θα καταγράφεται η υγειονομική κατάσταση και θα υπάρχει η δυνατότητα να παίρνονται έγκαιρα τα ανάλογα μέτρα. 

Ο απαράδεκτος αποκλεισμός από το δημόσιο σύστημα υγείας για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ο  εξαναγκασμός να πληρώνουν ιδιωτικά διαγνωστικά, δεν συμβάλλει σε καμία περίπτωση στο ιερό σκοπό του εμβολιασμού. Αποδείχτηκε στους υγειονομικούς. Ο φόβος δε σπάει με διατάγματα, αναστολές εργασίας και τιμωρίες. Η κυβέρνηση την ώρα που καταγράφουμε 13.000 νεκρούς, την ώρα που γεμίζουν ξανά οι ΜΕΘ, κατάφερε να έχει εκτός υπηρεσίας ένα μεγάλο μέρος εργαζομένων σε αυτόν τον κλάδο που πάσχει από 10καδες χιλιάδες προσλήψεις. 

Πέρα από αυτό, επιβαρύνεται η οικονομική κατάσταση που βιώνουν ήδη οι εργαζόμενοι στην ΛΑΡΚΟ, τόσο από τις περικοπές που πραγματοποιήθηκαν, όσο και από τις γενικές σαρωτικές αυξήσεις σε ρεύμα, καύσιμα και προϊόντα πλατιάς κατανάλωσης που ήδη άρχισαν. 40 και 50 ευρώ το μήνα σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, συν τα έξοδα μετακίνησης προς αυτά, δεν περισσεύουν σε κανέναν.


Σε αυτή τη βάση επιδιώκοντας έναν ουσιαστικό  διάλογο σας καλούμε να ορίσετε ημερομηνία και ώρα συνάντησης. Αναμένουμε απάντηση σας. 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους