Στην πρώτη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση της φετινής χρονιάς εξελίχθηκε η χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, έξω από το υπουργείο Οικονομικών στην οδό Νίκης, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης. Στο πλευρό των απεργών, που αγωνίζονται να κρατήσουν τις δουλειές τους αλλά και τα σπίτια τους, βρέθηκαν εκατοντάδες εργαζόμενοι, σωματεία και φορείς, από διαφορετικούς κλάδους και περιοχές της Ελλάδας, στέλνοντας το μήνυμα «ο αγώνας μας είναι και δικός σας».
Αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, συμβασιούχοι στην καθαριότητα του υπουργείου Οικονομικών, εργάτες από τα Πετρέλαια Καβάλας, τη Νηματουργία Βαρβαρέσος στη Νάουσα, την προβλήτα της Cosco στον Πειραιά, που επίσης βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, πήραν τον λόγο στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στον δρόμο και διαδήλωσαν μαζί με τους απεργούς. «Στης Cosco την προβλήτα, στης ΛΑΡΚΟ το καμίνι, αυτή η πολιτική τα σπίτια μας τα κλείνει», «Με αίμα και ιδρώτα δένουμε τ’ ατσάλι, θα τους σταματήσουμε μ’ ενότητα και πάλη», «Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες», ήταν κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν, ενώ το κλίμα ήταν μαχητικό, οργισμένο αλλά αισιόδοξο.
Βασικά αιτήματα των σωματείων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, από το εργοστάσιο Λάρυμνας και τα μεταλλεία σε Βοιωτία, Εύβοια, Καστοριά και Κοζάνη, είναι η διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της επιχείρησης και η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας με όλα τα δικαιώματα. Αν εφαρμοστεί το σχέδιο εκκαθάρισης και πώλησης στους υποψήφιους επενδυτές, οι 1.080 εργαζόμενοι και 4.000 εργολαβικοί πρέπει να απολυθούν, ενώ 300 οικογένειες θα ξεσπιτωθούν, αφού οι όροι του διαγωνισμού εκποίησης απαιτούν να εγκαταλείψουν και τους οικισμούς όπου διαμένουν.
Η κυβέρνηση δεν δίνει καμία διασφάλιση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, παρά υπόσχεται ότι κάποιοι λίγοι θα επαναπροσληφθούν, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ώστε το εργοστάσιο να παραδοθεί εν λειτουργία. Οσο για τους εκατοντάδες εργαζομένους σε κρίσιμες ηλικίες, άνω των 50 ετών, η μόνη υπόσχεση είναι... κάποια προσωρινά προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και επιδοτούμενα σεμινάρια για μακροχρόνια ανέργους.
Μετά τη δυναμική συγκέντρωση αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και εκπροσώπους της ειδικής διαχείρισης και του ΤΑΙΠΕΔ. Ο υπουργός, χωρίς να δεσμευτεί για κάτι, είπε απλώς ότι δεν θα γίνουν απολύσεις ώς το τέλος του Φεβρουαρίου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, αλλά θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.
«Η δυναμικότητα που αναπτύχθηκε φαίνεται να τους πιέζει», είπε βγαίνοντας από τη συνάντηση ο πρόεδρος του σωματείου της Λάρυμνας, Παναγιώτης Πολίτης. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν τους έδωσε τίποτα χειροπιαστό, αλλά δεσμεύτηκε να τους ενημερώνει σε εβδομαδιαία βάση. «Προς το παρόν κρατάμε αυτό που μας έχουν πει: Θέλουν να μας απολύσουν όλους και να κλείσουν τη ΛΑΡΚΟ. Ο,τι καλές προθέσεις και να λένε ότι έχουν, στην ερώτηση "διασφαλίζετε;" μας λένε "όχι". Ομως οι εργαζόμενοι, τα παιδιά μας κάτω στις πόλεις μας, έδωσαν την απάντηση. Η ΛΑΡΚΟ θα διασφαλιστεί, θα εργαζόμαστε όλοι, θα συνεχίσουμε να κάνουμε το χώμα ατσάλι, θα πάρουμε σύνταξη όταν έρθει η ώρα από τη ΛΑΡΚΟ, δεν θα υποχωρήσουμε. Συνεχίζουμε», κατέληξε ο πρόεδρος του σωματείου, απευθύνοντας νέο κάλεσμα σε ανοιχτή σύσκεψη στην Κυριακή 13 Φεβρουαρίου στις 10.30, στη Λάρυμνα, για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.
Στόχος είναι η σύσκεψη να πάρει χαρακτηριστικά παλλαϊκού συλλαλητηρίου ή όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «το παραθαλάσσιο χωριό 1.000 κατοίκων να κατεβεί πέντε πόντους, η θάλασσα να πάει στο βουνό». Ηδη τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Μετάλλου προσανατολίζονται σε νέα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 26 Φεβρουαρίου και διοργάνωση πανελλαδικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα, σε συντονισμό με άλλους κλάδους.
Aπο: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου