(από το Βήμα της Κυριακής)
Σε δύο κατηγορίες χωρίζει το υπουργείο Οικονομικών τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής και ληξιπρόθεσμων οφειλών για την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας. Σε αυτές που θεωρούνται πλημμέλημα και σε εκείνες που είναι κακούργημα και θα...
οδηγούνται αμέσως στη Δικαιοσύνη. Ανάλογα με την περίπτωση πλημμέλημα θεωρούνται περιπτώσεις φοροδιαφυγής όπου τα ποσά που δεν έχουν δηλωθεί στην Εφορία είναι λιγότερα των 75.000 ευρώ ή 150.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση θεσπίζει με νόμο τη δυνατότητα να δημοσιοποιεί ονόματα επιτηδευματιών και πολιτών για περιπτώσεις έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων καθώς και για μη έκδοση αποδείξεων που οδηγούν σε σημαντική απόκρυψη φορολογητέας ύλης. Παράλληλα, στη δημοσιότητα θα δίνονται τα ονόματα ληξιπρόθεσμων οφειλετών στην περίπτωση που τα χρέη τους προς το Δημόσιο ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ για διάστημα πάνω από ένα έτος.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αύριο κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προκειμένου να εφαρμοστεί άμεσα και να γεμίσουν ως το τέλος του έτους τα δημόσια Ταμεία. Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δ. Κουσελάς, αρμόδιος για την πορεία των εσόδων του κράτους, προσδοκά σημαντικά εισπρακτικά οφέλη από την εφαρμογή του νέου νόμου που δίνει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα οι επιτηδευματίες να αποδώσουν τον ΦΠΑ σε μηνιαίες δόσεις και να μη βρεθούν ενώπιον των δικαστηρίων ή στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων.
Πότε θα εφαρμόζεται
Στην περίπτωση των ανακριβών φορολογικών δηλώσεων ή για μη υποβολή δήλωσης και εφόσον το εισόδημα που έχει αποκρυβεί δεν ξεπερνά τις 150.000 ευρώ το εν λόγω αδίκημα θα θεωρείται πλημμέλημα και το Αυτόφωρο θα εφαρμόζεται όταν ο φορολογούμενους δεν συμβιβαστεί με την Εφορία, προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια και απορριφθεί η προσφυγή του. Μάλιστα, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, το αδίκημα θα πρέπει να έχει διαπραχθεί τουλάχιστον τέσσερις μήνες πριν από την επιβολή του Αυτοφώρου. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση όπου το ποσό της φοροδιαφυγής είναι πάνω από 150.000 ευρώ; Σε αυτήν την περίπτωση το Αυτόφωρο θα εφαρμόζεται άμεσα καθώς θεωρείται κακούργημα καθώς θα παρεμβαίνει ο οικονομικός εισαγγελέας και θα ασκείται αμέσως ποινική δίωξη με εντολή προφυλάκισης και ορισμού τακτικής δικασίμου.
Πολύ πιο εύκολα θα εφαρμόζεται το Αυτόφωρο στην περίπτωση μη απόδοσης ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων καθώς το όριο πάνω από το οποίο κινδυνεύει κανείς να βρεθεί κρατούμενος διαμορφώνεται στις 75.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, για ποσά ως 75.000
ευρώ ισχύει το Αυτόφωρο με τη διαδικασία που ακολουθείται για πλημμέλημα, δηλαδή αφού λάβει ο επιτηδευματίας προθεσμία δύο μηνών και εκδοθεί απορριπτική απόφαση στην προσφυγή του από το δικαστήριο. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να δώσει ειδική εντολή ελέγχου και να προχωρήσει το Αυτόφωρο εντός 48 ωρών ακόμη και αν το ποσό της φοροδιαφυγής είναι πολύ πιο κάτω από τις 75.000 ευρώ. Για ποσά άνω των 75.000 ευρώ το Αυτόφωρο εφαρμόζεται άμεσα καθώς θεωρείται κακουργηματική πράξη. Τέλος, το Αυτόφωρο θα εφαρμόζεται από το 1ο ευρώ φοροδιαφυγής στις περιπτώσεις έκδοσης πλαστών ή εικονικών στοιχείων.
Ακόμη, αυξάνονται οι πλημμεληματικές ποινές της μη καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, ενώ οι κακουργηματικές ποινές που σχετίζονται με φοροδιαφυγή (πλην των ληξιπροθέσμων) από κάθειρξη ως δέκα έτη αυξάνονται σε κάθειρξη ως είκοσι έτη. Διευκρινίζεται ότι η ποινική δίωξη δεν αρχίζει για καμία από τις περιπτώσεις των αδικημάτων αυτών, αν αυτός κατά του οποίου πρόκειται να ασκηθεί η ποινική δίωξη έχει βέβαιη και εκκαθαρισμένη απαίτηση, κατά του Δημοσίου, ποσού ίσου ή μεγαλύτερου από αυτό για το οποίο διώκεται.
ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΜΕ 20 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ
Στα πλημμελήματα της φοροδιαφυγής προβλέπεται ότι δεν χωράει μετατροπή ή αναστολή εκτέλεσης της ποινής σε περίπτωση δεύτερης και κάθε περαιτέρω υποτροπής στα πλημμελήματα αυτά.Η μετατροπή της ποινής,στην περίπτωση αυτή, προβλέπεται να γίνεται με ελάχιστο ποσό ανά ημέρα εξαγοράς τα 20 ευρώ,αντί των 3 ευρώ που ισχύει σήμερα,ανώτατο δε ποσό εξαγοράς ορίζονται τα 100 ευρώ.Τέλος,προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, προκειμένου για υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, αν η αξία των ωφελημάτων για τον υπάλληλο υπερβαίνει τις 73.000 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου