Δρ. Δασολογίας κι Φυσικoύ Περιβάλλοντος
Διαβάζοντας κανείς τα επερχόμενα μέτρα του Μνημονίου Νο4 καταλαβαίνει ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί είναι... "γατάκια" μπροστά σε αυτά που πρόκειται να ληφθούν είτε προγραμματισμένα, είτε...
απρογραμμάτιστα, μέχρις ότου σταματήσουν να ανασύρονται σκελετοί χρεών από τα ξεχασμένα δημοσιονομικά ντουλάπια της χώρας μας.
Αν και στο στάδιο της βίαιας προσαρμογής σε μια νέα ισορροπία που βρισκόμαστε σήμερα, η απειλή των νέων μέτρων είναι εφιάλτης για όλους μας, ωστόσο δεν θα πρέπει να παραλείψουμε μερικές θετικές παράπλευρες συνέπειες, όπως ο περιορισμός των φαινομένων κερδοσκοπίας (λόγω της αναγκαστικής μείωσης των τιμών που επιφέρει η ραγδαία πτώση της κατανάλωσης) σε πολλά είδη προϊόντων και υπηρεσιών - φαινομένων που γεννήθηκαν και γιγαντώθηκαν μετά την υιοθέτηση του ευρώ, ιδίως σε προϊόντα χαμηλής αξίας (και κατά κανόνα ευρείας κατανάλωσης).
Η αντίδραση στα νέα μέτρα είναι εν πολλοίς δικαιολογημένη, εφ'όσον πρόκειται για κούρεμα χαμηλών συντάξεων και μισθών. Από την άλλη, όμως, η παγιωμένη αντίληψη ενός Κράτους που γεννά ελλείμματα και ζει με δανεικά, θα πρέπει κάποτε να αλλάξει. Η αποδοχή των μέτρων δύσκολα θα προχωρήσει εάν επικρατεί η αντίληψη (όχι χωρίς έρεισμα) ότι οι θυσίες γίνονται για να συνεχίσουν κάποιοι να πίνουν στην υγεία των κορόιδων, συμπεριλαμβανομένων των κάθε λογής τζαμπατζήδων. Και δεν εννοώ εκείνους που δεν πληρώνουν εισιτήρια ή διόδια, γιατί βλέπουν ότι το εν λόγω ετήσιο κόστος είναι παράλογο και δυσανάλογο με το εισόδημά τους, αλλά εκείνους που απολαμβάνουν απαράδεκτα προνόμια (π.χ. πληρώνουν διόδια από την τσέπη τους οι πολιτικοί ή οι στρατιωτικοί;), εκείνους που φοροδιαφεύγουν, τις μεγάλες επιχειρήσεις που δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές εκβιάζοντας με απολύσεις κ.λπ. Αναφέρθηκε η εκτίμηση για 25% αδήλωτης εργασίας, που αντιστοιχεί σε απώλεια εσόδων 85 δισ.ευρώ (ΣΕΠΕ, 22/2/11). Αν το ποσό αυτό δεν είναι υπερβολικό ή λάθος, τότε και οι ασφαλιστικές εισφορές θα μπορούσαν να μειωθούν δραστικά (συμβάλλοντας και στην ανταγωνιστικότητα), και η άσπρη τρύπα των ασφαλιστικών φορέων θα βελτίωνε τα δημοσιονομικά μεγέθη...
Τώρα, ανάμεσα στα θετικά της εβδομάδας αυτής, να αναφέρουμε το πακέτο 130 εκατ.ευρώ που θα δοθεί στις Περιφέρειες για δράσεις σχετικές με την απασχόληση, καθώς και τη σύνταξη Δασικών Χαρτών σε 11 Νομούς της Χώρας (Αρκαδίας, Αχαϊας, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσ/νίκης, Ιωαννίνων, Λακωνίας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πιερίας & Χαλκιδικής), μέσα από ένα πακέτο 8 μελετών προϋπολογισμού 35,4 εκατ.ευρώ, με προκήρυξη που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η Κτηματολόγιο Α.Ε. Έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι, χωρίς τη σύνταξη και κύρωση των Δασικών Χαρτών στην Ελλάδα, οι δυνατότητες αξιοποίησης και εκμετάλλευσης της δημόσιας περιουσίας είναι πολύ περιορισμένες.
Απο:fimotro
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου