Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Λεφτά υπάρχουν για εξαγορές και συμμετοχές σε ΔΕΚΟ


                                                                               Του Γιώργου Κράλογλου

Στο χέρι της κυβέρνησης και μόνο είναι η θετική στόχευση και ιδίως η εξέλιξη του προγράμματος αποκρατικοποίησης όπως και η προσέλκυση ουσιαστικών επενδύσεων και σοβαρών κεφαλαιούχων για τις ελληνικές ΔΕΚΟ και την κρατική περιουσία. Κεφάλαια υπάρχουν και η πρόθεση να επενδυθούν στην Ελλάδα είναι δεδομένη και αμείωτη εδώ και μια τετραετία τουλάχιστον.



Τώρα μάλιστα που οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βορ. Αφρική είναι αλυσιδωτές και απρόβλεπτες, οι επενδύσεις στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκτούν πρόσθετη σημασία. Άλλωστε οι ανακατατάξεις στην Ανατολική Ευρώπη και τα γειτονικά Βαλκάνια τρέχουν και δεν μπορούν να αναμένουν τις εξελίξεις στην Αφρική και τη Μ. Ανατολή.

Η οικονομική κρίση που περνάει η χώρα και οι αρνητικές προϋποθέσεις για φορολογικά κυρίως κίνητρα (που βεβαίως και αποτελούν κορυφαίο πρόβλημα για την παραπέρα υγεία κάθε επιχείρησης) είναι ασφαλώς ανασταλτικός παράγων αλλά όχι σε μέγεθος που να περιορίζουν το επενδυτικό και αγοραστικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές ΔΕΚΟ.

Στα παραπάνω συνοψίζονται θέσεις που συγκέντρωσε το Capital.gr σε συζητήσεις που είχε με εκπροσώπους κεφαλαιούχων και με μεγάλα δικηγορικά γραφεία που εκπροσωπούν συμφέροντα Ευρωπαϊκών, Καναδικών, Αμερικάνικων, Αραβικών, Κινέζικών και Ισραηλινών Ομίλων.

Τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν στις συζητήσεις του Capital.gr δείχνουν μεταξύ πολλών και θεωρητικών επενδυτικών σχεδίων συμφωνιών που θα μπορούσαν να προταθούν στην κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου και τα εξής:

* Παραμένει ζωηρό (υπό προϋποθέσεις) το ενδιαφέρον των Γερμανών (μεταξύ των οποίων και η RWE) για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα και ειδικότερα στην επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος παραγωγής και διανομής ηλεκτρική ενέργειας.

* Εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον από Ιταλικούς, Γαλλικούς και Αγγλικούς ομίλους για μεγάλες συνεργασίες και στην ηλεκτρική ενέργεια και στις εναλλακτικές μορφές.

* Αγγλικοί όμιλοι θέτουν ευθέως θέμα συμμετοχής τους (υπό προϋποθέσεις) σε πρόγραμμα στρατηγικής επένδυσης σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

* Βελγικοί και Γαλλικοί όμιλοι συζητούν σοβαρά την επέκτασή τους στον τομέα ταχυδρομείων στην Ελλάδα μέσα από κρατικό δίκτυο των ΕΛΤΑ.

* Γνωστοί Κινεζικοί όμιλοι είναι έτοιμοι να επιμείνουν με μεγάλες επενδύσεις στις βασικές λιμενικές εγκαταστάσεις της χώρας και με παράλληλες επενδύσεις (σταθμούς διαμετακόμισης) όπου προσφέρονται στην ελληνική περιφέρεια.

Τα σχέδια αυτά δεν αποκλείουν και τυχόν ενδιαφέρον της Ελλάδας να συμπεριλάβει και προτάσεις για αποκρατικοποίηση στις ελεγχόμενες από το Δημόσιο Τράπεζες.

* Από δυο ευρωπαϊκούς ομίλους υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για διαχείριση όλων των τομέων της ΕΥΔΑΠ.

* Είναι ήδη προς συζήτηση συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο εξαγοράς της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ.

* Τουλάχιστον δύο αραβικοί όμιλοι συζητούν σοβαρά τη δημιουργία μεγάλων εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας με χρήση αποκλειστικά φυσικού αερίου.

* Καναδικά συμφέροντα σε συνεργασία με  ευρωπαϊκούς ομίλους εκδηλώνουν ενδιαφέρον για πλήρες σύστημα παραγωγής ενέργειας από την αξιοποίηση του συνόλου σχεδόν των σκουπιδιών της χώρας.

* Παραμένει έντονο το ενδιαφέρον αυστριακών ομίλων για συνεργασίες στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας.

* Διατηρείται ρωσικό και ισραηλίτικο επενδυτικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στην ελληνική πετρελαϊκή βιομηχανία.

* Γαλλικό και Γερμανικό ενδιαφέρον σε συνεργασία με ελληνικούς ομίλους για συμμετοχή στην αξιοποίηση κρατικής τουριστικής περιουσίας.

Το θέμα όμως είναι (μας τόνισαν με έμφαση οι συνομιλητές μας) ότι το ενώ το «έργο» με τις λίστες αποκρατικοποίησης των ελληνικών ΔΕΚΟ το βλέπουμε να επαναλαμβάνεται εδώ και μια δεκαετία στην ελληνική κυβερνητική και πολιτική σκηνή στην πράξη οι αρνητικές υπόγειες παρεμβολές έχουν δυστυχώς ως ρίζα και αφετηρία τους ίδιους του «σχεδιαστές» της αποκρατικοποίησης.

Συνεπώς, προσθέτουν, εάν πράγματι η κυβέρνηση εννοεί ότι θέλει να κάνει αποκρατικοποίηση είναι κυριολεκτικά στο χέρι της να αφανίσει τις υπόγειες αυτές παρεμβολές. Άλλωστε αρκετές από τις επενδυτικές αυτές προτάσεις τις έχουν υπόψη πρόσωπα της κορυφής της κυβέρνησης, μεταξύ αυτών οι κ.κ. Θ. Πάγκαλος, Χ. Παμπούκης, Δ. Ρέππας , Γ. Κωνσταντινίδης και Μιχ. Χρυσοχοϊδης.

Από εκεί και πέρα οι αναμενόμενες εμφανείς αντιδράσεις πολιτικών και συνδικαλιστών είναι σαφώς αντιμετωπίσιμες.
Το πρόβλημα είναι να αντιληφθεί ότι η υπόθεση της αποκρατικοποίησης είναι πολιτική υπόθεση της χώρας και όχι οικονομική.

Και για να διασκεδάσουν την κατάσταση (οι ίδιοι συνομιλητές μας) μας υπενθύμισαν ότι μέχρι και ο υιός Καντάφι είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον στην ελληνική κυβέρνηση για την εξαγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης (ο γράφων είχε σημειώσει το ενδιαφέρον σε ρεπορτάζ στο Capital.gr) αλλά η υπόθεση λίμνασε και δεν προχώρησε παραπέρα από τα κυβερνητικά γραφεία.


Απο:capital


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους