Τη διαβεβαίωση ότι αφουγκράζεται το λαό και τις ανησυχίες του έδωσε από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για εύλογα ερωτήματα μπροστά στη δύσκολη διαδρομή που διανύει η χώρα. Ποιος πίστεψε ότι η ανόρθωση θα είναι περίπατος, διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ στην προηγούμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Ο δρόμος είναι μακρύς αλλά η μόνη ελπίδα είναι να πάμε με σταθερό βήμα και να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας, η αλήθεια είναι οδηγός μας πάνω στην οποία θα χτίσουμε μία διαφορετική Ελλάδα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και αναγνώρισε ότι η διαδρομή είναι δύσκολη, πονάει και έχει θυσίες. Ακόμη, δέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα συντονισμού στην κυβέρνηση, τα οποία ωστόσο θεώρησε ότι προκύπτουν από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα εδώ και πολλές δεκαετίες.
Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το χρέος «βαρίδι στο λαιμό των παιδιών μας», ενώ το έλλειμμα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, είναι τα βαρίδια που προστίθενται κάθε χρόνο, και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επί των ημερών της αμφότερα διπλασιάστηκαν, «για να ζήσει αυτή καλύτερα και οι λίγοι δικοί της», με αποτέλεσμα να αντιδράσουν οι δανειστές μας, που σταμάτησαν να μας δανείζουν.
Όσοι μας κάνουν εύκολη κριτική για το μηχανισμό στήριξης ας μας κάνουν εναλλακτική πρόταση. Τόσο μεγάλη τόσο χαώδης είναι η μαύρη τρύπα που μας άφησε πίσω η ΝΔ και σήμερα δεν ντρέπεται για τις πράξεις της και μας κάνει και κριτική από πάνω, παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου και σε οξύ τόνο πρόσθεσε: Αρκετά με τα παραμύθια και την κριτική. Γνωρίζουμε πώς και γιατί η Ελλάδα έφθασε ως εδώ. Μόνο προδότη δεν με είπαν επειδή συζήτησα με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ποιος θα τα πλήρωνε ο κ. Καραμανλής, κ. Σαμαράς, κ. Αλογοσκούφης, Ο κ. Ρουσόπουλους, ο κ. Βουλγαράκης;»
Στο σημείο αυτό ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ ότι «κρύβεται πίσω από το γεγονός ότι εμείς πήραμε αυτές τις δύσκολες αποφάσεις». «Δεν περιμένω δικαίωση από τη ΝΔ», συμπλήρωσε, «περιμένω τουλάχιστον υποτυπώδη ένδειξη υπευθυνότητας και σεβασμού της προσπάθειας που καταβάλλει σήμερα ο Ελληνικός λαός». Ο πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη «μάχη», όπως είπε, για τη ρύθμιση του χρέους στην ευρωζώνη. «Αν σταθούμε όρθιοι και ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας».
Δεν πορευμόμαστε λανθασμένα, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, αλλά στην πορεία μας προς την αλλαγή και την ανόρθωση της χώρας αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, όμως παρά τις δυσκολίες θα τα καταφέρουμε και θα οδηγήσουμε τη χώρα σε έναν νέο προορισμό. Θέλει δουλειά πολλή για να πιστέψεις στις δικές σου δυνάμεις, σημείωσε και απευθυνόμενος στον επικεφαλής της Κ.Ο. της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ε.Κ., Μάρτιν Σουλτς, που απηύθυνε χαιρετισμό, τόνισε πως η κυβέρνηση χρειάζεται τα λόγια συμπαράστασης καθώς έχει αναλάβει μία μεγάλη ευθύνη.
Η πατρίδα μάς χρειάστηκε και εμείς ανταποκριθήκαμε όπως έκανε πάντα η παράταξή μας, τόνισε, επισημαίνοντας πως «αν δεν ζήσαμε την εμπειρία της χρεοκοπίας, αυτό το οφείλουμε τις προσπάθειες και τον αγώνα μας, να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα να μας δώσει μία ευκαιρία και να μας εμπιστευτεί».
Παράλληλα, ο Γιώργος Παπανδρέου απέρριψε εκ νέου την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Η δική μας φυγή δεν είναι ούτε εκλογές, ούτε να εγκαταλείψουμε το έργο και τις ευθύνες μας, όπως έκανε η ΝΔ, αλλά είναι φυγή προς τα μπρος, να αλλάξουμε τη χώρα», τόνισε.
Τέλος, αναφερόμενος στα θέματα «ανυπακοής» , τόνισε ότι και ο ίδιος θα μπορούσε να πει «ναι» στην ανυπακοή, αλλά «στην ανυπακοή απέναντι σε αντιλήψεις και πρακτικές που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση, απέναντι στο φακελάκι, στο γρηγορόσημο, στους εφοριακούς, στη διαφθορά εν γένει».
«Απέναντι σε μια λαίλαπα συντηρητική δίνουμε μάχη αξιών και πολιτικής και αλλάζουμε το εκκρεμές. Δεν έχει όμως τελειώσει αυτή η μάχη, είμαστε μπροστά σε πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση πολιτικών και αξιών στην Ευρώπη γιατί η αξία της αλληλεγγύης έχει αρχίσει και αποσυντίθεται ραγδαία», δήλωσε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Σταύρος Λαμπρινίδης, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος.
Αντίθετα ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), Χρήστος Πολυζωγόπουλος, από το βήμα της 11ης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ,άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και τόνισε τη διαφωνία του με την άποψη ότι κάποιες πολιτικές δυνάμεις υπονομεύουν το μέλλον της χώρας ή την αποσταθεροποιούν, επισημαίνοντας πως «η χώρα αποσταθεροποιείται από τα προβλήματα και τις πολιτικές που παράγονται ή δεν παράγονται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών».
Ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος παρομοίασε την κατάσταση της Ελλάδας με εκείνη μιας χώρας που εξέρχεται από πολεμική σύρραξη και είπε ότι όταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας τον Οκτώβριο του 2009, «αντί να γίνει διάλογος στο εσωτερικό μας, στην αρχή κάναμε σαν να αγνοούσαμε τα προβλήματα και στη συνέχεια πήγαμε να τα αντιμετωπίσουμε με υποκατάστατα». «Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εντός των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων» είπε ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, προτείνοντας τη διεξαγωγή Συνεδρίου θέσεων άμεσα και όχι Συνδιάσκεψη «η οποία έπρεπε να είχε γίνει πριν ένα χρόνο».
Ο επικεφαλής της ΚΟ της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάρτιν Σουλτς, απευθύνοντας χαιρετισμό στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, «σε αυτή τη δύσκολη εποχή για τη χώρα». Οι Σοσιαλιστές «λύνουμε προβλήματα που δημιούργησαν κάποιοι άλλοι», τόνισε. «Ο τρόπος με τον οποίο ηγείσαι της χώρας είναι πολύ αξιοπρεπής, δίνεις αξιοπρέπεια στην Ελλάδα σε μια πολύ δύσκολη εποχή», κατέληξε ο Μάρτιν Σουλτς απευθυνόμενος στο κ. Παπανδρέου.
«Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και εμείς οι σοσιαλιστές στην υπόλοιπη Ευρώπη είμαστε αυτοί που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που κληρονομήσαμε», ανέφερε στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος ο Πωλ Νιρούπ Ράσμουσεν, πρώην πρωθυπουργός Δανίας και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Παράλληλα, υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ υπό τον Γιώργο Παπανδρέου θα μπορέσει να καθοδηγήσει την Ελλάδα και να τη βγάλει από την κρίση» και επεσήμανε ότι «η επιτυχία και η μοίρα της Ελλάδας είναι η επιτυχία και η μοίρα των υπόλοιπων στην Ευρώπη».
Σημειώνεταί ότι ο πρόεδρος του ΕΣΚ είπε ότι στη συνάντηση των ηγετών του κόμματος, απόψε και αύριο, θα παρουσιάσει ένα σχέδιο εναλλακτικό εκείνου των Ά. Μέρκελ και Ν. Σαρκοζί. Σύμφωνα με αυτό, αν παράλληλα με την προσοχή στη δημοσιονομική εξυγίανση υπάρχει και περιθώριο για τις επενδύσεις, «στα επόμενα δέκα χρόνια θα υπάρξει μια τεράστια διαφορά μεταξύ της δικής τους και της δικής μας Ευρώπης», όπως είπε. «Σε μια δική μας Ευρώπη σε πέντε χρόνια θα δημιουργούνταν 8 εκατ. θέσεις εργασίας» ανέφερε ο Ράσμουσεν και πρόσθεσε ότι «δεν μιλάει για όνειρα, ιδέες και ιδανικά αλλά για το πού βρισκόμαστε ως σοσιαλιστές και πού θέλουμε να πάμε».
Απο:tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου