Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Σε ιδιωτική εταιρεία το σχέδιο εξυγίανσης για τις ΔΕΚΟ



Με στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας και την αύξηση των εσόδων.

Το έδαφος για ριζικές ανατροπές στις ΔΕΚΟ προλειαίνει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία νέα μελέτη για τις δημόσιες επιχειρήσεις, με στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας και την αύξηση των εσόδων...


Εμμέσως πλην σαφώς, στο προσκήνιο έρχονται αλλαγές στους κανονισμούς προσωπικού και τις εργασιακές σχέσεις που διέπουν τους απασχολούμενους στις ΔΕΚΟ, πιο ευέλικτες μορφές απασχόλησης, σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα και αυξήσεις τιμολογίων.

Μειώσεις μισθών


Περικοπές στις ΔΕΚΟ προανήγγειλε χθες και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου: Λίγο πριν ανακοινωθεί το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής που θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, εξοικονόμηση 2,4 δισ. ευρώ έως το 2015 από τις ΔΕΚΟ, ο υπουργός μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσαν οι Financial Times, έκανε λόγο για μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, συρρίκνωση των ελλειμμάτων στις ΔΕΚΟ, συγχωνεύσεις κρατικών οργανισμών, αποκλείοντας πάντως τις οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Με απόφασή του, χθες, το υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε στην εταιρεία Accenture AE να συντάξει, έναντι αμοιβής, μελέτη για τις ΔΕΚΟ και να υποβάλει προτάσεις για τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας και την αύξηση των εσόδων τους, ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού στην περίοδο έως το 2014. Η μελέτη πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και να παραδοθεί έως τις 31 Μαΐου. Oπως αναφέρεται στην απόφαση, με τη μελέτη:

Θα πρέπει να βοηθηθεί η αρμόδια ειδική γραμματεία ΔΕΚΟ να καταρτίσει σχέδιο δράσης, μεταξύ άλλων, «για τη δημιουργία ενός ισχυρού περιβάλλοντος για την εφαρμογή των μέτρων από τους οργανισμούς (διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού στηριγμένη στην ανταμοιβή της παραγωγικότητας, ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, ευέλικτους μηχανισμούς διοίκησης και λήψης αποφάσεων κ.λπ.).

Θα πρέπει να εκτιμηθούν οι οικονομικές ωφέλειες που θα τεθούν ως στόχοι για την περίοδο έως το 2014. Για τις οικονομικές ωφέλειες θα πρέπει να προσδιορίζονται, μεταξύ άλλων, «νέα μέτρα (τιμολογιακή πολιτική, μείωση λειτουργικού κόστους, προτεραιότητα στις επενδύσεις, προσαρμογές στελέχωσης και κόστους προσωπικού ανά έτος κ.ά.)».

Υπενθυμίζεται πως η τρόικα έχει ζητήσει νέες αυξήσεις τιμολογίων και εισιτηρίων στις ΔΕΚΟ εντός του έτους. Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών κατά καιρούς έχει «φωτογραφίσει» νέες περικοπές στους υψηλόμισθους των ΔΕΚΟ, ενώ με την πιθανή επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στις δημόσιες επιχειρήσεις θα προκύψουν νέες μειώσεις.
 


Απο.imerisia

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους