Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Η αποτυχία φέρνει σκληρότερα μέτρα

Λίγο πριν εξειδικευθούν τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, τα στοιχεία του ελλείμματος ανατρέπει τα δεδομένα. Έρχεται φόρος στα μη αλκοολούχα ποτά και νέα αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας. Ασφυκτικές πιέσεις από την τρόικα
Μαύρα μαντάτα και ακόμα πιο δύσκολες μέρες φέρνει η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 από το 9,4%, που ήταν η αρχική εκτίμηση στο 10,5%.
Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση ψάχνει πλέον μέτρα που θα αποφέρουν περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ και όχι ακριβώς 3 όπως είχε ανακοινώσει πριν το Πάσχα.
Με τα νέα δεδομένα και ενόψει της επίσκεψης της τρόικας, οι πιέσεις για μέτρα που θα αγγίζουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ θα γίνουν ασφυκτικές.
Έτσι, στις αρχές Μαΐου, αναμένεται να ανακοινωθούν νέα σκληρότερα μέτρα λιτότητας, όπως η σύνδεση των επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, η μείωση των υπερωριών, των επιχορηγήσεων και των δαπανών στο Δημόσιο, καθώς και η κατάργηση φορέων.
Πλέον γίνεται όλο και πιο πιθανό το σενάριο της επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης  σε μη αλκολούχα ποτά και στο φυσικό αέριο.
Ακόμα αναμένεται νέα αύξηση των τελών κυκλοφορίας και η μετάταξη αγαθών και υπηρεσιών από τον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ (13%) στον υψηλό (23%).
Τέλος, θα προχωρήσει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ενώ μέχρι στιγμής το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, συναντά ισχυρές αντιστάσεις.
Επίσης, ερωτηματικό παραμένει το τι θα γίνει τελικά με την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, μέτρο που υποτίθεται ότι θα πάγωνε, ωστόσο με τα νέα δεδομένα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί τελικά.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, θα περάσουν από κόσκινο μέσα στον Μάιο την Ελλάδα, ώστε να εγκριθεί η δανειακή δόση του Ιουνίου, ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Απο:News247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους