Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Ρήξη «πράσινων» συνδικαλιστών με το ΠΑΣΟΚ

Τον δρόμο της ανοιχτής ρήξης με το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι ακολουθούν οι συνδικαλιστικοί βραχίονες του κόμματος, με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στο Δημόσιο. Τις τελευταίες εβδομάδες ο κ. Μιχ. Καρχιμάκης έχει γίνει δέκτης παραπόνων από τους εκπροσώπους πολλών συνδικαλιστικών φορέων. Ο γραμματέας του κόμματος μεταφέρει τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών και στην κυβέρνηση. Το νέο στοιχείο στην
αντιμετώπιση που έχει ο κ. Γ. Παπανδρέου ως προς το θέμα είναι η πεποίθηση ότι ίσως ήρθε η ώρα αποκοπής του ομφάλιου λώρου που συνδέει το Μαξίμου με το λεγόμενο «βαθύ» ΠΑΣΟΚ.
Σε κάθε περίπτωση, η μάχη που θα κρίνει τον πόλεμο μεταξύ μεταρρυθμίσεων και συνδικαλιστών της ΠΑΣΚ είναι η σύγκρουση με τη ΓΕΝΟΠ για τη σχεδιαζόμενη μετοχοποίηση και πώληση ποσοστού της ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που επιχειρήθηκε σύγκρουση με τη ΓΕΝΟΠ, πέρυσι τον Ιούλιο, η κυβέρνηση υποχώρησε με εντολή του πρωθυπουργού.
Το έσχατο και, όπως όλα δείχνουν, οριστικό ρήγμα συνδικαλιστών με το κόμμα αφορά την ΠΑΣΚ των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι συνδικαλιστές γνωστοποίησαν στον κ. Καρχιμάκη ότι εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στην ψήφιση του 40ώρου στο Δημόσιο, στις υποχρεωτικές μετατάξεις και στην είσοδο των ιδιωτών στην καθαριότητα, η παράταξη θα αποχωρήσει από το κόμμα. Οπερ και εγένετο, παρά τις πιέσεις που αναφέρεται ότι δέχθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Θ. Μπαλασόπουλος από κυβερνητικά στελέχη για να μην προχωρήσει στις απειλές του. Στην ανακοίνωση μάλιστα που εξέδωσε η ΠΑΣΚ υπογραμμίσθηκε ότι «δεν έχουμε πλέον καμιά πολιτική συνάφεια με τον πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτός εκφράζεται».

Από την πλευρά των κυβερνητικών πάντως σπεύδουν να τονίσουν ότι οι απαιτήσεις των συνδικαλιστών ήταν υπερβολικές για την κρίσιμη περίοδο που διανύουν η κοινωνία και η οικονομία. Οι συνδικαλιστές έθεσαν τα ζητήματα του 40ώρου, της επέκτασης του ωραρίου στους παιδικούς σταθμούς και της δυνατότητας που δίνεται σε ιδιώτες να συμμετέχουν στην αποκομιδή απορριμμάτων. Στην κυβέρνηση αναφέρουν ότι ως προς το πρώτο αίτημα, είναι προκλητικό να αντιδρούν για αύξηση μισής ώρας δουλειάς ανά ημέρα. Ως προς το δεύτερο, απαντούν ότι το καθεστώς λειτουργίας των παιδικών σταθμών (οι περισσότεροι εκ των οποίων λειτουργούν ώς τις 12.30) είναι ούτως ή άλλως εχθρικό προς τους γονείς. Ως προς το τρίτο διευκρινίστηκε ότι η είσοδος ιδιωτών στην αποκομιδή, όπως την έχει σχεδιάσει το υπουργείο Εσωτερικών, αφορά κυρίως νησιά τα οποία το καλοκαίρι υπερδιπλασιάζουν τον πληθυσμό τους και χρειάζονται επιπλέον υπηρεσίες, οι οποίες συνήθως βαρύνουν τους τοπικούς προϋπολογισμούς. Δίνοντας αυτές τις απαντήσεις, συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι «οι συνδικαλιστές που δεν υπακούν στην κοινή λογική δεν μας αφορούν».

Στον χειρισμό αυτών των συνδικαλιστών το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο κ. Καρχιμάκης. Αν και έχει λάβει πρωτοβουλία, με τη βοήθεια υπουργών, να εξηγηθούν στη βάση του ΠΑΣΟΚ το Μεσοπρόθεσμο και οι δύσκολες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, συχνά η προσπάθεια καταλήγει σε ναυάγιο. Οι περισσότεροι θέτουν ως βάση συζήτησης τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες βεβαίως μετά την προσφυγή στο Μνημόνιο δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία. Αυτή ακριβώς τη λογική διέπει και η «υπερασπιστική» γραμμή της ΓΕΝΟΠ, την οποία ανέπτυξε και στον κ. Καρχιμάκη ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής παράταξης κ. Ν. Φωτόπουλος, στη συνάντηση που είχαν πρόσφατα. Ο κ. Φωτόπουλος είπε ενδεικτικά ότι στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ «δεν υπήρχε ούτε μια γραμμή που να υπονοεί πώληση ποσοστού της ΔΕΗ σε ιδιώτες».
Αντίστοιχα προβλήματα αναμένεται να έχει η κυβέρνηση και με τους «πράσινους» συνδικαλιστές στις εταιρείες ύδρευσης Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Ηδη στο εσωτερικό τους έχουν επέλθει διασπάσεις, όπως άλλωστε είχε συμβεί και στην περίπτωση της Ομοσπονδίας των Σιδηροδρομικών, κάτι που είχε τότε αποδοθεί στον κ. Γ. Παναγιωτακόπουλο, ο οποίος πάντως ουδέποτε το παραδέχθηκε. Κάπως έτσι βρέθηκε «εκτός μάχης» ο κ. Ν. Κουλουμπαρίτσης του ΟΑΣΑ. Είναι προφανές ότι ο κ. Καρχιμάκης προσπαθεί να κρατήσει την κύρια γραμμή κρούσης, προσπαθώντας αφενός μεν να περιορίσει τις απώλειες, αφετέρου δε να μην ταυτισθεί με την κυβέρνηση. Ωστόσο, τις τελικές αποφάσεις θα πρέπει να λάβει ο πρωθυπουργός, ο οποίος τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προχωρήσει σε σοβαρές ανακοινώσεις για το μέλλον της ΔΕΗ και των άλλων ΔΕΚΟ.

Του Βασιλη Νεδου

Απο:kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους