Της Ρούλας Σαλούρου
«Η αύξηση της ανεργίας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 3%, συνδυάζεται με αύξηση των αυτοκτονιών κατά 4,5%». Την άκρως ανησυχητική αυτή διαπίστωση έκανε ο επίτροπος για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής ένταξης, Lazlo Andor, αναφερόμενος σε σχετική
έρευνα του 2009. Συγκεκριμένα, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό έλεγχο του Ευρωβουλευτή της ΝΔ και πρώην συνδικαλιστή Κώστα Πουπάκη αναφορικά με τις επιπτώσεις της ανεργίας στην ψυχική υγεία του ανέργου και των ατόμων του άμεσου περιβάλλοντός του, ο ευρωπαίος επίτροπος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι σε κάθε ποσοστιαία αύξηση της εθνικής ανεργίας, αντιστοιχεί αύξηση κατά 0,8% των αυτοκτονιών, από άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών.
Αλλά και για τις επιπτώσεις της συνεχώς αυξανόμενης ανεργίας στα πρόσωπα του άμεσου περιβάλλοντος των ανέργων, ο κ. Andor επεσήμανε πως από σχετικές έρευνες επιβεβαιώνεται ότι οι σχολικές επιδόσεις των παιδιών που προέρχονται από οικογένειες στις οποίες ο ένας από τους δύο γονείς έχει χαμηλή ειδίκευση ή είναι μακροχρόνια άνεργος, καθώς και των παιδιών από φτωχές οικογένειες που ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες ή και σε μειονεκτικές γειτονιές, είναι χαμηλότερες από εκείνες των άλλων παιδιών.
Μάλιστα, ο επίτροπος έριξε το μπαλάκι στις εθνικές κυβερνήσεις, υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή δε γνωρίζει αν λειτουργούν στα κράτη μέλη δομές ψυχικής υποστήριξης για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας που οφείλονται ειδικά στην ανεργία και ότι οι δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης μπορούν να προσφέρουν εξατομικευμένη στήριξη. Η Επιτροπή, δεν έχει παρά να … ενθαρρύνει τέτοιες δράσεις.
Να σημειωθεί ότι, η υψηλή ανεργία δεν είναι φαινόμενο που απασχολεί μόνον την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, 22,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες είναι άνεργοι εκ των οποίων οι 15,5 εκατομμύρια είναι πολίτες των κρατών μελών της Ευρωζώνης.
Η οικονομική κρίση έχει μετατραπεί, σε κοινωνική κρίση, κάτι που φαίνεται και από τα πρώτα στοιχεία. Είναι χαρακτηριστικό πως βάσει των στοιχείων, οι αυτοκτονίες το πρώτο τρίμηνο του 2011 έφθασαν τις 150, όταν το 2007, όλο το 12μηνο, ήταν 328 ανήλθαν σε 366 το 2008, έφθασαν τις 391 το 2009 καιν αυξήθηκαν στις 500, το 2010.
Αυτό ακριβώς επεσήμανε και ο κ. Πουπάκης στην γραπτή του ερώτηση προς τον αρμόδιο ευρωπαίο Επίτροπο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή, η οικονομική κρίση, εκτός από κοινωνική έχει μετατραπεί και σε κρίση στην απασχόληση. Ειδικότερα στη χώρα μας, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η επίσημη ανεργία αναμένεται να προσεγγίσει ή ακόμη και να ξεπεράσει το 20% μέχρι το τέλος του 2011. «Όπως διαφαίνεται και από την «Επικαιροποιημένη Κοινή Αξιολόγηση για τις Κοινωνικές Επιπτώσεις της Οικονομικής Κρίσης» της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκύπτει σαφής σχέση ανάμεσα στην εργασιακή ανασφάλεια και την ανεργία και στον κλονισμό της ψυχικής υγείας» επισημαίνει στην ερώτησή του ο έλληνας πολιτικός.
Σύμφωνα με τον κ. Πουπάκη, το πρόβλημα της ανεργίας αποκτά, πλέον, τραγικές διαστάσεις για το σύνολο του ευρωπαϊκού πληθυσμού, οδηγώντας πέρα από την οικονομική, στην ψυχική ή ακόμα και στη βιολογική εξόντωση του ανθρώπου που χάνει τη δουλειά του. «Στην Ελλάδα του Μνημονίου, δυστυχώς, παρατηρείται μια επιφανειακή προσέγγιση του προβλήματος, με πρακτικές τελείως αποσυνδεμένες από την πραγματικότητα, τις απαιτήσεις και τις ειδικές συνθήκες, που επικρατούν στην αγορά εργασίας» δήλωσε ο ευρωβουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Απο:capital
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου