Την ώρα που στην ποδιά της Ελλάδας «σφάζονται» οι δανειστές της. Την ώρα που οι υποβαθμίσεις (αυτή τη φορά από τον οίκο Fitch) πέφτουν βροχή. Την ώρα που τα spread καταρρίπτουν νέο ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας τις 1.380 μονάδες βάσης. Αυτή ακριβώς την ώρα το αυτιστικό ελληνικό πολιτικό σύστημα σφάζεται για το πελατειακό σύστημα που το ίδιο δημιούργησε.
Και το χειρότερο: Προετοιμάζουν σφαγή στο γόνατο αυτών που επί χρόνια χρησιμοποίησαν και εκμεταλλεύθηκαν, ανταλλάσσοντας ψήφους με θέσεις στο υπερφορτωμένο Δημόσιο.
Και το ακόμη χειρότερο: Παρά τα πανθομολογημένα πια εγκλήματα, τις θέσεις τους θα χάσουν μόνο τα θύματα της εκμετάλλευσης.
Αντίθετα, οι εκμαυλιστές τους και στις θέσεις τους παραμένουν και θεωρούν φυσιολογικό να πετάνε στον δρόμο σαν στυμμένες λεμονόκουπες όλους αυτούς στους οποίους μοίρασαν θέσεις και υποσχέσεις αντιμετωπίζοντάς τους ως αναλώσιμα υλικά.
Υπάρχει και τρίτο «χειρότερο»: Επί του θέματος δεν συμφωνούν ούτε στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης. Δεν συμφωνούν αν και όλα καρκινοβατούν, αν και τα μηνύματα από το εξωτερικό γίνονται όλο και πιο απειλητικά (χθες προστέθηκε και η επικρατέστερη για την θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ, Γαλλίδα υπουργός των Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ), αν και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα γράφεται και ξαναγράφεται (παρά το γεγονός ότι γι’ αυτό το σαββατοκύριακο έχει προγραμματιστεί εξόρμηση υπουργών που θα… ενημερώσουν για κάτι που δεν υπάρχει!)
Η σκλήρυνσης στάσης εκ μέρους της τρόικας (προφανώς επειδή δεν θέλουν και δεν μπορούν να ομολογήσουν την αποτυχία τους σχετικά με το μοντέλο που επέβαλαν) και οι πιέσεις για απολύσεις έχουν πλήξει την αχίλλειο πτέρνα του ελληνικού πολιτικού συστήματος.
Με αποτέλεσμα να έχουν παραλύσει τα πάντα και οι μεν να στρέφονται κατά των δε, ομφαλοσκοπώντας, υποβάλλοντας προτάσεις, στρίβοντας δια του αρραβώνος, ονομάζοντας τις απολύσεις μετατάξεις και τις μετατάξεις «αξιολόγηση» και αναζητώντας σχήματα «εργασιακής εφεδρείας», ανάλογης με αυτή που παλαιότερα είχε προταθεί για τον ΟΣΕ.
Αλλά και οι περίφημες αποκρατικοποιήσεις δείχνουν να καρκινοβατούν, καθώς παρά τον διορισμό συμβούλων ων ουκ έστιν αριθμός, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται δύσπιστοι για το τελικό αποτέλεσμα (τα έσοδα ύψους 50 δις ευρώ) και ζητούν «αποδείξεις».
Η πέμπτη δόση εξαρτάται πλέον απολύτως από συγκεκριμένες κινήσεις, ενώ φαίνεται πως διάσταση απόψεων υπάρχει και μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων.
Το Ταμείο ζητά για τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης περισσότερα δάνεια και χαμηλότερα επιτόκια (προσπαθώντας κατά πάσα πιθανότητα να φανεί αντάξιο του φιλοευρωπαϊκού προφίλ του Στρος-Καν), αλλά οι Ευρωπαίοι δηλώνουν με όλο και μεγαλύτερη έμφαση πως έχουν χάσει την υπομονή τους.
Ιδιαίτερα σκληρή εμφανίστηκε χθες και η Κριστίν Λαγκάρντ, που πήρε την σκυτάλη από τον Όλι Ρεν και τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, προφανώς σε μια δική της προσπάθεια να δείξει ότι διαθέτει το αναγκαίο προφίλ για μια τόσο σημαντική θέση, όπως αυτή του επικεφαλής του ΔΝΤ.
«Η μάχη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη», είπε χθες από το Ναύπλιο ο πρωθυπουργός. Προσθέτοντας ότι «είναι καθολική απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών να σώσουμε και να αλλάξουμε τη χώρα, ώστε να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος».
Πραγματικά. Η μάχη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αλλά είναι μάχη όλων εναντίον όλων…
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου