Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις υδατοκαλλιέργειες στη Στερεά Έλλάδα

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
ΣΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Οι υδατοκαλλιέργειες αποτελούν σημαντική παραγωγική δραστηριότητα, που αξιοποιεί παράκτιες περιοχές της χώρας, παράγοντας ψάρια και όστρακα που καταναλώνονται στην εσωτερική αγορά αλλά και εξάγονται σε σημαντικές ποσότητες.

Σε έναν διαφορετικό συσχετισμό δυνάμεων, όπου θα κυριαρχούσαν εκείνες που υπερασπίζονται τα λαϊκά συμφέροντα, αναπτύσσοντας αντιμονοπωλιακές πολιτικές, οι υδατοκαλλιέργειες θα μπορούσαν να αποτελούν το αντικείμενο ενός ενιαίου αποκλειστικά δημόσιου φορέα εξειδικευμένου στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών των εργαζομένων. Χωρίς κερδοσκοπική λογική και φυσικά με ξεκάθαρες δυνατότητες να συνδυάζει αποτελεσματικά την παραγωγική διαδικασία με την προστασία του περιβάλλοντος.
Σήμερα, σε καθεστώς καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, οι υδατοκαλλιέργειες αποτελούν μια πολύ κερδοφόρο επιχειρηματική δραστηριότητα που στηρίζεται στην αξιοποίηση λαϊκής ιδιοκτησίας αιγιαλών και αντιμετωπίζει το περιβάλλον και τα μέτρα προστασίας του σαν κόστος λειτουργικό.
Διαλέγουν τα μέρη που τους βολεύουν.
Διαμορφώνουν εγκαταστάσεις στα μέτρα τους, που πάντα προσπαθούν να επηρεάσουν με τα οικονομικά μέσα και τις πολιτικές διασυνδέσεις που διαθέτουν.
Απασχολούν εργάτες, που δουλεύουν σε καθεστώς γαλέρας και δεν διστάζουν να απολύουν ακόμα και τον πρόεδρο του Σωματείου τους, αφού οι νόμοι του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ μαζί με την δικαστική εξουσία κινούνται στη λογική υπεράσπισης των συμφερόντων και της αυθαιρεσίας τους.
Σε αυτή την βάση, στα πλαίσια που δημιούργησαν οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ, υποστηρίζοντας πάντα τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και των μονοπωλίων, έρχεται και η συζήτηση για το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις ιχθυοκαλλιέργειες, που εισάγεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο με την εισήγηση του κ.αντιπεριφερειάρχη
Εκτίμηση μας είναι πως πέρα από φραστικές διατυπώσεις και μεγάλα λόγια η κεντρική εισήγηση και η εισήγηση στο περιφερειακό συμβούλιο, προωθούν λύσεις σε όφελος του επιχειρηματικού κεφαλαίου που δρα σε αυτόν τον τομέα.
Προσδιορίζουν τις περιοχές ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών εκεί που βολεύει τους επιχειρηματίες και έχουν ήδη επιλέξει να δραστηριοποιηθούν, βάζοντας τέλος ακόμα και στις μικροαγωνίες που πιθανόν να είχαν για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Στην περίπτωση, μάλιστα, της Εύβοιας φαίνεται, ολοκάθαρα, πως γι’ αυτό δούλεψαν και συνέβαλαν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες που ήσαν μέτοχοι στην ΕΥΒΟΪΚΗ Α.Ε ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ. Γι’ αυτό έχουμε και δύο προτάσεις μπροστά μας.
Προβλέπονται πέραν των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών ( ΠΟΑΥ ) και άλλες περιοχές, όπου θα συγκεντρώνονται άτυπα μονάδες ( ΠΑΣΜ ). Ακόμα και περιοχές που θα αναπτύσσονται μεμονωμένες υδατοκαλλιέργειες, δημιουργώντας περιθώρια εξελίξεων στα μέτρα των κάθε φορά απαιτήσεων των επιχειρηματιών.
Στην Στερεά Ελλάδα προβλέπονται 4 ΠΟΑΥ ( παραλία Φθιώτιδας, Ανατολική παραλία Βοιωτίας, Δυτική παραλία Βοιωτίας και παραλία Φωκίδας ) και στην Νότια Εύβοια 2. Ταυτόχρονα η Ευβοϊκή Α.Ε (όπου σήμερα έμαθα πως συμμετέχει και η περιφερειακή Διοίκηση ) προτείνει άλλες 2 (Δίαυλος Ωρεών και Βόρειου Ευβοϊκού).
Δηλαδή, όπου υπήρχαν και όπου είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι επιχειρήσεις.
Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό πως οι όποιες επιστημονικές μελέτες χρειάζονταν για να προσδιοριστούν οι ζώνες για υδατοκαλλιέργεια, που έπρεπε να προϋπάρχουν, θα διαμορφωθούν – σύμφωνα με την μελέτη - μετά από επιστημονικές παρατηρήσεις δύο ετών. Τότε προβλέπεται και να ξαναμιλήσουμε για την χωροταξική διευθέτηση των υδατοκαλλιεργειών.
Ακόμα και οι μελέτες δεν προσδιορίζονται σαν ευθύνη και υποχρέωση της πολιτείας, αλλά μένουν απροσδιόριστες στην χρηματοδότηση και τον έλεγχο των κεφαλαιοκρατών.
Δεν προσδιορίζονται επιστημονικοί σταθμοί συνεχούς παρακολούθησης και επιχειρησιακό σχέδιο προστασίας των παράλιων περιοχών που παραδίνονται στην εκμετάλλευση των ιδιωτών.
Σαν ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, καταψηφίζουμε την εισήγηση του κ. Αντιπεριφερειάρχου και τον Ειδικό Χωροταξικό Σχεδιασμό για τις Υδατοκαλλιέργειες, που έγινε με αντεπιστημονικό τρόπο για να καλύψει τις υπάρχουσες καταστάσεις των επιχειρήσεων και δεν έγινε για να προστατεύσει το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη που ισχυρίζονται.
Απευθυνόμαστε στον λαό και τον καλούμε να κάνει δική του υπόθεση την προστασία κάθε παραλίας της Στερεάς και της Εύβοιας από την καπιταλιστική εκμετάλλευση και την ρύπανση.

Να συμβάλλει στην ανάπτυξη κινήματος και αγώνων.

ΧΡΟΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΙΩΑΝΝΑ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους