Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Ασυγχώρητη αφέλεια



«Οσο γίνεται περισσότερα, όσο γίνεται γρηγορότερα» και μετά ας πάνε να κουρεύονται μεταφορικά και κυριολεκτικά. Αυτό ζητούν από μας οι εταίροι μας: να τους γυρίσουμε το ταχύτερο το μεγαλύτερο δυνατόν μέρος του ποσού των δανεικών που μας έχουν δώσει.

Είναι ασυγχώρητη η αφέλεια εκείνων των πολιτικών μας που

συζητούν σοβαρά να συμφωνήσουν πρώτα και μετά να πάνε σοβαρά να πουν στους τροϊκανούς τι ακριβώς αντιπροτείνουν για την ανάπτυξη της Ελλάδας. Μα δεν ενδιαφέρει κανέναν στην Ευρώπη το αναπτυξιακό όραμα της χώρας μας, τους φαντάζει σαν παραμύθι για μικρά παιδιά.

Γνωρίζουν ότι αν και όποτε συμβεί αυτό οι ίδιοι εν τω μεταξύ θα έχουν χάσει τα χρωστούμενα. Γι' αυτό και δεν έχει νόημα η συναίνεση, γι' αυτό και θα πάρουμε οπωσδήποτε την πέμπτη δόση του δανείου, συναινέσει-δεν συναινέσει ο Σαμαράς. Τι είναι καλύτερα γι' αυτούς, να δώσουν τα 12 δισ. ή να χάσουν από μια χρεοκοπία 100 και πλέον δισ. ευρώ; Φυσικά το πρώτο.


Ετσι φάνηκε και η διάρκεια της επικοινωνιακής κωμωδίας του Γ. Παπανδρέου περί συμβουλίου αρχηγών και συναίνεσης· κράτησε όσο χρειαζόταν, λίγες ημέρες. Και μαζί η έντονη υστερικοποίηση της πολιτικής ζωής, από το χανόμαστε και δεν θα 'χουμε να πληρώσουμε μετά τα μέσα Ιουλίου, μέχρι τις ωμές παρεμβάσεις στα εσωτερικά μας των κ. Γιουνκέρ, Ρεν και των υπολοίπων.


Ο,τι και να γίνει, το χρέος μας το 2013 θα είναι αστρονομικό, αδύνατο να εξοφληθεί και τότε θα έλθει η υπαγωγή μας στο Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης μαζί με το αναγκαστικό κούρεμα που προβλέπει ως υποχρεωτικό όταν το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Και δεν θα είναι βιώσιμο, όλοι το γνωρίζουν εκτός από εμάς τα κορόιδα.


Σκεφθείτε ότι το 2008 είχαμε ανεργία χαμηλότερη και από αυτή της Γερμανίας, σήμερα η επίσημη ξεπερνάει το 16%. Η απορρόφηση της ανεργίας αρχίζει ένα με δύο χρόνια ύστερα από ρυθμούς ανάπτυξης του 2% (Goldman Sachs). Πότε θα έχει τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης η Ελλάδα; Μετά το 2015 συν ένα ή δύο χρόνια, δηλαδή το 2016-2017, θ' αρχίσει να μειώνεται η ανεργία, που θα έχει ξεπεράσει εν τω μεταξύ, με τα νέα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, το ένα εκατομμύριο ανθρώπων. Μας δουλεύουν.


Ο ανεξάρτητος φιλελεύθερος οικονομικός αναλυτής Paul de Grauwe, μέλος ενός από τα σοβαρότερα Think Tanks της Ευρώπης, του CEPS, υποστηρίζει την «άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τώρα που οι επιπτώσεις του θα είναι περιορισμένες στο τραπεζικό σύστημα... Θα χρειαστεί η επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, κατόχων τεράστιου αριθμού ελληνικών ομολόγων.


Η εφαρμογή μέτρων λιτότητας σε μια χώρα σε ύφεση δεν έχει θετικά αποτελέσματα. Η αύξηση των φόρων και η μείωση των δαπανών στην Ελλάδα εντείνουν την οικονομική παρακμή της, μειώνουν τα έσοδα του κράτους και τα ελλείμματα μένουν αμετακίνητα. Τα μέτρα συνιστούν μια κακή προσέγγιση, διότι από τότε που αρχίσαμε να τα εφαρμόζουμε δεν μειώθηκε το ελληνικό χρέος και η κατάσταση της οικονομίας βρίσκεται σε χειρότερη θέση απ' ό,τι πριν από ένα χρόνο».


Κι ο ΟΟΣΑ: το τρίτο τρίμηνο του 2010 ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ ήταν -7,5%, η μεγαλύτερη μείωση πανευρωπαϊκά. Ο ΟΟΣΑ πάλι μιλάει για την ευθραυστότητα της ελληνικής οικονομίας που οι παραμικρές αντίξοες συνθήκες μπορεί ν' ανατρέψουν κάθε, έστω και μικρή, πρόοδό της.


Γνωρίζοντας ότι η πρόβλεψη για την τιμή πετρελαίου σ' ένα χρόνο είναι 140 δολάρια το βαρέλι, τι μπορεί να μας πει ο «κύριος βγαίνουμε στις αγορές το 2011»; Ο ΥΠΟΙΚ δηλαδή Γ. Παπακωνσταντίνου; Αλλά αυτός έχει την προσωπική του ατζέντα, πώς θα παραμείνει πάση θυσία στην κυβέρνηση και μετά τον ανασχηματισμό.
 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΑΡΑΤΟΥ 


Απο:eleftherotipia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους