Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Ποιοί μένουν στα βαρέα και ανθυγιεινά

ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ποιοί μένουν στα βαρέα και ανθυγιεινά  Περιορίζεται δραστικά ο αριθμός των υπαγομένων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Από την 1η Σεπτεμβρίου βγαίνουν από τη λίστα 120.000 άνδρες και γυναίκες. Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων παραδόθηκε στον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη.



Εξαιρούνται 120.000 εργαζόμενοι από τον κατάλογο με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, με τις αλλαγές να μπαίνουν σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου. Με τις νέες ρυθμίσεις ο αριθμός όσων υπάγονται στο ειδικό αυτό καθεστώς θα πέσει σε 420.000, ενώ την ίδια στιγμή 40.000 άτομα διεκδικούν την ένταξή τους στα βαρέα.
Χθες η επιτροπή εμπειρογνωμόνων παρέδωσε το πόρισμά της στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, το οποίο στη συνέχεια θα δοθεί για διαβούλευση στους κοινωνικούς εταίρους. Στο πόρισμα καταγράφονται, μεταξύ άλλων, τα επαγγέλματα και οι ειδικότητες που πρέπει να εξαιρεθούν από αυτό το ειδικό καθεστώς.
Ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει και στο Μνημόνιο, όπου προβλέπεται πως ο αριθμός όσων υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% του εργατικού δυναμικού. Σήμερα στο ειδικό αυτό καθεστώς υπάγονται περίπου 530.000 άτομα.
Σε όσα επαγγέλματα "αποχαρακτηριστούν" έρχεται αύξηση των ορίων ηλικίας κατά μία πενταετία, με την... έξοδο να γίνεται στο 65ο έτος. Από αυτές τις ανατροπές γλιτώνουν όσοι προλάβουν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και το 2015, δηλαδή όσοι συμπληρώσουν 4.500 ένσημα εκ των οποίων 3.600 στο καθεστώς των βαρέων.
Ποιοί μένουν στα βαρέα και ανθυγιεινά
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι που θα εξαιρεθούν από τον κατάλογο θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη μείωση των μισθών από 50 έως 200 ευρώ (καθώς θα χάσουν το ειδικό επίδομα) και σε δεύτερη φάση με την περικοπή των συντάξεών τους έως 12%.
Πάντως, θα υπάρξει ειδική ρύθμιση για όσους δεν προλάβουν να θεμελιώσουν δικαίωμα και το επάγγελμά τους εξαιρεθεί από τη λίστα. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα πάρουν μία προσαύξηση στη σύνταξή τους για τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.
Παράλληλα, η επιτροπή εισηγείται την ένταξη συγκεκριμένων ειδικοτήτων στο ειδικό αυτό καθεστώς. Μάλιστα το υπουργείο εξετάζει και το θέμα της αναδρομικότητας, ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν και προηγούμενα χρόνια.
Στόχος των προωθούμενων ρυθμίσεων είναι να υπάρξουν ενιαίοι κανόνες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο να καθιερωθεί ανάλογο καθεστώς και για ορισμένες ειδικότητες ασφαλισμένων του ΟΓΑ, που μέχρι σήμερα δεν προβλέπονταν (π.χ. αγρεργάτες).
Σημειώνεται πως για την εξαίρεση ή την ένταξη ενός επαγγελματία στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα η επιτροπή συνυπολόγισε μια σειρά παραγόντων. Τα βασικότερα κριτήρια είναι οι συνθήκες εργασίας (π.χ. εργασία σε ύψος, σε περιορισμένο χώρο, σε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες) αλλά και το ωράριο (π.χ. εργασία σε βάρδιες, νυχτερινό ωράριο).
Πάντως, οι πρώτες αντιδράσεις για την περικοπή της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών έχουν ήδη εκδηλωθεί. Η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για "αδικίες και αυθαιρεσίες" στην προτεινόμενη λίστα και ζητεί να μη γίνει κανένας αποχαρακτηρισμός επαγγέλματος χωρίς επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο.
Οι αλλαγές σε αριθμούς
  • Αριθμός εργαζομένων που θα εξαιρεθεί από τα βαρέα 120.000
  • Αριθμός εργαζομένων που θα παραμείνει στα βαρέα 420.000
  • Αριθμός εργαζομένων που αναμένεται να ενταχθεί στα βαρέα 40.000
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους